2022. december 3., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véradási akció a Sapientián

A felmérések szerint Romániában naponta legalább 1000 liter vérre lenne szükség, azonban a véradók ezt nem tudják biztosítani. Megtörténik, hogy a megfelelő vércsoportú vér hiányában el kell halasztani műtéteket, ami növeli mind az orvosi kockázatot, mind a páciens kórházi költségét. Az USR parlamenti képviselője, Oana Ţoiu rávilágított, az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt három évben a fiatalok 42%-a volt önkéntes véradáson, 70%-uk pedig úgy véli, hogy ezzel jótékony hatást gyakoroltak a közösségre.


Véradás a SapientiánA véradás fontos, és nem túlzás azt állítani, hogy emberéletek függenek tőle. Embertársaink megsegítése érdekében szerveztek idén másodszor véradást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán a közegészségügy szakos hallgatók. 

Sántha Ágnes egyetemi oktató szerint a diákok hajlandóak önkéntesen vért adni, azonban egyes esetekben akadályt jelenthet, hogy el kell menni a vérközpontba, amely csak délelőtt fogadja a véradókat. Éppen ezért házhoz viszik a lehetőséget. Májusban 40 diák vállalta a véradást. A jövőre nézve minden évben kétszer, tavasszal és ősszel szeretnék megszervezni a véradási kampányt. Emellett a diákok máskor is elmehetnek vért adni, hiszen egy felnőtt személy évente négy alkalommal teheti meg.

Sántha Ágnes hozzátette, azon túlmenően, hogy egy társadalmi jó cselekedetről van szó, a véradó számára is hasznos lehet, hiszen vizsgálatoknak vetik alá a vért, ilyenkor ki lehet szűrni olyan betegségeket, amelyekről az illető nem is tudott. A helyzet mindenkinek kedvez, kedvezhet: a kórházban lévő pácienseknek éppúgy, mint a véradóknak.

Tankó Tamás, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem harmadéves kommunikáció szakos hallgatója rendszeres véradó. Lapunk kérdésére úgy válaszolt, hogy jó dolog adni, ha már nekünk megadatott, és mindenben, amiben csak tudjuk, érdemes segíteni embertársainkat.