2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Integrált játszótér sérült gyerekeknek

A halmozottan sérült gyerek gyakran csak sóvárogva nézi, amint egészséges társai önfeledten hintáznak, csúszdáznak a játszótéren, ugyanis az átlagos játszótéri bútorzat nem alkalmas arra, hogy ő is használja. Ezért – hiánypótló kezdeményezésként – a Bethlen Gábor Alap támogatásával a marosvásárhelyi Ludodom Egyesület különleges, integrált játszóteret alakított ki, ahol a fogyatékkal élő gyerek együtt játszhat az egészségessel. Maros megyében ez az egyetlen, sérült gyerekek számára is alkalmas játszótér. 


Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Ludodom Egyesület Forradalom utca 45. szám alatti székhelyén, a református egyház tulajdonában lévő épületegyüttes belső udvarán, biztonságos környezetben helyeztek el két különleges játszóeszközt, egy kerekes székes körforgót és egy pillangóhintát, viszont már akkor tervben volt, hogy újabb elemekkel bővítik az integrált játszóteret, és barátságosabbá teszik környezetét. Ez nemrég meg is történt, újabb játszóelemekkel bővült a Maros megyében egyedülállónak számító integrált játszótér – tudtuk meg Rencsik Rékától, a Ludodom Egyesület elnökétől. 

Az integrált játszótér lényege, hogy a sérült gyerekek egészséges társaikkal együtt használhassák, hiszen ezáltal is elő szeretnék segíteni, hogy a többség nyisson a fogyatékkal élők felé. A szakember szerint erre óriási szükség lenne, ugyanis a sérült gyereket nevelő családok többnyire elszigetelődnek. Ugyanakkor a városbeli játszótéri elemeket nemigen tudják használni a sérült gyerekek, illetve ők eleve sokkal érzékenyebbek – zajra, tömegre –, gyakran zavarja őket a lakónegyedbeli hinták, csúszdák környéki zsongás. 

Az elmúlt év elején szintén a Bethlen Gábor Alap támogatásával  első lépésként két eszközt tudtak vásárolni, az egyik egy kerekes székes körforgó, amire felhajt a kerekes székes gyerek, kétoldalt van két pad, ahová felülhet a szülő vagy bárki, aki elkíséri, és együtt forognak. A másik a pillangóhinta, amin a gyerek feküdni, térdelni is tud, a pillangó szárnyaiban lévő üregek  kapaszkodók, ugyanakkor két egészséges gyerek is felülhet melléje. Nemrég a Bethlen Gábor Alapnál ismét sikeresen pályázott az egyesület, és ennek köszönhetően újabb eszközökkel sikerült bővíteni a játszóteret: egy hintaállvánnyal, amelyen fészekhinta és klasszikus ülőkés rész is van, egy tubafont, xilofont és dobot magában foglaló hangállomással, ami kerekes székkel is jól megközelíthető, valamint egy labdajátékra alkalmas elemmel. A játszótéri eszközök alá a gyerekek biztonsága érdekében gumiszőnyeget helyeztek el. 

Rencsik Réka rámutatott, amint az idő engedte, a gyerekek használatba is vették a kibővült játszóteret, meglátogatta őket a marosvásárhelyi Művészeti Líceum zene tagozatos negyedik osztálya, amely lelkesen segített fákat ültetni, hogy kellemesebbé tegyék a játszótér környezetét. Ugyanakkor vendégül láttak egy Down-szindrómával élő gyerekekből álló csoportot, valamint diákokat az inkluzív oktatási központból, és családok is szép számban látogatják a játszóteret. A Művészeti Líceum kisdiákjai kipróbálták a kerekes széket, ami legtöbbjük számára addig még nem tapasztalt élményt jelentett, be is vallották, hogy ha nem próbálták volna ki, el sem tudták volna képzelni, milyen lehet – ahogy az egyik gyerek fogalmazott – „láb nélkül” körforgózni vagy éppen labdázni. Akadt olyan is, aki jelezte, hogy neki van sérült ismerőse, és majd ide hívja játszani. 

– Tulajdonképpen ezáltal maguk a gyerekek is megfogalmazták a célt, amiért létrehoztuk ezt az integrált játszóteret, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a sérült és az egészséges gyerekek. A megvalósításban az egyesület aktív tagjain kívül nagyon fontosnak tartom megemlíteni Papp Béni Zsombor tiszteletes urat, aki nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, hitt bennünk, abban, hogy ez megvalósítható, valamint a református egyház kuratóriumát, amely a védett udvaron helyet biztosított a játszótérnek. Nélkülük csak álom maradt volna – jegyezte meg az egyesület elnöke. Mint mondta, a védettség szempontjából a helyszín kulcsfontosságú, hiszen biztonságos, zárt udvarról van szó, ugyanakkor jól megközelíthető, gépkocsival el lehet hozni a játszótérig a mozgásképtelen gyerekeket is.