2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Törvénytervezet-csomagot iktatott az RMDSZ

Nagycsaládosoknak kedvez a csütörtökön iktatott törvénytervezet-csomag, amelyet Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi és szociális szakbizottságának titkára dolgozott ki, és amely több téren hivatott támogatni a gyerekeiket nevelő szülőket. 

Csép Éva Andrea hangsúlyozta, a családok támogatására kiemelt hangsúlyt fektet az RMDSZ, hiszen fontos, hogy ösztönözzék a fiatal családokat, hogy merjenek itthon maradni és minél több gyereket vállalni. Fontos, hogy különféle juttatásokkal könnyítsék a családok mindennapjait, támogassák őket a gyereknevelésben.

A törvénytervezet-csomag egyik újdonsága, hogy a már használatban lévő élelmiszer-, kulturális, ajándék- és vakációs értékjegyek mellé bevezetné az újszülöttkelengye- és a junior értékjegyeket, és ezáltal lehetőséget teremtene a munkaadóknak, hogy újabb utalványokat biztosítsanak alkalmazottaiknak. 

Csép Éva Andrea elmondta, az 1500 lejben maximalizált újszülöttkelengye-értékjegyet egy gyermek után egyszeri alkalommal kaphatná meg a család, és a juttatás kizárólag babaápolási és ruházati cikkek vásárlására lenne fordítható. A junior értékjegy összege nem haladhatná meg a havi 250, illetve alkalmanként a 700 lejt, amit a gyermekek oktatására, a különórákkal járó költségek fedezésére, táboroztatásra, tankönyv- és tanszervásárlásra stb. fordíthatnának a szülők. Manapság a legtöbb gyerek számos különórára és más iskolán kívüli tevékenységekre jár, sportolni, táncolni, aminek költsége terhet jelentene a családnak, így segítség lenne a szülőknek, amennyiben adott lenne a törvényes lehetőség ezek támogatására. 

A másik újdonság, amit bevezetne a napokban iktatott törvénytervezet-csomag, az a nagycsaládosoknak, azaz a három vagy annál több gyereket nevelő szülőknek jelentene segítséget nagyobb méretű családi gépkocsi vásárlásában. A tervezet értelmében legtöbb 35 ezer lejes állami támogatást adnának azoknak a nagy családoknak, amelyek legalább hétszemélyes családi gépkocsit vásárolnának. A program 2020. július elsejétől indulna, és legkevesebb háromgyermekes családok vehetnék igénybe. 

Az RMDSZ által kidolgozott tervezet ugyanakkor megteremtené a törvényes lehetőséget arra, hogy a szülő egy év leforgása alatt legtöbb öt szabadnapot igényelhessen a munkaadójától, amennyiben a gyermekét orvoshoz kell vinnie. Jelenleg a törvény egy szabadnapot ír elő, és a képviselő asszony szerint vannak olyan édesanyák, akik számára gondot jelent az, ha orvoshoz kell vinniük a beteg gyereket, ugyanis a munkaadó sok esetben nem nézi jó szemmel, ha hiányzik az anyuka. 

A csütörtökön iktatott tervezetcsomag ugyanakkor bevezetné az úgynevezett nagyszülői gyes lehetőségét, amely szintén sok családnak lenne előnyös. A szövetség által javasolt törvénymódosítás lehetőséget adna arra, hogy amennyiben a szülő két évnél hamarabb menne vissza dolgozni, a nagyszülő élhessen a gyermeknevelési szabadság lehetőségével, ha nem részesül nyugdíjban. Csép Éva Andrea hozzátette, ebben az esetben a szülő ugyan elesne attól a havi 650 lejes visszailleszkedési stimulenstől, ami akkor jár, ha a gyermek 2. születésnapja előtt legalább két hónappal munkába áll, viszont a módosítás értelmében a nagyszülő fogja kapni a gyes ideje alatt járó támogatást, ami legkevesebb a bruttó minimálbér 85 százaléka. A képviselő bízik abban, hogy a törvénytervezet-csomag támogatásához sikerül partnereket találni a parlamentben, szerinte van erre hajlandóság, ugyanis egyre több szó esik a családpolitika jelentőségéről.