2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Érted május 20–21-én Marosvásárhelyen tartja meg a DeepDive kulturális-tudományos fesztivált, amelynek célja, hogy összehozza az intellektuális fejlődésre nyitott erdélyi fiatal felnőtt közösséget. A fesztivál pénteken 14 órától kezdődik a marosvásárhelyi Studium HUB-ban. 

A szervezők az összes előadó bejelentése után az előadások címeit is meghirdették, ugyanakkor a hivatalos program is megjelent a DeepDive hivatalos honlapján és közösségi oldalain. 

A pénteki megnyitó után Borbély László, a Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora tart előadást a fenntartható életmódról és közösségekről, Tică Darie a verespataki vállalkozói szellemről, Dörnyei Bendegúz a tudatos és sikeres fiatalkori fejlődésről, Nagy Zsolt a válságkezelésről és újrakezdésről, Radó Péter az iskolák és az oktatás jövőjéről, Nagy Éva Vera Kodály Zoltán szellemiségéről fog beszélni. Az előadások párhuzamosan két teremben zajlanak, így a másik teremben néhány előadó online fog csatlakozni: Antonia Colibăşanu az ukrajnai háború gazdasági hatásairól, Mihai Covaliu a romániai sportról, Clemantine Wamariya a katalizáló transzformatív tudatosságról, Luke Ranieri a latin nyelvről tart előadást, közben pedig Kemény Zsófi a teremből a kortárs költészet és a mai világ közötti kapcsolatáról fog beszélni. A marosvásárhelyi BLAZE designerüzlet divatbemutatót tart kora este, később pedig a J’ai Bistrot-ban a Mezaliansz akusztikkal (Kemény Zsófi és Agócs Márton estje) folytatódik majd a DeepDive, aztán DJ Matei zárja az estét. 

Szombaton délelőtt fél 11-kor Horváth Ádám az alkotó pedagógiáról, Vlad Stanciu a természetközeli otthonokról, Lukács Csaba közösségépítésről tartalom segítségével, Feledy Botond Putyin döntéseiről, Bóta Tímea az irodalom valódi hasznáról, Csala Dénes az algoritmusok hatásairól, Bokros Lajos az állam vészhelyzeti pénzügyeiről, Raed Arafat pedig a romániai válságkezelésről tart előadást. Ezekkel az előadásokkal párhuzamban Pálhegyi Zoltán a fenntartható városokról, Durica Katarina többek közt a béranyaságról, Cătălin Frâncu a román nyelv digitalizációjáról, Imets Tamás digitális jelenről és jövőről beszél majd, Elena Miron a fenntarthatóságról és a globális felmelegedésről, Daniel David online csatlakozva beszél a romániai felsőoktatás szerkezetéről, az előadások sorát pedig Antal Loránd zárja, aki közérthetően az energetika világába nyújt betekintést. Közben délben a fesztiválon debütál az Érted Diáksztori projektjének negyedik szakasza, a Vigyázz, kész, állj! című tantermi előadás az Untitled Theatre Project (UTP) független társulat előadásában, valamint Závada Péter és Láng Orsolya író-olvasó találkozót tart. Később a J’ai Bistrot-ban a The Funkers lép fel, illetve stand-up comedy is lesz, este pedig Words&Music című előadásban Závada Péter, Kali Ágnes, Cseke Dániel, Márkos Albert, Miklós Szilveszter lép fel. 

A rendezvény teljes ideje alatt a helyszínen megtekinthetők lesznek majd Geréb Zsuzsanna, Kicsi Anna, Bányász Anna, Szitai Eszter és Deák Katalin kiállításai, illetve a Young Scientists’ Exhibition résztvevőinek plakátjai. 

A programmal, az eseménnyel és a jegyvásárlással kapcsolatos információk megtalálhatók a DeepDive Facebook-, illetve Instagram-oldalán és a fesztivál hivatalos honlapján. (közlemény)