2020. február 26., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

E hét kezdetén, november 23-án kezdetét vette a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Könyvtár által szervezett, e hét végéig tartó kulturális rendezvénysorozat: a Marosi Philobiblon – Maros Megyei Könyvtár napjai. 

E hét kezdetén, november 23-án kezdetét vette a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Könyvtár által szervezett, e hét végéig tartó kulturális rendezvénysorozat: a Marosi Philobiblon – Maros Megyei Könyvtár napjai. A könyvtárnapok keretében számos rendezvényre, diákvetélkedőre került és kerül sor, de lesz szakmai kollokvium, díjátadó ünnepség, gyerek- és ifjúsági program, tárlatnyitó és mesemondás egyaránt, mind a román, mind a magyar nemzetiségű gyerekek számára. A rendezvénysorozat szervezésében a könyvtár kövesdombi, Kárpátok sétányi és Párkány negyedi kirendeltségei is részt vesznek. 
Hétfőn kezdődött a Könyvek harca című diákvetélkedő, amely kedden 16 órakor a Kultúrpalota kistermében folytatódik: itt a 11-13 és 14-18 éves magyar diákok versenyének döntőjére kerül sor. Ugyancsak hétfőn nyílt meg a könyvtár gyerekrészlegén Cristian Pop képregény-kiállítása, szerdán 11 órakor pedig egy, a gyerekek olvasási kedvét felkeltő projekt indítását tervezik ugyanott. A magyar diákok románnyelv-tanulását elősegítő, Játék a szavakkal című programpontra pedig csütörtökön 17 órakor kerül sor. A könyvtár művészeti részlegén kedden 17 órakor, szerdán 9 órakor és csütörtökön 17 órakor lesznek a kisdiákok olvasókedvét felkeltő román nyelvű rendezvények, míg pénteken, november 27-én a Maros Megyei Könyvtár Párkány negyedbeli kirendeltségén meseolvasásra kerül sor Kopacz Enikő irányításával. 
A hónap filmje című rendezvény keretében ezúttal a Gnomeo és Júlia című animációs alkotást vetítik szerdán 17 órától a Kárpátok negyedbeli könyvtárban, míg a kövesdombi kirendeltségben hétfőn a Nagyinet című képzésen vehettek részt az idősebb generáció képviselői. Ehhez hasonló, a számítógép használatának rejtelmeibe beavató, idősek számára szervezett eseményre a Párkány negyedbeli könyvtárban is sor kerül (kedden 11 és 14 óra között). A Teleki Téka pedig szombaton 10–14 óra között szervez gyerekfoglalkozást Könyvműhely címen.
A rendezvénysorozat fontos részét képezik a könyvbemutatók. Gabriel Sala romákkal foglalkozó kötetét hétfőn ismertették, míg Cristian Stamatoiunak a román dramaturgia francia hatásaival foglalkozó kötetét csütörtökön 17 órakor a könyvtár American Corner (Amerikai Sarok) című részlegén ismertetik. A Maros Megyei Könyvtár régi, külföldi köteteit bemutató katalógusának ismertetőjére pénteken 17.30 órakor kerül sor ugyanott. Szintén az American Corner című részlegen szervezik a The First Thanksgiving – Az első hálaadás (csütörtökön 10.30 és 12 óra között), valamint az Amerindian Tribes and The Story of the Pilgrims – Amerikai törzsek és az első telepesek története (csütörtökön 13 és 15 óra között) című rendezvényeket is. 
Ami az említett díkiosztó ünnepséget illeti, azt a könyvtárosok számára kiírt szakmai kollokvium előzi meg kedden délelőtt 9.30 órától a könyvtár olvasótermében, míg a Maros Megyei Könyvtár Pro Libro Senator okleveleinek átadási ceremóniája pénteken 15 órakor veszi kezdetét az American Corner részlegen. Ez évben az intézmény rangos elismerését Kuszálik Péter és Maria Ploeşteanu veheti át. Idén elsőként adják át a Diploma Pro Libro Spe oklevelet, ezúttal Maria Bucşa diáklánynak. 
A Maros Megyei Könyvtár minden érdeklődőt szeretettel vár az említett rendezvényekre, amelyek keretében a látogatók javaslatokat tehetnek, megtekinthetik az intézmény tematikus tárlatait, és szabadon választhatnak egy kötetet az Ajándékok hete című eseménysorozat keretében. Az intézmény további ajándéka, hogy azok esetében akik késnek a kölcsönzött könyvek visszaszolgáltatásával, november 23-a és 28-a között eltekintenek a büntetések kiszabásától is.