2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Továbbgyűrűznek az ellentétek az MPP-ben

Október 8-án a Magyar Polgári Párt elnökét, Mezei Jánost 22 MPP-s politikus lemondásra szólította fel. A nyílt levelet aláírja mások mellett a választmányi elnök, az országos alelnök, a párt két parlamenti képviselője, több megyei szervezet elnöke, polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, illetve egy MPP-alapító tag. 

A bejelentést Biró Zsolt parlamenti képviselő, az MPP volt elnöke tette szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. 

Az aláírók többek között kijelentik: – Az MPP – amelyet a politikai pluralizmus iránti igény, a választás szabadságának gondolata hozott létre – addig őrzi meg létjogosultságát, ameddig a választás szabadságának jegyében úgy viszonyul a politikai verseny és együttműködés kérdéséhez, hogy az ne csak a magyar érdek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is erősítse. 

Az aláírók szerint ez az érték került most veszélybe. „Érthetetlen okok miatt azok kerültek a vádlottak padjára, akik az elmúlt időben eredményeket mutattak fel, a nemzetpolitika koordinátái szerint képviselték a pártot, illetve a szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet (…) Mindezt tetőzi a székelyudvarhelyi szervezet legutóbbi közgyűlésének alapszabályzatba ütköző lebonyolítása és a székelyudvarhelyi szervezet elnökének, Gálfi Árpádnak az eltávolítására tett kísérlet, végül a pártból való kizárása.”

Ezek után „a párt jövőjéért aggódók kötelességüknek érezték” nyílt levében felszólítani az MPP elnökét, vessen véget a megosztó, kirekesztő politikának, a sorozatos kizárásoknak, a kizárással való fenyegetésnek.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Bíró harmincoldalas tervezetet küld Mezeinek

A képviselő a jelenleg még regnáló MPP-elnöknek arra is felhívta a figyelmét, hogy létezik egy 30 oldalas oktatási törvénytervezet, amelyet a két MPP-s képviselő is aláírt, amit a képviselőház hallgatólagosan elfogadott, és jelenleg a szenátusban van. Ebben a tervezetben megtalálhatók az RMDSZ által megfogalmazott, a magyar közösség számára fontos elvárások a napközisoktatástól kezdve a tananyag csökkentéséig.

 Ezt küldené el az MPP elnökének, mert az egy oktatási törvénytervezet-csomagot kínál az államelnökjelölteknek.


Nem bohóckodunk, megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt

Biró Zsolt nem akarta kommentálni a ma szavazásra kerülő bizalmatlansági indítvány sorsát, de kijelentette: sok rossz közül kell választani. Az ellenzéki pártok magyarellenes megnyilvánulásai olyan méreteket öltöttek, hogy „időnként a ’90-es évek elején érezhetjük magunkat”, ilyen kontextusban sok jót nem várhat a magyarság sem a liberálisoktól, sem a Băsescu nevével fémjelzett párttól. Ám véleménye szerint a legnagyobb veszélyt az USR jelenti, amely kettős retorikát folytat. „Miközben Marosvásárhelyen az etnikai szavazás ellen kardoskodnak, Bukarestben Gheorghe Funart megszégyenítő retorikával állnak elő. És a marosvásárhelyi képviselőjük az egyik hangadó ebben. Viszont látni kell azt is, hogy magyar kérdésekben a PSD sem volt barátságos velünk.” Azt is tisztázni akarta újra, hogy a ciklus elején az RMDSZ-nek volt a PSD-vel egy együttműködési megállapodása a parlamentben, de „az sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és ismerjük a körülményeket, hogy miért és hogyan kellett felbontani”. Ezért az RMDSZ-frakció, köztük a két MPP-s képviselő is meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt. Ezt a döntést a két képviselő külön hozta meg, mert nem lehettek jelen az RMDSZ-frakció ülésén. A képviselő szerint „sajnos ma nem olyanok az állapotok az MPP-ben, hogy nyugodtan végezhetnénk a dolgunkat Bukarestben”. 

***

Ugyancsak szerdán 17.30 órától Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke is sajtótájékoztatót tartott a szervezet gyergyószentmiklósi székházában, amelyen az MPP több tagja aláírásával ellátott, október 8-án keltezett nyílt levélre reagált.