2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Plenáris ülésen vitatják meg a polgári vitacsoportok ajánlásait

A január 21–22-i plenáris ülés két, európai polgárokból álló vitacsoport 90 ajánlását vitatja meg többek között a jogállamiság és az éghajlatváltozás témájában, tudtuk meg az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményéből. 

A plenáris ülés résztvevői az „Európai demokrácia/ Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság” csoport  és az éghajlatváltozás, környezetvédelem és egészségügy témákkal foglalkozó vitacsoportok ajánlásait, valamint a nemzeti polgári vitacsoportok kapcsolódó javaslatait tekintik át. 


Eddig két vitacsoport véglegesítette az ajánlásait

Eddig ez a két európai polgári vitacsoport véglegesítette az Európa előtt álló jelenlegi és jövőbeli kihívásokra vonatkozó ajánlásait azt követően, hogy kétszáz, különböző korú és hátterű tagjuk személyesen és online megvitatta és elfogadta azokat.

Az Európai demokrácia/ Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság munkacsoport decemberben 39 ajánlást fogadott el a firenzei Európai Doktori Intézet által szervezett utolsó ülésén. Az Éghajlatváltozás, környezetvédelem és egészségügy vitacsoport januárban ülésezett az Európa Tanulmányok Szakkollégiumának a Varsóban található natolini campusán, ahol 51 ajánlást fogadott el.

Ezt a 90 javaslatot, valamint a nemzeti-polgári vitacsoportok kapcsolódó ajánlásait terjesztik elő és vitatják meg a konferencia január 21–22-én Strasbourgban tartandó plenáris ülésén. A konferencia megnyitásakor a résztvevők megemlékeznek David Sassoliról, az Európai Parlament január 11-én elhunyt elnökéről. 

A konferencia plenáris ülése megvitatja mind a nemzeti, mind az európai polgári vitacsoportok ajánlásait, valamint a többnyelvű digitális platformon közzétett ötleteket, témák szerint csoportosítva. 

A plenáris ülés konszenzus alapján terjeszti javaslatait a vezető testület elé. Ez utóbbi a plenáris üléssel teljes együttműködésben és teljes átláthatóság mellett készít jelentést. A vitacsoportok 80 polgárt választottak ki – 20-at minden vitacsoportból –, ők képviselik a vitacsoportot a konferencia plenáris ülésén. Ezek a képviselők az október 23-án Strasbourgban tartott második plenáris ülésen kezdték meg mandátumukat. Az Európa jövőjéről szóló konferencia a polgárok által irányított folyamat. A vitacsoportok tanácskozásaik során figyelembe veszik a polgárok Európa-szerte, a többnyelvű digitális platformon keresztül és a tagállamokban tartott rendezvényeken gyűjtött hozzászólásait. Az eseményeken prominens tudományos szakemberek és más szakértők előadásaira is sor kerül.


A plenáris fórum összetétele

A plenáris üléseken a Parlament 108 küldötte mellett a Tanács 54 (tagállamonként két), a Bizottság három és a nemzeti parlamentek 108 képviselője vesz részt egyanrangú félként, valamint 108 európai polgár. A polgári csoportosulások részéről az európai polgári vitacsoportok képviseletében 80, a nemzeti vitacsoportok és rendezvények képviseletében 27 (tagállamonként egy) fő, valamint az Európai Ifjúsági Fórum elnöke vesz részt a tanácskozásokon. Rajtuk kívül jelen van a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 18-18 képviselője, a regionális és helyi hatóságok 6-6 megválasztott képviselője, a szociális partnerek 12 képviselője, valamint a civil társadalom 8 képviselője is.