2021. március 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európai színvonalú klub szakemberei keze alatt fejlődhetnek fiatal marosvásárhelyi fiú kosárlabdázók az idén nyáron szervezendő táborban. A litván bajnok és Euroliga-résztvevő Žalgiris Kaunast aligha kell bemutatni a sportág kedvelőinek, hiszen az egykori szovjet, majd litván kosárlabda-iskola igen jeles klubjáról van szó, amely olyan kosárlabdasztárokat nevelt ki az idő során, mint Arvydas Sabonis, Modestas Paulauskas vagy Šarūnas Jasikevičius. Az észak-amerikai profi ligába, az NBA-be jutott litván kosárlabdázók közül nyolcan a Žalgiris Kaunas neveltjei: a már említett Sabonis és Jasikevičius mellett Šarūnas Marčiulionis, Zydrunas Ilgauskas, Donatas Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas, Darius Songaila és Martynas Andriuškevičius.

Nos, ennek a klubnak a szakemberei érkeznek Marosvásárhelyre, hogy június 28-a és július 4-e között a játék fortélyaira tanítsák a 2005–2007 között született (14-16 éves) játékosokat. Az ennél fiatalabbak se keseredjenek azonban el, hiszen a marosvásárhelyi illetőségű Szabó Tibor játékosügynök vezette UP Sports Management és a marosvásárhelyi Sirius klubbal kötött megállapodás értelmében a szerződés öt évig szól, és amennyiben a projekt sikeres lesz, természetesen meghosszabbítható.

A Sirius menedzsere, Kiss István elmondta, noha a tábornak Marosvásárhely ad otthont (ami nyilvánvalóan a város hasznára válik), nem csak helyi gyerekeket fogadnak, akár külföldről is jönnek résztvevők, és alig hirdették meg, máris nagy érdeklődés mutatkozik a helyek iránt.

A gazdasági haszon mellett a litvánok számára ez egy lehetőség olyan tehetségek felkutatására, akiket később foglalkoztathatnak, a helyi fiatalok pedig a legjobbaktól tanulhatnak, hogy ezt a tudást majd a (nagyon reméljük, hogy a marosvásárhelyi) csapatuk hasznára fordíthassák.

Mivel a Sirius közismerten eddig kizárólag női kosárlabdával foglalkozott, feltevődik a kérdés, hogy milyen érdek fűzi őket ehhez a táborhoz. Nos, Kiss István elárulta, hogy az idéntől fiú gyerekcsapatok indítását is tervezik, a toborzás már meg is kezdődött.

És ha már szóba került a kosárlabda, azt is elmondta, pozitív fejleményekről számolhat be a női felnőttcsapat őszi újraindítása kapcsán, úgy tűnik, sikerül megteremteni az anyagi hátteret ennek a működéséhez. 


Hangulatkép a Žalgiris Kaunas otthonáról. Fotó: Hunbasket
Magabiztos győzelem Ausztria ellen

A már Eb-résztvevő magyar kosárlabda-válogatott tét nélküli mérkőzésen 81:58-ra legyőzte Ausztriát vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese pénteken hosszabbítás után 83:81-re verte az osztrákokat, ezzel biztosította helyét a jövő szeptemberi kontinenstorna mezőnyében, a vasárnapi „visszavágón“ pedig már sokkal könnyebb dolga volt, az ellenfél csak a nyitónegyedben tudta tartani a lépést. A magyarok főként a remeklő Perl Zoltán és Vojvoda Dávid révén a nagyszünet után magabiztosan és felszabadultan játszottak, s megérdemelten gyűjtötték be negyedik sikerüket a selejtezőben. A keretből mind a 12 játékos szerzett kosarat, a meccs legjobbja Perl lett 17 ponttal.

A magyar válogatott tegnap a házigazda ukránok ellen zárta a csoportkört.

Kosárlabda-Eb-selejtező, F csoport, 4. forduló: Magyarország – Ausztria 81:58 (16-18, 22-12, 20-12, 23-16)

Kijev, zárt kapus, vezette: Kunellesz (ciprusi), Fuska (szlovák), Männiste (észt).

Magyarország: Váradi 7 pont, Vojvoda 12, Ferencz 5, Eilingsfeld 3, Keller Á. 13, Horti 2, Pongó Máté 3, Perl 17, Szabó Zs. 5, Karahodzsics 2, Filipovity 9, Pongó Marcell 3.

Ausztria: Vujosevic 10, Murati 4, Güttl 2, Ogunsipe 10, Mahalbasic 10, Ersek 7, Lamesic 6, Rados 6, Bauer 3, Douvier.

Kipontozódott: Horti (35.).

 Fotó: FIBA