2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sok gágogó jószág juthat késélre a hét végén,

ugyanis az egyik legjelesebb őszi napot és egyik legkedveltebb szentet ünnepli a magyar nyelvterület: Szent Mártont. Ilyenkor nemcsak szerencsét hoz(hat) az elfogyasztott liba, de meg is kell büntetni a szárnyasokat, amiért – a legenda szerint – gágogásukkal elárulták az ókori római katonát, aki így a libaólból a püspöki székbe került. 

A hagyomány szerint Szent Márton napját evéssel, ivással, jókedvvel kell eltölteni, hiszen ezzel egyrészt előidézzük, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani, másrészt megünnepeljük a sikeres mezőgazdasági évet. 

A Márton-nap a negyvennapos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor megengedett a jóízű és gazdag falatozás, az újbor megkóstolása. Ehhez kapcsolódnak az országszerte megrendezésre kerülő Márton-napi vigasságok és mulatságok. A néphiedelem szerint ezen a napon libát kell enni, ugyanis „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A tipikus Márton-napi ételek tehát a libafogások, így például libaleves, de főként a libasült párolt káposztával és krumplival.

Ma már elterjedt, hogy az éttermek november közepén külön Márton-napi étlappal várják a libafinomságok kedvelőit, sőt egyre több helyen a naphoz kapcsolódó mulatságokat is szerveznek. Nincs ez másként környezetünkben sem, a finomságok és a mulatság kedvelőit ezúttal is várják a vendéglátó egységek. Marosvásárhely szomszédságában a Koronka Panzió szervez idén Márton-napi lakomát, ahová szombaton este 6 órára várja vendégeit. A jó hangulatról Jakab Attila prímás és Imreh Szilárd gondoskodnak, vendégművészként Miklós Szilvia és Szilágyi Sándor nótázik. A részvételhez előzetes helyfoglalás szükséges.

 A marosugrai Haller Kastélyszálló is hagyományőrző Márton-napi bált szervez szombat este 7 órától. A rendezvény részeként idén is Márton-napi finomságokat szolgálnak fel, s a libából készített ételek választéka mellett a helyi pincészetek újborkínálatából is válogathatnak a vendégek. A háromfogásos menüsor 120 lejbe kerül személyenként, zenél Ábrám Tibor és zenekara. Itt is telefonon lehet helyet foglalni a rendezvényre. Akinek nem megfelelő a szombat este, az vasárnap is betérhet a kastélyszállóba egy Márton-napi családi ebédre, amikor ízletes libahúsos fogásokból összeállított menüsorral kedveskednek a vendégeknek.

Akinek nincs lehetősége az éttermi vendégeskedésre, annak a falusi mulatságok hangulatát ajánlhatjuk. Nyárádszentmártonban vasárnap immár huszonharmadik alkalommal emlékeznek meg a település védőszentjéről, és az unitárius templomban tartandó ünnepi istentisztelet után itt is vendégségre várja az egyházközség a helyieket és a vendégeket. Ilyenkor az unitárius ház udvarán kaláccsal, zsíros kenyérrel és lilahagymával rakják meg az asztalokat, és előkerül már az újbor is, s az őszi időre való tekintettel teát és pálinkát is kínálnak a falnivaló mellé. Nem hiányozhatnak a muzsikusok sem, hogy a bor megkóstolása után a nótakedvelők se unatkozzanak. Sok sorsjegy is gazdára lel, e napon sok mindent lehet nyerni: libazsírt, frissen sült házi kenyeret, kalácsot, sütőtököt, bort, libákkal ékesített tárgyakat lehet hazavinni, és természetesen nem marad el a megszokott fődíj, egy valódi liba sem. 

Nyárádszentmártonban minden évben élő libát vihet haza a szerencsés tombolázó
Fotó: Gligor Róbert László/archív