2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén is felolvasómaratonnal ünnepli Marosvásárhely január 15-én

a román kultúra, illetve január 22-én a magyar kultúra napját. A két rendezvény közötti héten további kulturális rendezvényekre, tematikus előadásokra várják az érdeklődőket a szervezők: a Studium – Prospero Alapítvány és partnerei. Tavaly először a magyar és a román mellett a városban élő más nemzetiségek kultúrái is szerepet kaptak a rendezvénysorozat keretében. Ezzel kezdetét vette a felolvasómaraton kultúra hetévé való bővítése. A 2018-ban elkezdett új hagyományt idén is megőrzik, a magyar és a román kultúra mellett a szász, az izraelita, az örmény és a roma kultúrát is ünnepelni fogják különböző rendezvényekkel. Az események fele-fele arányban magyar, illetve román nyelven zajlanak majd – áll a szervezők tájékoztatójában. Az idei kultúra hete programját az alábbiakban olvashatják.

Január 11., péntek. 18:00 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: Szente-Szabó Ákos festő- és grafikusművész Útfélen című kiállításának megnyitója.

Január 15., kedd. 12:00–22.00 óra, Studium szakkönyvtár, General Avramescu (volt Rigó) utca 11. szám: Citeşte-le târgumureşenilor!/ Olvass fel Marosvásárhelyért! Román nyelvű felolvasómaraton a román kultúra napja alkalmából.

Január 16., szerda. 18:00 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: Az erdélyi szászok múltjáról és jelenéről (HU). Előadó: László Lóránt történész.

Január 17., csütörtök. 18:00 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: Helyi roma szokások. A roma lét és a nem roma lét között (RO). Előadó: Rudy Moca, a Romo Sapiens Egyesület képviselője. 

Január 18., péntek. 18:00 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: a Marosvásárhelyi örmények (RO) című előadás örmény konyakkóstolóval egybekötve. Előadó: dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

Január 21., hétfő. 18:00 óra, Studium – Prospero Kulturális Központ, Forradalom utca 8. szám: A marosvásárhelyi izraelita közösség múltjából (HU). Előadó: Spielmann Mihály történész.

Január 22., kedd. 12:00–22.00 óra, Studium szakkönyvtár, General Avramescu (volt Rigó) utca 11. szám: Olvass fel Marosvásárhelyért!/ Citeşte-le târgumureşenilor! Magyar nyelvű felolvasómaraton a magyar kultúra napja alkalmából.