2019. július 23., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gyalogos turizmus ünnepe

Szombaton tizenkettedik alkalommal indultak el a túrázók a Só útja évadnyitó rendezvényén. Nemcsak gyalogolni lehet ilyenkor a természetben, hanem komolyabb környezeti kérdésekre is rálátást nyerhetnek a gyerekek is.

A Só útja turisztikai programot 12 évvel ezelőtt indította el a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) azzal a céllal, hogy az ókori római sószállító út nyomán, amely Parajdtól Marosszentgyörgyig tartott, egy zöld utat, gyalogos és kerékpáros turisztikai utat alakítson ki. Az eseményt hagyományosan partnereivel, a Székelybőért Egyesülettel és a jobbágyfalvi Tündér Ilona panzióval közösen szervezi a FÖK. Az évadnyitó esemény a gyalogos turizmus ünnepe, gyerekek, szülők, tanárok, tapasztalt túrázók vesznek részt rajta, és a 60 kilométeres útvonal egy részét, a Székelybő és Jobbágyfalva közötti 12 kilométert járják végig. Az idei 180 résztvevőt szombat délelőtt ismét fánkkal várták a székelybőiek, majd a túrázók nekivágtak az útnak, Jobbágyfalvára délután érkeztek, ott finom gulyással fogadták őket a házigazdák. Az ebéd és a rövid pihenő után sokan a sportpályát célozták meg, de a csepergő eső miatt sokan beültek a filmvetítésre, majd a marosvásárhelyi pedagógiai középiskola diákjai szerveztek számukra játékokat.

Idén száznyolcvan személy jelentkezett a táv megtételére

Fotó: Gligor Róbert László


Idén kevesebb reklámot szántak az eseménynek, de így is szép számban jelentkeztek túrázók, a megyeszékhelyről a Mihai Eminescu Pedagógiai Főgimnázium, a Művészeti Szakközépiskola, a Református Kollégium, a 12-es számú iskola Waldorf-osztálya, a Tudor Vladimirescu általános iskola és a koronkai Tholdalagi Mihály általános iskola diákjai mellett szülők, természetbarátok is útra keltek.

A rendezvény célja az, hogy a gyerekek megismerjék a gyalogos turizmust, és ezt részesítsék előnyben az autóssal szemben. A FÖK-ot foglalkoztatja a klímaváltozás csökkentésének kérdése, ezért fontosnak tartja, hogy az utazás minél kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon, lehetőleg gyalog induljunk kirándulni az autós körutak helyett. „Mi bebizonyítottuk, hogy Marosvásárhely környékén is nagyon szép túrákat lehet tenni, és ugyanolyan szép élményben lehet részük a kirándulóknak” – mondta Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke. Azért is példaértékűnek tartja ezt a programot, mert a turizmust ebbe az irányba kellene fejleszteni, ahol a Nyárádmente, Maros megye is „kitörhet”. Ezeken a tájakon olyan értékek vannak, amelyeket tönkretehetünk ahelyett, hogy értékesítenénk; sajnos olyan természeti területek mennek tönkre vagy tűnnek el, amelyek európai értéket jelentenek, például a búzaházi réteken virágzó kockás liliom.

Csak az összefogás segíthet

Délután levetítettek egy dokumentumfilmet, amelyet az Európai Klímaszövetség készített: egy riporter huzamosabb ideig élt az amazonasi őserdők indiánjai között, és megfigyelte az ott zajló folyamatokat, azt, hogy a gazdasági és politikai érdekek, a korrupció hogyan teszi tönkre a természetet és az őslakosok életterét, mi zajlott le a folyam egyik mellékágán a világ harmadik legnagyobb vízerőműve, a Belo Monte megépítése hátterében. A hasonló folyamatok ellen világméretű összefogásra van szükség, máskülönben nagyon nehéz lesz kezelni a klímaváltozást – véli Hajdu Zoltán. A FÖK a klímaszövetséggel együtt kifejlesztett egy telefonos alkalmazást, amely révén a fiatalok is betekinthetnek ezekbe a folyamatokba; látható, hogy nem csupán néhány „elszállt” ember foglalkozik ezzel a kérdéssel, hanem Európa több száz városában sok millióan, és lassan hatékonyabb lesz a politikusok költséges, látványos konferenciáinál.

Kedvvel, sebbel

Az idei évadnyitó gyalogosai közül ezúttal felnőtteket kérdeztünk meg, miért vesznek részt egy ilyen túrán. A marosvásárhelyi Sipos Csilla a gyerekével indult útnak, néhány éve rendszeresen részt vesznek ezen a programon. Ő is nagyon szeret túrázni, érdekesnek tartja a rendezvényt, és a gyerek is jónak tartja, rendszeresen gyalogolnak, szerintük nagyon jó dolog és egészséges, így reméli, továbbra is megszervezik ezt a túrát. Nyilas Szabolcs is a lányával érkezett Jobbágyfalvára. Első alkalommal indult útnak, fel is készítették, hogy hét kilométert kell csupán gyalogolnia, mire kiderült, hogy szinte kétszerese az út, közben egy régi seb kiújult, mégis célba érkezett a gyerekekkel együtt, akiknek egy részénél a gyaloglás levezette az energiát, másokban még sok maradt belőle. Hallotta, hogy tervezik az út teljes bejárását több nap alatt, azon is szívesen részt venne, ha a lánya is vállalja.