2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét végi 9. Agrárakadémia keretében a mezőgazdasági támogatások helyzetéről is beszélt Bordi Kacsó Zsolt Attila, a Maros megyei Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatója. Lapunk érdeklődésére elmondta: a vártnál kevesebb gazda igényelt idén területalapú és egyéb támogatást.

Szombaton, május 15-én zárul az a két és fél hónapos időszak, amelyben a gazdák benyújthatták területalapú és egyéb termelési támogatási kéréseiket a megyei APIA-hoz. Egy héttel a határidő előtt szokatlan helyzetképpel szembesült az intézmény: Maros megye gyengébben áll ebben a tekintetben, a megszokottnál jóval kevesebb, alig 19 ezer kérvény érkezett a gazdáktól. Ennek okát nem tudják, de nem lehet csak a járványhelyzetre hivatkozni. Az intézmény több eszközt is megpróbált, hogy mozgósítsa a gazdákat: megszólította a polgármesteri hivatalok vezetőit, gazdasági munkatársait, de a megyei gazdaszervezeteket is, ám „semmilyen stratégia nem vált be” – mondta el az APIA igazgatóhelyettese. 

A kérvények száma mintegy ötezerrel elmarad a várakozásoktól – tudtuk meg Borditól, aki hozzátette: ha a többéves adatokat nézzük, az tapasztalható, hogy a támogatási kérelmek száma évről évre átlagosan mintegy ötszázzal csökkent. Amikor első ízben lehetett mezőgazdasági támogatást igényelni, 2007-ben 33 ezer gazda nyújtott be kérvényt, míg a tavaly csupán 24.489 iratcsomót iktattak a megyei intézménynél. Viszont a megművelt területek nagysága nem követte ezt az irányt, inkább növekedés tapasztalható, azaz egyre több gazda művel meg nagyobb területeket, vagy kialakulóban van egy gazdaréteg, amely technológiai felszereltsége miatt nagyobb területet használ a kisgazdáknál. Idén is mintegy félezerrel kevesebb kérésre számít a Maros megyei APIA, de ha az igénylések az elmúlt napok tapasztalatai szerint érkeznek, a 23.500-at sem érik el. Az igazgatóhelyettes minden gazdát arra kér, aki még nem tette meg, sürgősen intézze az iratait a polgármesteri hivatalban, és nyújtsa be a dossziéját az APIA-hoz, hiszen ha az utolsó napokra marad két-háromezer kérvény benyújtása, azt az intézmény képtelen lesz átvenni.

A napokban elkezdődött a növénytermesztőknek járó, termeléshez kötött támogatások kifizetése, a jövő héttől erre még jobban odafigyel az APIA, miután az állattenyésztőknek már folyósította a támogatásokat. Maros megyei szinten jól állunk ebben a tekintetben, szép számmal vannak gazdák, akik támogatást kapnak a következő napokban. A tavalyi évre jóváhagyott minisztériumi felső határok szerint hektáronként a következő segítségre számíthatnak a termelők: szója 236 euró, lucerna 103, borsó és paszuly 115, len és kender 238, rizs 1166, magkrumpli 1441, komló 524, cukorrépa 804 euró. Az ipari feldolgozásra szánt egyéb termények után járó hektáronkénti támogatások értéke a következő: szabadföldi paradicsom 2013 euró, szabadföldi uborka 3391, üvegházban, fóliasátorban termelt friss paradicsom, uborka, paprika, káposzta, padlizsán 4844 euró, míg az ipari feldolgozásra szánt korai krumpli után 991 euró támogatás jár, a gyümölcsösök (ipari feldolgozásra termesztett szilva, alma, cseresznye, meggy, őszi- és sárgabarack) után hektáronként 991 eurót utalnak át a gaz-dáknak.

Újdonságnak számít, hogy idénre a húsmarhák után nem ad támogatást az állam a borjakra, csupán a felnőtt egyedekre, és ugyancsak eltér az előbbi évektől, hogy aki környezetbarát gazdálkodásra kér támogatást, az az eddigiektől eltérően nem öt, hanem csak két évre kell erre elkötelezze magát, ami a szakemberek szerint kedvezőbb feltétel.

A növény- és zöldségtermesztők jelentős támogatást kaphatnak, ennek ellenére egyre kevesebben igénylik 

Fotó: Gligor Róbert László (archív)