2020. február 23., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kolozsvári indulással és segesvári befutóval rajtolt tegnap az 52. román kerékpáros körverseny. A Turul României 2019 startvonalánál 16 csapat sorakozott fel, öt válogatott (Románia, Oroszország, Észtország, Lengyelország és Szlovákia), valamint tizenegy kontinentális alakulat (Team Novák, Lokosphinx – orosz, Voster ATS Team és CCC Development Team – lengyel, Giotti Palomar Victoria és Friuli Cycling Team – olasz, LKT Team Brandenburg – német, Elkov Author – cseh, Team Illuminate – amerikai, Monkey Town – holland, Pannon Cycling Team – magyar).

A verseny útvonala első ízben érinti a TransBucegi utat, amely átvezet a Bucsecs-hegységen.

A kerékpárosok kolozsvári szemléje után a város apahidai kijáratától rajtolt a 102 fős mezőny, amely a kora délutáni órákban áthaladt Marosvásárhelyen, majd innen Segesvárnak vette az irányt. A 168 kilométeres útvonalat úgy alakították ki, hogy Kolozs és Maros megyén kívül részben Szeben megyét is érintse. Ma 176,3 kilométer megtétele vár a versenyzőkre a Brassó–Focşani útvonalon.

A kiemelkedő eredményeket elérő sportolók megkülönböztető színű mezben versenyeznek: így az összetett rangsort vezető kerékpáros sárga színű pólóban, a legjobb U23-as korosztályú fehérben, a legjobb sprinter pirosban, a hegyi szakaszok legjobbja zöldben, míg a legjobb román kékben tekerhet.

Tavaly a román válogatott tagjaként Szergej Cvetkov nyerte a román kerékpáros körversenyt. A címvédő bajnoknak idén is feltett szándéka, hogy már az első futamban elnyerje a sárga mez viselésének a jogát, és ezt a végéig ne is adja át másnak. 

Romániában a világon hatodikként 1934 óta rendeznek kerékpáros körversenyt, akkor a Sportul Zilnic című lap szervezte. 1950 és 1974 között minden évben meghirdették, majd 1983-ig szüneteltették. 1984-ben indult újra a verseny, tavaly pedig ötévnyi szünet után hirdették meg ismét. Hazai versenyző legutóbb 2011-ben diadalmaskodott, akkor Andrei Nechita hódította el a serleget. Korábban Mircea Romaşcanu és Constantin Dumitrescu egyaránt 3-3 alkalommal diadalmaskodott. 

Fotó: Nagy Tibor


A román kerékpáros körverseny programja

1. futam (tegnap rendezték): Kolozsvár – DN1C jelzésű főút – Apahida – Marosvásárhely – Segesvár (168 km)
2. futam (ma): Brassó – DN11 főút – Focşani (176,3 km)
3. futam (szeptember 13.) Bodzavásár – E85 főút – Târgovişte (121,6 km)
4. futam (szeptember 14.) Ploieşti – RAR Prahova – DN72 főút / DJ156 megyei út – Piatra Arsă (126 km)
5. futam (szeptember 14.) Bukarest (100,3 km, 18 kör).