2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemcsak a hetvenes évek fiataljainak nyújthat

maradandó moziélményt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában február 16-án, szombaton 19 órakor kezdődő vetítés. John Lennon és Yoko Ono 1972-ben született, sajátos látványvilágú zenés filmje, az Imagine egy vetítéssorozat nyitóprodukciója lesz. Erről Fülöp Tímea főszervezővel, a Maros Megyei Múzeum Kultúrpalota részlegének osztályvezetőjével beszélgettünk.

– Honnan az ötlet, hogy a hetedik művészet mindegyre visszatérő vendégként gazdagítsa a palota kulturális kínálatát?

– A tavaly a budapesti Uránia moziban láttam egy művészfilmet, amely Van Gogh életéről szólt. Mivel az Uránia moziterme is nagyon szép, nem kellett sokat várnom az inspirációra, miszerint az ilyen típusú alkotásoknak a mi Kultúrpalotánkban is méltó helyük lenne. A vetítés után azonnal meg is kerestem a mozi vezetőségét, majd eljutottam a forgalmazóhoz, és elkezdtünk tárgyalni arról, hogy hogyan tudnánk elhozni ezeket a filmeket Marosvásárhelyre. Természetesen szükség volt az együttműködésre, a Maros Megyei Múzeum, a Kultúrpalota, a Visit Mures Egyesület és egy magáncég is beszállt a történetbe. 

Fülöp Tímea


– Pontosan milyen filmek szerepelnek a kínálatban?

– Az első a hetvenes évek hippikultúrájának ikonikus szerelmes párja, John Lennon és Yoko Ono kapcsolatát megörökítő film, az Imagine, ennek időszerűségét a Bálint-nap adja. A portfólióban emellett a világ legnagyobb művészei, Van Gogh, Caravaggio, Leonardo da Vinci életét bemutató alkotások, illetve további zenés produkciók szerepelnek, és arra is lehetőségünk van, hogy élőben közvetítsünk híres opera- és balettelőadásokat. Ezek mind olyan európai filmritkaságok, amelyek általában sem a hagyományos multiplex mozik, sem a televíziós csatornák műsorában, sem az interneten nem találhatók meg. 

– Technikailag mennyire képes igazi moziélményt biztosítani egy olyan műemlék épület, amelyet nem erre a célra terveztek?

– A saját műszaki felszerelésünk nem a legalkalmasabb a filmvetítésre, ezért a hangzás- és látványvilág biztosítása érdekében egy erre szakosodott cég segítségét kértük. Már az első filmet is LED-es kivetítőn lehet majd végignézni, megfelelő hangtechnikával. Ez azért is fontos, mert az Imagine album születését dokumentáló, az album teljes anyagát megszólaltató produkció egyik erőssége a hangzásvilág. Az eredetileg 68 perces filmet képkockánként restaurálták, az eredeti hangfelvéteket pedig a többszörös Grammy-díjas Paul Hicks keverte újra 5.1 térhatású hangzásba. A kibővített változat egy negyedórányi, korábban soha nem látott stúdiófelvételt is tartalmaz, illetve John és Yoko legendás bahamai nyaralására is elkalauzolja a nézőket. A LED-es kivetítő lehetővé teszi, hogy a néző bármilyen szögből jól lássa a filmet. Ugyanakkor nem használjuk ki a palota teljes befogadóképességét, a kényelmes mozizás érdekében az oldalsó helyekre nem bocsátunk eladásra jegyet. Az Imagine-t eredeti hanggal, felirat nélkül vetítjük, a többi alkotásoknál egy magyar és egy román nyelven feliratozott vetítést is tervezünk. 

– Milyen célközönségnek szól elsősorban az Imagine?

– Tekintettel arra, hogy egy világhírű művészpár életét eleveníti fel, nem tudnék behatárolni egy szűkebb közönségréteget. A héten kezdtük a jegyek értékesítését, és eddigi tapasztalataink szerint a fiatalabb, huszonéves korosztály is vevő az élményre. A 25 lejért kínált jegyek egyébként ezúttal nemcsak a Kultúrpalota jegypénztárában (keddtől péntekig 9–15.30, szombaton és vasárnap 9–14 óra között), hanem interneten, a biletmaster.ro honlapon is megvásárolhatók. 

– Milyen gyakran számíthatnak az elkövetkezőkben palotabeli vetítésekre a marosvásárhelyiek?

– Havonta egyszer mutatunk be filmritkaságokat, egészen júniusig. A nyáron az orgonafelújítás miatt szüneteltetjük a programot. 

– Mint ismeretes, a Kultúrpalota nagyméretű, uniós alapból történő felújítása idén kezdődik. Mi kerül sorra a kétéves futamidejű kivitelezés első felében?

– Idén a tetőszerkezet, a homlokzat és a Tükörterem újul meg. Jelenleg a restaurálólaborok berendezése zajlik. A Tükörtermet a munkálatok idejére sem zárjuk be, a kivitelezővel ugyanis sikerült megegyeznünk, hogy hosszanti irányban először a jobb, majd a bal oldalon dolgoztasson. Ez azért volt fontos számunkra, mivel a nyáron idelátogató turisták körében a Tükörterem jelenti a legnépszerűbb látnivalót. 

Az orgona felújítása június végén kezdődik, így a nyári időszakban szeptember 8-áig nem tartunk rendezvényeket a nagyteremben, maga a helyiség viszont a munkálat hónapjaiban is látogatható lesz.

Az Imagine című filmet február 16-án, szombaton 19 órától vetítik a Kultúrpalota nagytermében. A film forgalmazója a Pannonia Entertainments.