2019. december 8., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szeptemberben átadhatják a korszerű járóbeteg-rendelőt 

Szeptember végére tervezik a kibédi kultúrotthon mögött felépített korszerű járóbeteg-rendelő épületének az átadását. 

Fotó: Vajda György


Az építkezés tavaly október 28-án kezdődött, a kivitelező 30 hónapra vállalta fel a munkát, de alig egy év alatt sikerült befejezni, így remény van arra, hogy szeptemberre átadható lesz az épület A létesítményt a művelődési ház udvarán húzták fel az országos helyi vidékfejlesztési alap (PNDL) támogatásával. A beruházás értéke 1,4 millió lej, ennek a 7,5%-át önrészként a helyi önkormányzat állta. A munkálatot 90%-ban végezték el, hátravannak a belső simítások. Az udvart, amely közös a kultúrotthonéval, letérkövezik, itt parkolóhelyeket és egy virággruppot alakítanak ki, így mind a rendelőbe, mind a művelődési rendezvényre igyekvők használhatják. 
Úgy tervezik, hogy az épületben elsősorban egy fogászati rendelőt rendeznek be, ahol állandó szolgálat lesz. Ezenkívül szakorvosi kabinetek is lesznek. Előre meghatározott program szerint – időszakosan – Marosvásárhelyről, Erdőszentgyörgyről járnának le belgyógyászok, kardiológusok, szemészek és minden olyan szakorvos, akire az igény szerint szükség lesz. 
A bútorzat beszerzése nem volt benne a pályázatban, így erről a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia. Dósa Sándor polgármester szerint szekrényeket, asztalokat, székeket vásárolnak, azonban a rendelőkhöz szükséges orvosi felszerelést és gépeket a szakorvosoknak kell majd hozniuk. Erről is egyeztetnek majd a bérlőkkel. Ugyanis a polgármesteri hivatal illetékesei több szakorvossal felvették a kapcsolatot, és ígéret van arra, hogy a szeptember végi átadást követően beindul az egészségügyi ellátás.

Leaszfaltozzák az összes utcát 

Június 20-án nyújtották be a pályázatot, amelynek alapján az országos vidékfejlesztési beruházási alapból 10,5 millió lej támogatást kap a község az összes utca leaszfaltozására. A helyi tanács úgy döntött, hogy az önrész biztosítására 20 évre hitelt vesz fel a község. Mindössze két utcán van aszfalt, elkészült az ivóvíz- és a csatornahálózat, a gázvállalaton kívül nem kell attól tartani, hogy feltörik az aszfaltot, fel lehet vállalni a munkálatot – mondta Dósa Sándor polgármester, így a jövő évi tervek között szerepel ez az óriási munka, egyelőre nagyobb beruházást nem is terveznek a községben. 

Betonhíd épül a Kis-Küküllőn 

Márciustól a Dacia Faber cég munkatársai hozzáfogtak a Kis-Küküllőn átívelő betonhíd építéséhez, amely a Kibéd és Sóvárad között kialakítandó földutat köti össze. Az utat mintegy 2 km-en megerősítik. Az 52 méter hosszú, betongerendákon álló híd megépítését az országos helyi vidékfejlesztési alap támogatja 4,8 millió lejjel, ez esetben az önrész csupán 5%. A pályázatból az út Kibéd területén levő szakaszának a felújítását is finanszírozzák. A kivitelező cég képviselői szerint ősz végére befejezik a hidat, a teljes beruházás azonban két évig tart, így jövő évben is dolgoznak majd az út korszerűsítésén. A polgármester szerint azért van szükség a korszerű hídra az említett úton, mert így könnyebb lesz megközelíteni a folyó túloldalán levő mezőgazdasági területeket. Eddig a mezőgazdasági gépekkel a Balavásár – Szováta közötti országúton kellett közlekedjenek Sóváradig, és ez sok esetben fennakadást okozott. Azt remélik, hogy amennyiben könnyebben elérhetők lesznek az említett területek, nem maradnak parlagon a földek. Ezenkívül néhány éve használhatatlanná vált az út. 

Ha megfelelően lekövezik, akkor a két a község közötti közlekedés is megoldódik, és az sem mellékes, hogy az utat bele lehet foglalni a turisztikai körforgásba, ugyanis Kibéd, Sóvárad, de a közelben levő Szolokma, Siklód is bőven kínál néprajzi jellegű és természeti látnivalókat, érdekességeket, e települések akár kerékpárral is megközelíthetők. 

Dósa Sándor polgármester magyaráz a készülő hídnál
Fotó: Vajda GyörgyFelújított templom, megújult közösség 

2013-ban hívta meg a kibédi református gyülekezet a Ludas melletti Istvánházáról Sípos Vízaknai Balázs lelkipásztort, aki azóta vezeti a közösséget. Az azóta eltelt időszakról, a jelenleg folyamatban levő, templomfelújító és közösségmegújító munkáról számolt be lapunknak. – Amikor elvállaltuk, hogy Kibédre költözünk, tudtuk, hogy sok lesz a teendő mind a közösségépítés, mind a templom és a hozzá tartozó épületek felújítása, karbantartása terén. Azzal a gondolattal jöttünk ide, hogy nagy kihívás lesz, de úgy éreztük, hogy fiatalokként helyt tudunk állni. A Bodor Péter által készített, felújított orgona felszentelése után egy héttel kerültünk feleségemmel az itteni egyházközség élére. Utána elkezdődött az építkezés fizikai és lelki téren is. Kazánházat, fürdőt, mosdót építettünk a gyülekezeti házban. A következő nagyméretű munkálat a kántori lakás felújítása volt. Borzalmas állapotban találtuk az épületet. Az alapoktól a plafonig mindent ki kellett cserélni, új nyílászárók kerültek az épületre. Hátramaradt még a külső vakolat. Természetesen szükség volt a lakásra, mert 2014-től a faluba költözött a székelyudvarhelyi Prázsmári Krisztina Vajából, aki elvállalta a kántori munkát. Krisztina a kántori szolgálat mellett oroszlánrészt vállal a gyerek- és ifjúsági foglalkozásokban, és ellátja az irodai feladatokat is. 2016-ban a parókia udvarán felépítettünk egy oktatási központot, hogy biztosítsuk a gyerekek délutáni – iskola utáni – oktatását. A kisdiákok itt a helyi tanítónő segítségével elkészíthetik a házi feladataikat. Egyelőre tízen részesülnek e szolgáltatásban, a jövő tanévtől még több érdeklődőre számítunk. Ennek a foglalkozásnak az a haszna, hogy a szakirányítás mellett a gyerekek hatékonyabban foglalkozhatnak a tanulással, felügyelet alatt vannak, és több idejük marad az ezt követő szabadidős tevékenységre. Az sem mellékes, hogy nem a munkából hazatérő szülőket terhelik ezekkel a feladatokkal. Sajnos vannak olyanok is, akik sajnálják erre az óránkénti 10 lejes hozzájárulást. Idejövetelünk után elkezdtünk foglalkozni a fiatalokkal. 2012-től van vakációs bibliahét, azóta is minden nyáron átlagban 70-80 gyerek vesz részt rajta. Örömmel mondhatom, hogy az évek során ez a létszám nem csökkent, sőt a tavalyihoz képest növekedés tapasztalható. Bevonjuk a fiatalokat a szervezésbe, éneket tanítunk, foglalkozásokat vezetünk, így a közösség számára „hasznossá” tehetjük magunkat. A vallási és ifjúságnevelési tevékenység mellett van hangszeroktatás is. A kántornővel közösen zongora-, furulya- és 
gitárórákat tartunk, ez iránt is igen nagy az érdeklődés. Téli időszakban körzeti bibliaórákat tartunk, ilyenkor a falu különböző helyein lakó családokhoz megyünk, és ott találkozunk azokkal, akiknek olyankor nehéz eljutni a templomba, vagy idősek, betegek. A fiataloknak minden péntek este 7 órától ifjúsági bibliatalálkozó vagy filmklub van. Ők hozzák a filmeket, utána megbeszéljük, ez is igen hasznos tevékenység. Ezenkívül négy éve rendszeresen járunk ifjúsági vallási fesztiválokra: a Válts irányt erdélyi és Debrecenben a Csillagpont fesztiválra, ahol mintegy 4000-en vesznek részt az egész Kárpát-medencéből. Igazi élmény, lelki feltöltődést jelent közösségünk fiataljai számára. Néha orgonakoncertet is szervezünk. Legközelebb az orgonát augusztus 4-én, vasárnap a 11 órától kezdődő rövid istentisztelet után Molnár Tünde orgonaművész szólaltatja meg. 
A templom felújítását is folytatni kellett. 2013-ban, mielőtt a felújított orgona a helyére került volna, az elődöm belülről felújíttatta a templomot, de a külső munkálatok elmaradtak. 2018-ban megnyertünk egy 62.000 eurós Leader-pályázatot. Ebből és a gyülekezet támogatásával finanszírozzuk a külső renoválást. A pályázat magába foglalta a teljes tetőfelújítást, önerőből lefestettük a toronysüveget, vakolatjavítás és festés is volt, kicseréltük az ablakokat. A cinterem ajtóit Dósa Árpád vállalkozó adományából cseréltettük ki, ő támogatta a gyülekezeti ház felépítését is. Jelenleg az utolsó simításokat végzik a templomon, valószínű, hogy jövő héten befejeződnek a munkálatok. Folyamatban van a parókia tetőterének a manzárdosítása, amit a magyarországi emberi erőforrások minisztériuma támogat. Bővítjük a lakást és egy vendégszobát is kialakítunk. 
A távlati tervek között szerepel az udvar rendbetétele is. Szakembert szeretnénk keresni, aki megtervezné a 60 áras teret. Ha jól számítom, a következő három évtizedre is van munka, be szeretnénk fejezni a parókia tetőterét, a tanácsterem felújítását, említettem, hogy elmaradt a kántorlakás külső vakolása, lebontanánk a csűrt, a helyére garázst építenénk. Ami pedig a gyülekezettel való foglalkozást illeti, tervezzük a baba-mama klub, a fiatal házasokkal való foglalkozás és a presbiterképzés beindítását. 
A lelkipásztor aztán azt is elárulja, hogy szeretné, hogy a Facebookon is követhető legyen az istentisztelet, és a nyitás jegyében turistacsoportokat fogadnak, hiszen a templom is szerepel a Balavásár és Szováta közötti Kis-Küküllő menti megyei turisztikai ajánlatban. A múlt hét végén Bethlen Gábor-szobrot avattak az udvarán, a nagy fejedelem szellemiségéhez méltó központként szeretné vezetni a közösséget a lelkész házaspár.