2019. október 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kitolódik a templomavatás időpontja

Idén is augusztus első szombatján találkoznak a bözödújfalusiak, de a tervezettel ellentétben elmarad az Összetartozás templomának átadása – derült ki a Bözödújfaluért Egyesület sajtóközleményéből.

Augusztus 3-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják a hagyományos bözödújfalusi találkozót a már megszokott helyszínen, az egykori falu határában lévő emlékparkban. Közel három évtizede minden év augusztus első szombatján visszajönnek emlékezni és találkozni az elárasztott Bözödújfalu szülöttei, elszármazottai. Az idei találkozó az eddigiekhez hasonlóan zajlik: misével, áldozással kezdődik, majd unitárius istentiszteletet tart Bözödújfalu szülötte, Szombatfalvi József nyugalmazott esperes. Ezt követően az elöljárók tartanak beszédet. 

 A tavasz folyamán elkészült az épület alapja, elkezdték rakni a falat, de a kedvezőtlen időjárás miatt abba kellett hagyni a munkát

Fotó: Bözödújfaluért Egyesület


Az idei alkalom is az összetartozás jegyében zajlik, de a tervezettel ellentétben egyelőre nem valósult meg a Bözödújfaluért Egyesület vezetőinek álma. Ezen a napon szerették volna átadni az egykori katolikus templom helyén épülő Összetartozás templomát. A télen elhelyezték a templomot tartó 30, egyenként 12 méter hosszú betoncölöpöt, azokat betongerendával kötötték össze, megöntötték az alapot, és a falak rakásához is hozzáláttak. A tavasszal jól induló építkezést azonban a május végén esősre váltó időjárás miatt leállították, mert az alaphoz vezető földtöltés, amelyen a munkagépek közlekedtek, a tó magas vízállása miatt teljesen átázott, a templomalap heteken át gépekkel megközelíthetetlen volt. Eközben a kivitelezőnek át kellett csoportosítania munkásait egy másik munkatelepre, és amíg ott nem fejezik be a vállalt munkálatokat, nem folytathatják a templom építését.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult a helyzet, de abban egyetértett ő is, hogy a templomépítés sürgetése nem mehet az épület minőségének kárára. Így elfogadták, hogy – habár nagyon szerették volna augusztus 3-án átadni a templomot –, az eseményt el kell tolni egy későbbi időpontra. Ezzel a bözödújfalusi találkozó értékéből semmit sem veszít – véli. „Kicsit optimista is vagyok, és a jó oldalát nézem, hisz ha más alkalommal adjuk át a templomot, egy okkal több, hogy a bözödújfalusiak találkozhassanak, hisz nagyon sokan anyagilag is hozzájárultak az Összetartozás templomához, és többen is kérték, értesítsük őket az átadás időpontjáról, hisz mindenképp részt szeretnének rajta venni ” – fogalmazott a polgármester. A templomátadás időpontját az időjárás befolyása mellett nagyban meghatározza az is, hogy a kivitelező mikor láthat újra a falak és torony felrakásához. Az adománygyűjtést időközben is folytatják, ugyanis még mintegy tizenötmillió forintnyi összeg hiányzik a teljes befejezéshez szükséges pénzből – derült ki a napokban.