2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közleményéből kiderül, hogy az utóbbi napon – az ortodox húsvét idején – a hétköznap szokásosnál ötször kevesebb, mindössze hatezer (antigén-, illetve PCR-) tesztet értékeltek ki, ezek eredménye alapján diagnosztizálták a jelentésben szereplő 682 új esetet. Legutóbb tavaly szeptemberben fordultak elő – akkor is csak a hétvégi kevés tesztelést követő hétfői jelentésekben – három számjegyű esetszámok Romániában.

A járvány harmadik hullámának lecsengését jelzi az is, hogy az utóbbi héten beazonosított új fertőzések száma – a legutóbb tavaly szeptemberben regisztrált szintre – tízezerre csökkent, miután alig egy hónapja még a negyvenezret közelítette.

Az utóbbi három napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma is száz alatt maradt, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy az utóbbi két héten a napi 150 haláleset számított átlagosnak.

A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként pénteken Bukarest is kikerült a „vörös zónából”, vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent. Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május elsejei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte – korlátozott kapacitással – megnyithattak a vendéglátóhelyek, színházak és rendezvénytermek.

A média beszámolóiból kiderült, hogy mind a húsvéti templomi szertartások alkalmával, mind a tengerparti szórakozóhelyeken több helyütt jelentős tömeg gyűlt össze, igaz, a zsúfolt helyeken az emberek túlnyomó többsége legalább a maszkviselési kötelezettségnek eleget tett. A rendőrök kétszer is megbírságoltak két mamaiai vendéglátóhelyet, amiatt, hogy az asztalok túl közel voltak egymáshoz, és a Vama Veche szabad strandon bulizó fiatalokat is hazaküldták, de a román média szerint nem voltak komolyabb incidensek a húsvéti, május elsejei hosszú hétvégén. (MTI)