2021. június 15., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az idei évadban utoljára tűzi műsorra az Agatha Christie remekműve alapján, Gáspárik Attila rendezésében készült A láthatatlan hóhér „…És már senki sem!” című krimijét. Az előadás június 13-án, vasárnap 19 órától látható a színház Nagytermében. Június 15-én, kedden és 16-án, szerdán 19 órától a nagytermi stúdiótérben a Henrik Ibsen műve alapján készült Nóra című előadást lehet megtekinteni. Rendező: Keresztes Attila. Szintén 16-án 19 órától a nyári színházban a Pacsirtaszó című gyermekkoncertet adják elő a társulat művészei. 

Boldog nyárfalevél – a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös bemutatója

Tamási Áron Boldog nyárfalevél című darabjának bemutató előadására várják a nagyérdeműt június 15-én, kedden 19 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermébe. Rendező: Török Viola. A darab alaptémája a megmaradás, a helytállás, a hűség és a szeretet a történelem viharában. A dráma kifejezőerejét Kelemen László zenéje és a Maros Művészegyüttes színes-fergeteges táncbetétei gazdagítják. Koreográfus: Varga János. A Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes társulata mellett az előadásban fellép Bogdán Zsolt kolozsvári Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. A produkció időtartama 1 óra 30 perc. A belépő egységes ára 20 lej. Jegyvásárlás a helyszínen előadás előtt. Helyfoglalás a 0757-059- 594-es telelefonszámon hétköznapokon 9-13 és 17-19 óra között vagy a 0744-301-875 telefonszámon.


Boldog nyárfalevélArany János cilindere – bemutató a Spectrum Színházban

A Spectrum Színház újabb bemutatóját láthatja a közönség június 18-án, pénteken 19 órától a színház főtéri székházában. Az Arany János cilindere című színpadi játék nem hagyományos dramaturgiára épül, hanem a szövegek párbeszédéről szól. Bodolay Géza rendező igazi bűvészként varázsolja elő az Arany Cilinderből, és nyújtja felénk a 200 év távlatából is érvényes Arany János-i üzenetet: „Ne csüggedjetek, a látszat csal: a Világ alapvetően összes bajával együtt is: vidám”.

Mesejátékok az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében június 11-én, pénteken 18 órától a Ludas Matyi című mesejátékot lehet megnézni. Rendező: Antal Pál. 12-én, szombaton délelőtt 10 órától a színház belső udvarán a Csipkerózsikát játsszák Bonczidai Dezső rendezésében. Az előadást a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében lehet megtekinteni, előadás után a művészek bábkészítő foglalkozásra várják a gyermekeket. 13-án, vasárnap délelőtt 11 órától a nagyteremben a Csipike van műsoron Király István rendezésében. 16-án, szerdán 18 órától a Volt egyszer egy... című előadást játsszák a nagyteremben. Rendező: Bartal Kiss Rita. 18-án, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejátékot láthatja a közönség a színház nagytermében. Az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9–13 óra között. Június 30-áig a virtuális térben nézhető meg A kisfiú és az oroszlánok című nyolcrészes mesejáték Puskás Győző előadásában. Rendező: Barabás Olga. Az előadásra online lehet jegyet váltani az alábbi linken: https://bit.ly/A_kisfiú. A 15 lejes jegy, illetve a belépési kód mind a nyolc részre érvényes. A produkció időtartama 1 óra. A belépő egységes ára 20 lej. Jegyvásárlás a helyszínen előadás előtt. Helyfoglalás: tel. 0744-301-875 .

Hullámok – táncelőadás

Június 13-án, vasárnap 19 órától Macaveiu Blanka, a Transylvanian Contemporary Dance táncegyüttes alapítójának Hullámok című előadása látható a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében. Rendező-koreográfus: Macaveiu Blanka, koreográfus-asszisztens: Ötvös Orsolya, zene: Koszorus Krisztina, Koszika.

Elmaradnak a Kamaszok előadásai

A Kamaszok ifjúsági színtársulat sajnálattal értesíti közönségét, hogy a Hoppá! című előadás június 10-i bemutatójának elmaradása után a 11-i és 13-i előadásra sem kerülhet sor. A következő előadásokról időben tájékoztatják a közönséget.

The Concert Band at the movies – rendkívüli hangverseny

Június 11-én, pénteken 19 órától újra meghallgatható a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band nevű együttesének ismert filmzenéket felelevenítő koncertje a Kultúrpalota nagytermében. Vezényel: Grama Remus. A koncerten egyebek mellett a Csillagok háborúja, A gyűrűk ura, A Karib-tenger kalózai, az Aladdin és a Rózsaszín párduc című filmekből csendülnek fel népszerű slágerek.

Transylvanian Symphonic Tales 

Koszorús Krisztina (Koszika) és a The HotShots együttes Transylvanian Sypmhonic Tales című rendkívüli szimfonikus hangversenyének ad otthont a Kultúrpalota nagyterme június 17-én, csütörtökön 19 órától. Vezényel Vaughin Roberts, énekel Koszorús Krisztina, gitáron játszik Szász Csaba, továbbá fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara. 

Hallgasd a bluest, Lear király! – Kincses Elemér könyvbemutatója

A marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Kriterion Könyvkiadó szervezésében június 11-én, pénteken 18 órától a Spectrum Színházban bemutatják Kincses Elemér Hallgasd a bluest, Lear király! című, négy színművet tartalmazó kötetét. A bemutatón közreműködik Török Viola és a szerző. 

Tanulmányok Marosvásárhely építészetéről

A Maros Megyei Múzeum által szervezett Múzeumok Éjszakája keretében a Teleki Tékában június 12-én, szombaton 16 órától bemutatják az Erdélyi Múzeum-Egyesület által kiadott Dolgozatok az Erdélyi Múzeum Érem- és Régiségtárából évkönyv XIV. kötetét, mely a régi Marosvásárhely építészetének különféle kérdéseit járja körül az egykori Kossuth utca lakóházaitól a Székely vértanúk emlékművéig. Tanulmányait fiatal művészettörténészek írták (Orbán János, Oniga Erika, Szathmári Edina, Földi Imelga, Vécsei Hunor), a kötetet Orbán János szerkesztette. A kiadványt Sebestyén Mihály történész méltatja, házigazda Lázok Klára, a Teleki Téka főkönyvtárosa.

Tamás Dénes könyvbemutatója

Tamás Dénes Könyvjelzők című kritikakötetét mutatják be június 14-én, hétfőn 18 órától a marosvásárhelyi Tutun kávézóban. A Lector Kiadó Kritika sorozatának új kiadványáról Codău Annamária beszélget a szerzővel.

A kék bálna éneke

Nagy Attila A kék bálna éneke című könyvét mutatják be június 16-án, szerdán 18 órától a Bernády Házban. A Lector Kiadó szervezte rendezvényen a kötetet Kovács András Ferenc ismerteti. 

15. Múzeumok Éjszakája

A Maros Megyei Múzeum és partnerei szervezésében június 12-én, szombaton kerül sor Marosvásárhelyen a 15. Múzeumok Éjszakája programsorozatára. A rendezvények délelőtt 10 órától éjfélig zajlanak. Idén a szervezők rendhagyó programmal készülnek, amelyben ötvözik a közönség által látogatható több mint 20 helyszínt a digitális kínálattal, amely révén a Maros Megyei Múzeum kulisszái mögé lehet bepillantani. A digitális tartalmak a múzeum június 7-étől elérhető hivatalos honlapján tekinthetők meg a rendezvény napján, 18 órától. A kiemelt kiállítások közé tartozik a Maros mentiek a nagy háború lövészárkaiban című tárlat, amely a Toldalagi-palotában lesz megtekinthető. A nap folyamán a kiállítás kurátorai többször is tematikus tárlatvezetést tartanak, a magyar nyelvű ismertetőkre 13, 17 és 20 órától kerül sor. A tárlatlátogatáskor be kell tartani a biztonsági előírásokat, ezért előzetes bejelentkezés szükséges, ugyanis a tematikus tárlatvezetéseken korlátozott számú látogató vehet részt. Bejelentkezni a Maros Megyei Múzeum honlapján, a Foglalás címszóra kattintva lehet. Amennyiben nagy lesz az érdeklődés, a tematikus tárlatvezetéseket óránként tartják meg. A múzeumi rendezvényeken idén díjmentesen vehetnek részt a látogatók, a rendelkezésre álló helyek függvényében. Előfordulhat ugyanakkor, hogy egyes partnerintézmények belépti díjat kérnek az általuk szervezett eseményre. A belépés ezúttal is karkötővel történik, amit a helyszíneken lehet igényelni. A részletes program június 9-i, szerdai és 11-i, pénteki (mai) lapszámunkban tekinthető meg.

Képek Sütő András világából

A Sütő András Baráti Egyesület és a Marx József Fotóklub Sütő András születési évfordulóján, június 17-én, csütörtökön megnyitja Képek Sütő András világából című kiállítását. A kiállítás anyagát marosvásárhelyi fotóművészek képeiből állították össze. Az eseményre a Fotóklub marosvásárhelyi várbeli kiállítótermében (Szűcsök bástyája) kerül sor 18 órától. Sütő Andrásra emlékezik és a kiállítást bemutatja Káli Király István, Ferenczy Miklós, valamint Both Gyula. Mezőségi népdalokat énekel Ferenczy Attila tanuló. A kiállítás naponta 16-18 óra között látogatható.

Képzőművészetis diákok tárlata

A Bernády Házban megnyílt Kolumbán Kántor Zita festőművész, tanár diákjainak festőművészeti tárlata.

40 év képekben

Szintén a Bernády Házban a homoródszentmártoni Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása látogatható.

10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok

Június 14–20. között a Művész moziban, a nyári színházban és a K’Arte szobában zajlik a 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok rendezvénysorozat. A jubileumi esemény programját egy Törőcsik Mari emlékének szentelt filmmel indítják. A programban kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és nagyjátékfilmek is szerepelnek. A részletes program az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg. Szervezők: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Egyesület, a Bioeel és a Művész mozi támogatásával. 

Szerkeszti: Nagy Székely Ildikó