2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

48 hajléktalant fogadott be a marosvásárhelyi menhely

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot fontos intézkedése az otthon maradás elrendelése. 

Ezzel kiküszöböljük a más emberekkel való érintkezést, minimálisra csökkentjük a fertőzésveszélyt. Igen ám, de akinek nincs otthona, nincs ahová elhúzódnia, azzal mi lesz? A hajléktalanok hogyan tehetnek eleget ennek az előírásnak, amikor nekik általában csak éjszakára biztosítanak szállást a menhelyen, hogy ne maradjanak az utcán. Kérdéseinkre Székely István, a marosvásárhelyi menhely vezetője és Maier Mihaela, a szociális igazgatóság igazgatója felelt. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Kimenőkor fel kell mutatniuk a nyilatkozatot

A szükségállapot idején üresek az utcák, kevés ember jön-megy, a halaszthatatlan bevásárlást, orvosi vizsgálatot, gyógyszerbeszerzést intézi. A parkok padjairól, a házak körüli, kevésbé látható helyekről eltűntek a hajléktalanok, akik máskor általában ott töltötték a napot. A marosvásárhelyi menhelyen arról érdeklődtünk: mi történt a hajléktalanokkal, hol tartózkodnak kijárási tilalom idején? 

– Marosvásárhelyen 48 hajléktalan ügyét – a lehetőségekhez igazodva – megoldottuk. A menhelyen szállást adtunk nekik, s így megoldjuk az elkülönítésüket. A Szociális Ellátási Igazgatóság (DAS) a lehető legjobban kezelte az ügyet. Figyelembe kellett vennünk a kijárási tilalmat, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzenek, hiszen járvány idején mindenkinek jobb, ha a hajléktalanok sem jönnek-mennek a városban. A lényeg, hogy ellátjuk őket, szállást és élelmet biztosítunk számukra, és biztonságban vannak. Naponta 12-13 óra között kimenőt kapnak, hogy intézhessék ügyes-bajos dolgaikat. Ilyenkor saját felelősségre tett nyilatkozatot visznek magukkal, hiszen a rendőrség ezt megköveteli – fogalmazott Székely István. 

Be kell tartani a szeszesital-tilalmat!

Tudvalevő, hogy többen közülük alkoholproblémákkal küzdenek, és sokan éppen azért nem tartanak igényt a menhelyre, mert a szabályzat értelmében ittasan nem engedik be őket. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha a menhely lakói mégis szeszes italt fogyasztanak, a menhely vezetője elmondta: 

– Reméljük, hogy megértik, tilos alkoholos befolyásoltság alatt a menhelyen tartózkodni. Bízunk abban, hogy nem szegik meg ezt a tilalmat, mert ellenkező esetben okot adnak arra, hogy ne fogadjuk be őket a szállásra. S ez senkinek sem jó! 

Naponta meleg ebéd 

Maier Mihaela igazgató arról is beszámolt, hogy a hajléktalanok mindennap meleg ebédet kapnak, erre személyenként 25 lejt szánnak, az igazgatóság saját költségvetéséből finanszírozza. Az ételről mindennap egy közétkeztetési cég gondoskodik. Reggelire és vacsorára hideg ételt adnak. Az első napokban a marosvásárhelyi Vöröskereszt látta el a hajléktalanokat szalámival, sajttal, joghurttal, kenyérrel és egyéb élelmiszerrel. 

Ketten egy szobában

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy az otthontalanok elhelyezésekor figyelembe vették azt a rendelkezést, miszerint zárt térben korlátozni kell a bent lévő személyek számát, hárman nem lehetnek egy helyiségben. 

– Ennek megfelelően a hajléktalanokat kettesével szállásoltuk el, nem zsúfoltuk össze őket, hogy szabályosan járjunk el, s megelőzzük a bajt, az esetleges fertőzés terjedését – magyarázta Maier Mihaela igazgató. 

Remélhetőleg a marosvásárhelyihez hasonló megoldást találtak a nagyobb városokban is, ahol több a hajléktalan, akik a szabadban élve potenciálisan veszélyeztetettek, és egyben veszélyforrást is jelentenek.