2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miért fáznak az óvodában, iskolában?

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala bel- és külföldi kapcsolatokért és iskolákért felelős osztályának vezetői egy magára valamit is adó intézményhez nem méltó, apokaliptikus hangnemű közleményben vádolták meg december 2-án a POL, az RMDSZ és a PSD városi tanácsosait. Tették ezt amiatt, mert bizonyos tanintézményekben nem működik megfelelőképpen a fűtés, és a hőközpontok vásárlására a november 28-i tanácsülésen kért 500.000 lejt nem szavazták meg az „inkriminált” tanácsosok. 

Liviu Rebreanu Általános Iskola    Fotók: Nagy Tibor


A közlemény tartalmát, amiben a szóban forgó képviselőket „elképzelhetetlen méreteket öltő esztelenséggel” vádolják meg, december 3-án sajtótájékoztatón is ismertették.  

Blaga Cosmin, a sajtóosztály és Horaţiu Lobonţ, az iskolékért felelős ügyosztály igazgatója fenyegető veszélynek nevezte, hogy kedden 14 fok volt a Liviu Rebreanu Általános Iskolában, ahova több mint 1000 diák jár. Nem működik megfelelő számú hőközpont a Schiller iskolában sem, ahol szintén alacsony volt a hőmérséklet a termekben. Emellett állításuk szerint fűtés nélkül maradhat két óvoda és egy bölcsőde a Kövesdombon több mint 700, a Kerekerdő óvoda  300 gyermekkel, valamint a George Coşbuc általános iskola, ahol  meghaladja a 800-at a tanulók száma. 

Bezzeg kétnyelvű feliratokra volt pénz, de az említett iskolák tanulói kedden kabátban kellett az osztályban üljenek – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón. A történtek miatt a két igazgató felhívja a közvélemény figyelmét, fennáll a lehetősége annak, hogy az említett iskolákat be kell zárni. A kialakult helyzetről értesítették a prefektust, aki kiszállt a helyszínre, és megteszik a szükséges lépéseket, hogy törvényre adják a szóban forgó tanácsosokat, akik az állampolgárok biztonságát sodorják veszélybe. Horaţiu Lobonţ azzal a  minősíthetetlen megoldással fenyegetőzött, hogy az említett tanácsosok által támogatott iskolákban fogják leszereltetni a hőközpontokat, és átteszik azokba az iskolákba, ahol jelenleg nem működik megfelelőképpen a fűtés. Továbbá december 4-re sürgősségi tanácsülést hívtak össze a helyzet rendezésére. Majd hozzátették, hogy fennáll a veszély, hogy nem lesz karácsonyi vásár, és elmarad az utcai szilveszteri mulatság is. 

A Népújság kérdésére, hogy miért nem végeztették el a nyár folyamán a felújítási munkákat (ugyanis a százból állításuk szerint 50 hőközpontot kellene újra cserélni, és a vezetékekkel is sok helyütt gond van), azt a választ kaptuk, hogy már februárban benyújtották az erre vonatkozó igényüket, amit a képviselők a mai napig sem szavaztak meg. Itt csak annyit jegyeznénk meg, hogy tudomásunk szerint a Liviu Rebreanu Általános Iskola például 2017-től kéri a hőközpontok cseréjét. Kérdés, hogy két éven át mit tett az iskolákért felelős igazgató, hogy a több mint ezer diák számára megfelelő körülményeket teremtsen, arról nem is beszélve, hogy az illemhelyek felújítását is abbahagyta a vállalkozó, ahogy más iskolában is hasonlóan történt. Csíki Zsolt (RMDSZ), aki a költségvetési bizottság elnöke, azt nyilatkozta, hogy az iskoláknak szánt összegeket az év folyamán mindig jóváhagyták. A fűtéssel kapcsolatos tételt pedig nem novemberben kell kérni. 

– Az oktatási intézmények működéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat a nyári szünidőben kell elvégezni – hangsúlyozta Kovács Mihály-Levente, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, amikor a városi tanácsosokat ért vádakról kérdeztük.  „Az áprilisban benyújtott költségvetés-tervezetet  az RMDSZ tanácsosai abban a formában fogadták el, ahogy a polgármesteri hivatal és annak igazgatóságai előterjesztették. Az iskolákért felelős ügyosztály vezetője a polgármestertől és annak tanácsadójától kellene megkérdezze, hogy abban az esetben, ha valóban kérte a fűtéssel kapcsolatos  beruházásokra a pénzt, miért nem foglalták be azt a tételt a költségvetésbe. 

Az RMDSZ-tanácsosok az eddig megszavazott költségvetés-kiegészítések során több mint százmillió lejjel növelték a város büdzséjét, és az oktatási intézményekkel kapcsolatos minden összeget megszavaztak. Hazugság, amit a hivatal szóvivője és az iskolákért felelős igazgató állít. Ahelyett, hogy a képviselőket perrel fenyegetnék, a saját házuk táján kellene szétnézzenek, és megvizsgálják, hogy a megszavazott költségvetési tételeket rendeltetésszerűen használták-e fel, mert, ha nem, annak büntetőjogi következményei lehetnek. 

– A rendkívüli helyzetre való tekintettel a sürgősségi tanácsülésen az RMDSZ-képviselők megszavazzák az iskolafenntartásra szükséges összeget. Mivel emellett komoly veszélyben van a különböző közszolgáltatások (hulladékelszállítás, közszállítás, közvilágítás stb.) működtetése is, ingyenkoncertek helyett ezeknek a finanszírozását tartják fontosabbnak, ezért a költségvetési tételek átcsoportosítását fogják kérni. Nem a város további eladósítását, hanem a működtetését tartják fontosabbnak. A polgármesteri hivatalnak pedig elsősorban közszolgáltatói és nem szórakoztató feladata van, ez utóbbiért más intézmények kellene feleljenek. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a polgármester érdektelensége miatt, aki három éve egy tanácsülésen sem vett részt, a városvezetőség ma nem több egy egyszerű sóhivatalnál – tette hozzá. 

Nem törölték, csak átcsoportosították 

Több mint 3300 marosvásárhelyi tanárt aláztak meg év végére a helyi tanácsosok! Mint minden évben, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala a 2019-es helyi költségvetésbe is belefoglalta a román és magyar tanerők számára  a pedagógusnap méltó megünneplésének pénzügyi vonzatait. A novemberi soros tanácsülésen a POL, a PSD és az RMDSZ helyi tanácsosai indokolatlanul törölték a rendezvényre eredetileg előirányzott pénzösszeget. Sajnálatunkat fejezzük ki a jelenlegi helyzet miatt, és elnézést kérünk a tanároktól azokért a megaláztatásokért, amelyeknek a pártérdekeket teljesítő és az önkormányzat minden kezdeményezését gáncsoló, megsemmisítő helyi tanácsosok teszik ki őket. Ugyanakkor szeretnénk biztosítani az oktatókat minden elismerésünkről, és hangsúlyozzuk, hogy a továbbiakban is minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy közöttük és intézményünk között fenntartsuk a jó együttműködést – olvasható Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala sajtóosztályának közleményében. 

A megkérdezett pedagógusok azt tartják megalázónak, hogy ingyenvacsorával akarják kifizetni őket, mikor egy sor egyéb fontos dologra az oktatásügy terén nem jut pénz.

A közleménnyel kapcsolatosan  a POL nevében Radu Bălaş képviselő pontosított, miszerint a pedagógusnapi ingyenebédre szánt pénzt nem törölték, csak a rendeltetésének a megváltoztatását javasolták, hogy abból az óvodák és iskolák számára szükséges szemléltetőanyagot vásároljanak.