2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus közepéig Gerendkeresztúron vezetékes ivóvíz lesz

A tervek szerint augusztus közepétől Gerendkeresztúron is vezetékes vizet használhatnak a háztartásokban. A megyehatáron lévő maroskecei közigazgatási egységhez tartozó falut évekig a község mostohagyermekeként kezelték, az utóbbi években a település látványos fejlődésének lehetünk szemtanúi. Ma már a földút helyett aszfaltúton lehet eljutni oda, és az egykori „isten háta mögötti” jelzővel illetett falu felzárkózik a fejlődő falvak sorába. 

2018 második felétől több nagy beruházás volt a községben – tájékoztatott Emil Florin Mocan polgármester, aki első mandátumának eredményeiről számolt be. Hivatalba lépését követően az önkormányzat épületének felújításával és korszerűsítésével kezdte. Ezt követte Maroskecén a szennyvízhálózat kialakítása, a szennyvíztelep megépítése és működésbe helyezése, a mellékutcák leaszfaltozása, a gerendkeresztúri bekötőút leaszfaltozása és vízhálózatának a kiépítése. Az ivóvízkészlet-medencét a napokban szerelik össze, a tervek szerint Gerendkeresztúron augusztus 15-étől vezetékes víz lesz a háztartásokban. A több mint kétmillió lejes vízhálózat kialakítását követte a református temető fölötti domboldalra elhelyezett víztározó talapzatának a megöntése, a napokban elhelyezik és összeszerelik a tározót, majd üzembe helyezik a szivattyúállomást, és a marosludasi vízüzemet is újabb szivattyúkkal látják el a víznyomás biztosítása érdekében. A vezetékes víz rendkívül fontos a keresztúriak számára, mivel a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzései nyomán kiderült, hogy a legtöbb kút vize nem alkalmas emberi fogyasztásra. Ugyanakkor nyáron a kutak kiszáradnak, a vízhiány komoly gondot jelent a település lakosságának. Még 2010-ben elkészült egy vízhálózati terv, de ismeretlen okokból nem nyújtottak be pályázatot, így csak a jelenlegi polgármester hivatalba lépését követően sikerült pénzalapokat lehívni és a beruházási folyamatot elindítani. Az önkormányzat udvarán egy multifunkcionális műhelyt is berendeztek, ahol a víz- és csatornahálózat karbantartóműhelye van. A víztározót abból a meggondolásból helyezték a levendulafarm közelében található domboldalra, hogy Kardos tanyavilágát is ellássák majd vezetékes vízzel, amit önerőből valósítana meg az önkormányzat. Maroskecén működik a szennyvíztisztító állomás, a tervek szerint Gerendkeresztúron és Hadréven is kialakítják a szennyvízhálózatot, Hadrév mellékutcáinak aszfaltozására is elkészültek a tervek, a megfelelő pályázati kiírásra várnak, hogy a terveket benyújthassák. Amint a polgármester fogalmazott, költséges beruházások, de megtérülnek, mert az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan csökkent az elvándorlási kedv, a külföldön munkát vállaló fiatalok egyre gyakrabban vásárolnak családi házat a községben, amit felújítanak. A csupán húsz családból álló Kardos települést is felfedezik lassan a fiatalok – mesélte az elöljáró. A közvilágítást megoldották, és a gerendkeresztúri vízhálózat kiépítését követi a tanyavilág vezetékes vízzel való ellátása, egyébként hosszabb távon a Kardos völgyét szeretnék vonzóvá tenni azok számára, akik csendes, békés övezetében laknának.Kezdődik a betakarítás – Levendulaültetvény Gerendkeresztúron

Gerendkeresztúron családi vállalkozás keretében hatodik éve foglalkozik a levendula és zsálya termesztésével Kozel Anikó Júlia. A levendulaültetvény szépségében általában két hétig lehet gyönyörködni. A szorgalmas méhcsaládok is mintha tudnák, hogy alig pár napjuk van a levendulabokrokról gyűjtögetni. 

Míg ezelőtt két évvel május végén már virágba borult, és fotóülésre is tömegesen érkeztek, idén az időjárás miatt jócskán megkésett, ezért kezdik a levendula begyűjtését július 13-án – tájékoztatott Kozel Anikó Júlia (képünkön). 

Az elmúlt évek sikereiről mesélve örömmel újságolta, hogy a gyönyörű háttér miatt egyre többen érdeklődnek a levendulaültetvényükön való fényképezés lehetőség iránt, a tavalyi nyílt napon is háromszáz fö-lötti látogatót fogadtak. Ezért jövőre hétvégi családi programokat terveznek, valamint szálláslehetőség kialakításán is gondolkodnak hosszú távon. Az idén a koronavírus-járvány miatti megszorítások éreztették hatásukat, de a tavaly eljegyzési, esküvői fotózásra, reklámfotókra, videófelvételekre jegyeztettek elő nagyon sokan a környékbeli településekről és a szomszédos megyékből, valamint az ország több városából. Padokat, levendulacsokrokat, -koszorúkat készítettek, de kerékpárt, hintát is kihelyeztek, amiket a fotóülések során vettek igénybe a látogatók – mesélte a fiatal vállalkozó.

Biotermesztői tanúsítvánnyal

 A család támogatja a közel kéthektáros terület megművelésében, az illatos virágbokrok gondozásában, amelyekből illóolajat préselnek. A földrajz/turizmus szakot végzett vállalkozó a kolozsvári kertészeti egyetem látogatás nélküli karát már kismamaként végezte el, így idén okleveles szakemberré vált. Mint hangsúlyozta, a termésüket a biotermesztői minősítést igazoló oklevél birtokában dolgozzák fel. Ennek megszerzéséhez három egymást követő évben kellett eleget tenni az elvárásoknak, és megfelelni az időszakos ellenőrzéseknek. Elsődleges céljuk a levendulaolaj kinyerése és értékesítése. Az általuk termesztett francia levendula olajtartalma nem annyira bőséges, mint a bolgár levenduláé, ez utóbbinak a minősége azonban gyengébb, a színéről és állagáról egyaránt felismerhető a gyengébb illóolaj. Hozzávetőleg 100 kg száraz virág szükséges 7–8 deciliter minőségi illóolaj kinyeréséhez. Az értékesítés egyelőre akadozik, mivel a romániai nagybani felvásárlók alacsony áron szeretnének hozzájutni a készítményhez. Literét 500–600 lejért lehet eladni, kisebb kiszerelésben 10 ml levendulaolajat 15–20 lej körüli áron értékesítenek. A zsálya felvevőpiaca nagyobbnak bizonyult, egy gyógyszeripari céggel kötöttek szerződést.Fiatalok életkezdését támogatják 

Egy helyi tanácsi határozat értelmében a 35 év alatti fiatalok számára 4–4,5 ár telekkönyvezett beltelkeket mérnek ki és adnak ingyenesen házépítés céljából. Gerendkeresztúron a ravatalozó környékén található olyan önkormányzati tulajdonban lévő terület, amely egyelőre kilenc családi ház építésére alkalmas telket biztosít, ezt fel is mérették és telekelték. Maroskecén az erre a célra alkalmas rész mezőgazdasági területként szerepel, ezért megoldást kell találjanak a megfelelő parcellák azonosítására vagy cseréjére. A július 15-i tanácsülésen szögezik le azokat a kritériumokat, amelyeknek eleget kell tenniük a pályázóknak. Felvetésünkre az elöljáró megerősítette, a telkeket utólag megvásárolhatják azok, akik ingatlant építettek rá.


Sportpályák és játszóterek a községben

A sporttevékenységeket is ösztönzi és támogatja Maroskece önkormányzata, akárcsak a művelődési életet. A sportpályákat konténeröltözőkkel látták el, a futballcsapatokat támogatják, ott- jártunkkor pedig a hadrévi sportpálya közvilágításának előkészítő munkálatai zajlottak.

A hadrévi és a  községközponti játszótér kialakítása után a napokban elkezdik a gerendkeresztúri játszótér építési munkálatait a helyiek által Fenyvesként ismert területen. Európai uniós alapokból 50.000 eurót költhetnek a játszótér kialakítására. A GAL-program finanszírozása keretében megvalósuló beruházás értéke 50.000 euró.  A község néptánccsoportja a kezdetekben öt-hat párból állt, mostanra azonban húsz párra szaporodtak – mesélte elégedetten az elöljáró. Bár a műkedvelők száma meghaladja a községi színpad befogadóképességét, a görögországi és szerbiai vendégszerepléseken igencsak jól képviselték a községet, a szállítás költségeit az önkormányzat állta. 

 A hadrévi sportpálya korszerűsítése

Fotó: Nagy Tibor