2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavalyelőtt tizenkilenc utca aszfaltozását fejezték be Dicsőszentmártonban,

tavaly is aszfaltoztak, ennek ellenére még nagyon sok aszfaltburkolat nélküli mellékutca van a megyei jogú városban. Talán ez az egyik legnagyobb hiányosság, ami mindenekelőtt a gödrökkel tarkított utcákban lakókat bosszantja, és ezt joggal róják fel az elöljáróknak. 

Az aszfaltburkolat nélküli utcák helyzetéről, az esetleges tervekről Megheşan Sorin polgármestert kérdeztük. Az elöljáró kifejtette: megérti az elégedetlenséget, a maga során ő is az, mivel a vidéki települések jóval nagyobb összegekre pályázhattak infra-struktúra-fejlesztésre a vidékfejlesztési minisztériumtól. Így történhet meg, hogy vannak teljesen elnéptelenedő falvak, ahol az utcákat aszfalt borítja, a municípium mellékutcáiban pedig földúton, esőzésekkor sárban, latyakban kell járni.

Fotó: Hidi Annabella


– Mi az oka annak, hogy még mindig vannak zúzott kővel megszórt mellékutcák a városban, a leaszfaltozott utcákat pedig kíméletlenül feltörik, és ezzel a közpénzekből történő beruházások – a közösség bosszantására – fölösleges kiadássá degradálódnak? – kérdeztük.

– A helyzet orvoslására több lehívható pályázatra lenne szükség, és arra, hogy a víz- és gázművek bizonyos munkálatokat időben elvégezzenek, és az aszfaltot ne a leterítése után törjék fel.

– Mi a helyzet az egykori vegyipari kombinát előtt elhaladó megyei útszakasszal, amelyet néhány évvel ezelőtt adtak át, jelenleg pedig rendkívül siralmas állapotba került? A járművezetők az egyenetlen szakaszokat kerülgetve kénytelenek óvatoskodni a balesetveszélyes szakaszon, ha autójukat kímélni próbálják. A Plugarilor utcában és a borzási városrészben a Védőgát/Digului vagy az Ipari utca sem municípiumi ranghoz méltó, a példákat azonban sorolhatnánk…

– Vegyük csak sorra. Az egykori vegyipari kombinát előtti, a várost Ádámos községgel összekötő országút néhány évvel ezelőtt rendkívül jó minőségű aszfaltburkolatot kapott. Az Aquaserv vízszolgáltató vezetékcseréje nyomán feltörték az aszfaltot, úgy állították vissza, ahogy most van. Az önkormányzat felszólította a vízszolgáltatót, hogy csakis az eredeti állapotába visszaállítva vagyunk hajlandók átvenni, mivel a munkálatokat engedélyező szerződésben is az állt, a mostani kátyúzás pedig elfogadhatatlan. Annál is inkább, hogy az egy nagy forgalmú útszakasz szerepét kell betöltse, amint a vashíd javítási munkálatai megkezdődnek, és a forgalmat az ádámosi terelőútra irányítják majd. A Plugarilor utcában is múlt év december elején még a vízvezeték cseréjét végezték, ott azért nem aszfaltozhattak, a borzási Digului utcában vízvezetéket cseréltek, de a munkálatok átvételénél műszaki hiányosságokat észleltek, és mindaddig, míg azokat nem orvosolják, nem kerülhet sor ott sem aszfaltozásra. Sajnos, ördögi körnek tűnik, de egyes szolgáltatók akkor kapnak észbe és cserélik a vezetékeket, miután egyik-másik szakaszt sikerült leaszfaltozni. A bábahalmi bekötőúton is az aszfaltozás megkezdésének első fázisában jelent meg a gázvállalat, hogy bizonyos munkálatokat elvégezzenek – mondta a polgármester. 

Az Aquaserv vízszolgáltató vállalat sajtószóvivője, Nicu Tomuleţiu megkeresésünkre elmondta, hogy a környezetvédelmi program keretében zajló vízhálózat-bővítési és felújítási munkálatok elvégzése után nem megfelelően aszfaltozott az alvállalkozó. Mivel csupán a gödrök betömését oldották meg, a megrendelő Aquaserv az átvételnél megállapította, hogy az útszakasz minősége nem megfelelő, ezért nem is fizették ki a megállapodás szerinti ellenértékét. Remélhetőleg tavasszal új, egyenletes aszfaltburkolatot terítenek a vízhálózat-felújítás miatt feltört útszakaszra, és nem marad a jelenlegi hevenyészett kátyúzás – tájékoztatott a vízszolgáltató vezetősége.