2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Temetés előtti ügyintézés

A Megyei Személyi Nyilvántartó Hivatal kérésére pontosítjuk, hogy milyen hivatalos eljárások szükségesek, ha egy személy nem a szülőhelyén, hanem más városban hal meg Covid–19-betegségben vagy egyéb okok miatt.

Ha nem koronavírus-fertőzés okozta az illető halálát, akkor a hozzátartozó vagy az ő nevében felhatalmazott személy elmegy a kórházba, ahol kiállítják a halottvizsgálati bizonyítványt (certificat constatator de deces). A bizonyítvánnyal és az elhunyt irataival – születési anyakönyvi kivonat, személyazonossági igazolvány, házassági anyakönyvi kivonat – valamint a saját személyazonossági igazolványával elmegy annak a helységnek a polgármesteri hivatalába, ahol a haláleset történt. Ott bejegyzik a halottat, kiadják a halotti anyakönyvi kivonatot (certificat de deces) és a temetési engedélyt (certificat de inhumare), ezzel fordulhat egy temetkezési vállalkozáshoz.

A Covid–19-ben elhunyt személyek temetésével kapcsolatos hivatalos előírások bemutatása félreértésre adhat okot, ezért a Megyei Személyi Nyilvántartó Hivataltól pontosították az eljárás menetét. 

A kórház az elhunyt személyről faxon vagy e-mailben átküldi a halottvizsgálati bizonyítványt (certificat constatator de deces) azon település polgármesteri hivatalába, ahol a haláleset történt. Az anyakönyvi hivatalban bejegyzik a halottat, és kiállítják a temetési engedélyt (certificat de inhumare), amit visszaküldenek a kórházba, és a hozzátartozónak vagy a megbízott személynek ott adják ki. Ezt kell eljuttatni a temetkezési vállalkozáshoz.

Miután a halottat eltemették, az ügyintézés megkönnyítése érdekében a hozzátartozó vagy a felhatalmazott személy kérvényt ad be az elhunyt lakhelye szerinti polgármesteri hivatalba, ahol kibocsátják a halotti bizonyítványt (certificat de deces).