2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

(Tök)Jó hétvégi szórakozás Szovátán

Gyönyörű őszi időben jókedvű, hatalmas tömeggel zajlott le a szovátai tökfesztivál idei rendezvénysorozata. Még a legmerészebb szervezői elvárásokat is messze felülmúlta a résztvevők száma.

Hatodik kiadásán van túl a szovátai tökfesztivál, a fürdőváros idei utolsó nagy tömegrendezvénye. Az ötlet a fürdőtelepi vendéglátóegységek egyesületétől származik, amely évekkel ezelőtt felismerte, hogy a nyári idény után is pezsgést kell vinni a szovátai őszbe, ezért az idényre jellemző tökre esett a választásuk, amelyre rendezvényt lehet(ett) felfűzni. A cél, hogy a városba minél több vendéget, látogatót vonzzanak, akiknek színvonalas szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani, mert mindezeknek gazdasági haszna is lesz. Így szervezték meg az első kis rendezvényt a vendéglátósok, a saját zsebükből összeadva a pénzt. Négy éve az önkormányzat vette át a főszervezői szerepet, természetesen a turisztikai egyesülettel és a turisztikai népszerűsítő és tájékoztató irodával közösen dolgozva, mígnem az idei rendezvény már a megváltoztatott helyszínt is szinte túlnőtte.

Csak a képzelet szabott határt a színes, ötletgazdag díszítésnek, tökkompozícióknak 
Fotó: Fülöp Edmund


Nagy tér, nagy tömeg, bő kínálat

Az eddigi évektől eltérően, amikor a rendezvényt a fürdőtelep felső részén, a volt posta és a Medve-tó közötti szakaszon szervezték meg, idén a tótól a régi telepi buszállomásig „nyújtották ki” a helyszínt, ide szerelték fel a nagyszínpadot is, hogy nagyobb teret biztosítsanak, és a parkokat, zöldövezeteket se tegyék tönkre a koncertezők. Nem titkolt szándéka volt az önkormányzatnak, hogy az építendő amfiteátrumra gondolva ezen a helyen mérje le a szabadtéri rendezvényeken részt vevő tömeg nagyságát. A fürdőtelep alsó bejáratnál szalmabálákból készített két figura fogadta az érkezőket, akiket a telep teljes hosszában, mindkét oldalon további szalmabálák és a köréjük épített kompozíciók, díszítések vezettek, s a tökökből készített tárgyak, állat- és emberutánzatok, jelenetek számának és kivitelezésének csak a képzelet szabott határt. Közöttük kaptak helyet a háromnapos kézművesvásár standjai is: a szervezők idén csak kimondottan kézműves termékekkel érkezőket fogadtak, aki bóvlit próbált árusítani, azt hamar kitessékelték a telepről a rendőrök.

A fürdőtelep és a vendéglátóegységek környékének feldíszítése hagyományosan a helyi diákok feladata, erre a célra több mint kétezer tököt szereztek be a vendéglátósok, de a helyiek is hoztak magukkal ezt-azt a ragasztó-, festő- és rajzolóeszközök mellé.

Az óvodások és kisiskolások péntek reggel kisvonattal mentek fel a fürdőtelepre, hogy kidíszítsék a nekik szánt helyeket, majd számos programmal kedveskedtek nekik a szervezők: két bohóc is szórakoztatta őket, tékvondós játékokban vehettek részt, lovagolhattak, hintózhattak, igazi tűzoltóautóval ismerkedhettek meg. Déltől helyüket a felső tagozatosok vették át, akik a munka végeztével különböző tökös vetélkedőkben vettek részt. Közben a diákok a középiskolától is felvonultak, huszárok, a parajdi fúvósok és a polgármester vezetésével, aki megtartotta megnyitóbeszédét, s ezzel a nagyok is munkához láthattak, hogy azután kisebb csapatokba szerveződve a Medve-tó körül vetélkedőkön szórakozhassanak. Délután a nagyszínpadnál zenés szórakoztató programok kezdődtek, a téren gyülekezőket a parajdi Zumbatomic, a helyi és nyárádmenti Tácostalpacskák gyerekcsoport és a helyi Latino Feeling egyaránt megmozgatta, este pedig a DJ Project koncertjén szórakozhatott a tömeg.

Szombaton délben a Petőfi parkba várták a gyerekeket a Szovátai Népi Játszóház kézműves-foglalkozásaira, ahol különböző fonal- és fakanálfigurákat, papírtököket készítettek, de akkora igény mutatkozott erre a felnőttek és gyerekek részéről, hogy a kétórásra tervezett programpont csak akkor zárult le, amikor minden alapanyag elfogyott. Közben a helyi barantások vezetésével íjászkodni is lehetett a szomszédban.

Délután ismét a nagyszínpadhoz sereglett a tömeg, sokan pedig a nap látványosságának számító függesztett hőlégballonozást szerették volna kipróbálni. Eközben elkezdődtek a zenés programok is, elsőként a Spice mureşene lépett fel román, a helyi Sóvirág és Sirülők magyar néptáncokkal, közöttük pedig a gyermekeket is megszólították: a Székelyföld Napok keretében a Hargita Megyei Tanács támogatásával turnézó csíkszeredai Mesehetes zenekar rajzfilmzenével szórakoztatta a kicsiket és szüleiket, és a délután folyamán a telepre érkeztek az illyésmezői szüreti bál szervezői is, a csőszök az utcán mutatták be táncaikat azoknak, akik este a jóval ismertebb Bojtorján nagyszínpadi koncertjét választották a félreeső településen szervezett mulatság helyett. 

Vasárnap délelőtt vásár volt, délután a parajdi fúvószenekarral folytatódott a program, a polgármester elmondta összegző gondolatait, és a pénteki és szombati napok után ezúttal is díjazták azokat a személyeket, csapatokat, együtteseket, amelyek a város nyári szabadtéri programjain fellépve szórakoztatták a fürdőtelep vendégeit: az önkormányzat oklevelet és a város díszérméjét nyújtotta át számukra. Vasárnap este a Road of Life fellépése után a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company koncertezett.

 Hatalmas tömeg töltötte be a hétvégén a fürdőtelepet


Túl minden eddigi számon

Már a hivatalos összegzések elkészülte előtt arról tudott beszámolni lapunknak az önkormányzat szóvivője, hogy átütő sikerrel járt az idei rendezvény, amely akkora tömegeket mozgatott meg, amekkorát a városnapokon sem jegyeztek: csupán a vasárnapi Bagossy-koncerten szórakozók számát tizenkét-ezerre becsülték, míg a Bojtor- jánnak öt-hatezer, a DJ Projectnek két-háromezer ember tapsolt. Minden eddiginél több, mintegy negyven kézműves állított fel standot a fürdőtelepen, így ritkák voltak azok a pillanatok, amikor a Rózsák útján kényelmesen lehetett sétálni, nézelődni és vásárolgatni, inkább a tömeg hullámzott. A fürdőtelepi vendéglátósok pedig az eddigi évekhez viszonyítva hangsúlyosabban figyeltek a tökre, az éttermek és szállodák gasztronómiai kínálataiban ott voltak a jellegzetes levesek, főételek, tökkrémmel töltött palacsinták, sütemények, míg a vásárban a számos édesség mellett is keresett cikk volt a tökös sütemény vagy az őszi hangulathoz kiválóan passzoló főzött és sült tök – mondta el Gál Kriszta. 

Fülöp László Zsolt polgármester sajtónyilatkozatában kiemelte: kezdetben az volt a cél, hogy a tökfesztivállal egy picit megnyújtsák a turisztikai idényt, de most már a turizmus örvendetesen pörgő iparággá lett, így ősszel is turistaidény van Szovátán.