2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a kulturális örökséget hasznosító tervezetet

„Románia legnagyobb, kulturális örökséget hasznosító projektjét mutattam ma be az Európai Bizottságnak. Nagy öröm, hogy a Bizottság szakértői az informális egyeztetés során nyitottak voltak a javaslatainkra, optimisták vagyunk, hogy ezáltal közelebb kerülünk ahhoz a 400 millió eurós támogatáshoz, amely a kulturális örökség hasznosítását, népszerűsítését és a turizmus fellendítését célzó projektek megvalósítását segíti elő”– közölte a jó hírt Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.


 Forrás: RMDSZA kulturális örökség hasznosítása érdekében a tervezet 14 kulturális örökségvonalat tartalmaz: az elnyomás és konfliktus kulturális útvonala, a kisvasutak útvonala, technikai múzeumok útvonala, kastélyok útja, erődtemplomok útja, fatemplomok útja, bojárházak útja, moldvai kolostorok útja, erdélyi kúriák útja, népi feredők útja, Szent László út, limes útja, hagyományos gasztronómia útja, a bor útja.

„Ezeknek a kulturális és természeti útvonalaknak a kialakítása fontos része a turizmus fellendítésének. Ezeknek köszönhetően új munkahelyek jöhetnek létre, főleg a fiatalok számára, piacot teremtünk a helyi termékeknek. Emellett fontos részét képezi a terveknek az is, hogy olyan embereket képezzünk, akik fogadják a turistákat, és szakszerűen gondoskodnak arról, hogy igazi élménnyé váljon a kulturális és természeti örökség meglátogatása. Mindez illeszkedik az RMDSZ vállalásai közé, hiszen kiemelt célunk új munkahelyek létrehozása és a kisvállalkozók támogatása” – részletezte az államtitkár. Hozzátette, hogy a tervek szerint mindegyik útvonalnak lesz egy digitális komponense is, emellett pedig a virtuális valóság adta lehetőségeket is ki akarják használni.

„Sok a munka még, hiszen a bizottság szakértőinek véleménye alapján módosítanunk kell a tervezetet. Miután a kormány is elfogadja az országos helyreállítási tervet, a Bizottsággal való hivatalos tárgyalások után a következő lépés Románia kulturális turizmusra vonatkozó stratégiájának kidolgozása, majd egy munkacsoport létrehozása, amely eldönti, hogy konkrétan melyek azok az értékek, amelyek bekerülnek egy-egy útvonalba” – mondotta Hegedüs Csilla.

(RMDSZ-tájékoztató)