2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Keresik a megoldást a mezőgazdászok támogatására

Amint korábban bejelentették, a marosvásárhelyi Azomureş Rt. a napokban előkészíti a műtrágyagyártó vonal teljes leállítását, erre valószínűleg december 16-án kerül sor, amikor teljesen leáll a gyár – jelentette be egy szakmai tanácskozáson Ovidiu Crăciun, a cég gyártási igazgatója. Ezzel egy időben az egység vezetősége tárgyalt Adrian Chesnoiu nemrég kinevezett mezőgazdasági miniszterrel, hogy keressenek megoldást a gazdák támogatására, hogy a műtrágya hiánya ne okozzon élelmiszerhiányt és árrobbanást jövő nyáron. 

A szaktárcavezető csütörtökön este az RTV híradójának Napirenden című műsorában kijelentette, felvették vele a kapcsolatot az Azomureş vezetői, és ennek kapcsán egy bizottságot hozott létre, amely keresi a megoldást. Kilátásba helyezik, hogy a jövő évi költségvetésben a szaktárca elkülönít egy összeget a műtrágyát vásárló gazdák támogatására. Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója az említett tanácskozáson elmondta, a magánkézben levő vállalat nem kaphat állami támogatást. Az állam annyit tehet csupán, hogy biztosítja az ország és a nagyfogyasztó ipari egység folyamatos gázellátását, és keresi a megoldást, hogy a legjobb áron importáljon földgázt, ugyanis a leszállítók árrésével tud hatni arra, hogy valamivel olcsóbban jussanak gázhoz a nagyipari egységek. Továbbá az sem mellékes, hogy mennyibe kerül a villamos energia, hiszen ez is szükséges a műtrágya előállításához. Hozzátette, amikor az Azomureş teljes kapacitással üzemel, az ország összfogyasztásának 10%-át használja a termelési folyamatban. 

Az igazgató szerint a jelenlegi helyzet bizonytalansága okozza a világpiaci árak alakulását, ugyanis a nagypolitikai helyzet váltotta ki a földgázellátási válságot. A Putyin–Biden tárgyalások, az ukrajnai határon kialakult helyzet, az EU-nak a déli fővezeték megépítéséhez való politikai hozzáállása mind az ár alakulását befolyásoló tényezők. Európa gazdasága 80%-ban függ az orosz gáztól. A gond az, hogy Európában több műtrágyagyár leállt, ugyanakkor a saját gazdaságuk védelmében a műtrágya világpiaci árát befolyásoló nagytermelők, mint Oroszország, Kína, Törökország, Egyiptom, leállította az exportot vagy jelentősen csökkentette azt (az utóbbi eddig 65%-kal), és 2022 májusáig maximalizálták a belpiaci árakat. 

A Fertilizers Europe Egyesület (európai műtrágyagyártók egyesülete) értesítette az Európai Bizottságot, hogy a kialakult helyzet miatt jövő nyáron Európa-szerte élelmiszerválság alakulhat ki, ugyanis kevesebb farmer használ majd műtrágyát, és így csökkenhet a növénytermesztés. A kereslet növekedése miatt nyáron, de majdhogynem biztosan ősszel, a betakarítást követően jelentősen drágulnak az élelmiszertermékek. Ezt a tendenciát erősíti az is, hogy nemcsak a műtrágya, hanem az inputok is (növényvédő szerek stb.) drágultak. A cég előrejelzése szerint a jelenlegi helyzetben jövőre a kis és közepes farmgazdaságokban mintegy 30%-kal kevesebben használnak majd műtrágyát. Az Azomureş a belpiac mintegy 50%-át látja el. Bármennyire is támogatják az organikus farmok létesítését, a mezőgazdaság zöldítését, a jelenlegi fogyasztáshoz viszonyítva világszinten műtrágyahasználat nélkül nem lehet megtermelni a szükséges élelmiszert. A statisztikák igazolják, hogy a világon létező biofarmok mindössze 2,5 milliárd ember ellátást biztosíthatják, így továbbra is szükség van a műtrágyára, ezért okozhat ennek hiánya világszinten élelmiszerválságot – mondta a vezérigazgató, aki hozzátette, elemezve a költségeket, a jelenlegi nyersanyag- (földgáz és nem csak) árak mellett inkább leállnak, mintsem veszteségesen termeljenek. Rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy rövid távon átvészeljék a válságot. Szakfelügyelet mellett a berendezések egy részét „melegen” tartják, ami azt jelenti, hogy biztosítják az alap hőfokot, hogy újraindításuk biztonságos legyen. 

 Merre vezet a kombinát útja?

Fotó: Nagy Tibor