2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szélyes Ferenc, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nyugdíjas színésze

az idén sem tétlenkedik. Újabb szerepeket vállalt a Soproni Petőfi Színházban, és a budapesti Nemzeti Színház is műsoron tartja azt a két előadást, amelyben fellép. S mint minden évben, az idén is szervezi a csűrszínházi évadot. 

– Milyen új darabban láthatjuk?

– Több mint egy hónapja próbáljuk Sop-ronban Arisztophanész ókori görög szerző Gazdagság című komédiáját. Az előadás rendezője Béres László, koreográfusa Dávid Péter, mindketten erdélyi művészek, a kosztümöket a vajdasági Ledenyák Andrea tervezte. Mint ismeretes, a szerző korának kiemelkedő személyisége volt, Dionüszosz isten kultuszának  részeként Kr.e. 534-től évenként tragédia-, 486-tól komédiaversenyeket hirdettek Athénban, ezekre születtek a művei. 44 komédiát írt, amelyekből napjainkig 11 maradt fenn, egyik a Gazdagság című, amely ma is aktuális üzenetet hordoz, hiszen a pénz körül forog a cselekmény. Kremilosz, a szegény sorsú athéni polgár ugyanúgy vergődik az adósságok súlya alatt, mint akik manapság kiutat keresnek a kölcsönök csapdájából. Arisztophanész hőse azonban különös elhatározásra jut: ki akarja cserélni egymással a szegényeket és a gazdagokat. Ebben a darabban érdekes, kettős szereposztást kaptam. Én játszom Plutoszt, a gazdagság istenét és Peniát, a szegénység istennőjét. Nagyon autentikus jelmezben, amelyben egyik próba szünetében sikerült megviccelnem az épület portását, aki majdnem kitessékelt a folyosóról, azt hitte, hogy koldusként tévedtem be. 


Az előadás bemutatója január 19-én lesz, majd ezt követően  több mint 20-szor játsszuk. Közben január 31-én Budapesten, a Nemzeti Színházban adjuk elő a Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című soproni előadást, amelyet a marosvásárhelyi közönség is láthatott tavaly a Spectrum Színházban. S ha már a turnéknál tartunk,  elmondhatom, hogy április 24-e és május 5-e között Felvidéken és Vajdaságon turnézunk. A tavaly Mikházán összeállított, majd a Soproni Petőfi Színházban befejezett Pokoli puncs pancs című mesejátékot hússzor fogjuk előadni. A produkció a Soproni Petőfi Színház, a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház és a Forrás Színház együttműködéseként került színpadra, amiben Lidérczy Belzebúbként, sötét varázslóként láthatnak a nézők. 

– Van-e új szerep kilátásban a budapesti Nemzeti Színházban? 

– Az idén kerestek meg új szerepvállalással, de továbbra is műsoron tartják Tamási Áron Vitéz lélek című színdarabját, amelyet a marosvásárhelyi közönség is láthatott, illetve az 1956-os magyarországi eseményeket felelevenítő Szilágyi Andor Tóth Ilonka című drámáját, amelyben Kardos János ügyvéd szerepében állok színpadra. Május végén kerülök haza hosszabb időre, ugyanis kezdődik a 2019-es csűrszínházi évad. 

– Körvonalazódott-e az idei program?

– Igen, mondhatni 90%-ban. Igen színes kínálatot igyekszünk összeállítani. Jelen lesz a soproni színház vígjátékkal, kabaréval. Meghívtuk a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatát egy zenés előadással, de jelen lesz a temesvári Csiky Gergely Állami Színház is. A Maros Művészegyüttes interaktív gyermeknappal készül. A Spectrum Színház is kihozza egyik előadását. Ami különleges lesz: a budapesti Hagyományok Háza többnapos néptánc- és népzenei fesztivál szervezését ígérte,  reményeink szerint az idén is lesz római fesztivál, és a Csűrszínház is új produkcióval készül, ami meglepetés lesz. Továbbá a Rocksuli  koncertmaratonnal várja az érdeklődőket. A többi műsorról még egyeztetés folyik. 

– Ezzel lejár a vendégszereplés, vagy jövőre is kilátásban vannak érdekes kihívások?

– Ameddig bírom és igényt tartanak rám, szívesen vállalok újabb kihívásokat, hiszen a színészet az életem, nem tudok leállni. Két csodálatos szerepről tárgyaltunk. Az egyik szintén a Soproni Petőfi Színházban, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című darabban, olyan kiváló társam lesz, mint Szilágyi Tibor. Az előadást Pataki András, a színház igazgatója rendezi majd. És megkerestek a nagyváradi Szigligeti  Színháztól is, ahol Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját szeretnék Novák Eszter rendezésében színre vinni. Azt hiszem, nem rossz kilátás egy nyugdíjas színész számára. 

– Mikor látjuk valamelyik marosvásárhelyi színpadon? 

– Nem tudom, majd ha hívnak, nagyon szívesen fellépek, de egyelőre nem kértek fel...

Fotó: Soproni Petőfi Színház