2019. december 8., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mintegy kétszáz bátor hölgy kerekezte körbe vasárnap a várból kiindulva a Kornisa negyedet, majd a Rózsák terét a Szoknyás Kerekezés tízéves, jubileumi kiadásán. 

A Szoknyás Kerekezés, angol nevén Skirtbike tízéves hagyományra tekint vissza az országban, az első évben Bukarestben mintegy 150 elegánsan felöltözött nő részvételével rendezték meg. Azóta évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, az idén 19 városban gyűltek össze a bicikliző hölgyek, Marosvásárhelyen a negyedik éve szervezik meg a közösségi eseményt.

Fotó: Gál Sándor


Azt, hogy egy város mennyire kerékpárosbarát, abból is meg lehet állapítani, hogy hány nő használja a kétkerekű járművet – áll a szoknyás kerekezők kiáltványában. Egy olyan városban, amelyben a kerékpározás nem feltétlenül jár együtt az örömmel, a Szoknyás Kerekezés a nők függetlenségét és erejét kívánja felmutatni a biciklizés révén, és arra bátorítani mindenkit, hogy használja ezt az egészséges és környezetbarát járművet.

Bár az elején nem tűnt népesnek a résztvevők tábora, végül a Vár sétányon mintegy 200 hölgy vágott neki annak a távnak, amelynek során a kerékpárosok a megyei kórházig tekertek, onnan a Forradalom utcán visszatérve megkerülték a Rózsák terét, és visszatértek a várba. A menetet a közlekedési rendőrség biztosította. A meghívó szerint a részt vevő nőket arra bátorították, hogy szoknyában, elegáns viseletben jelenjenek meg, és ennek a legtöbben eleget is tettek, sőt a kerékpárokat virágcsokrokkal, szalagokkal csinosították ki. Akinek ez nem sikerült már otthon, annak a szervezők a rajt előtt még segítettek.

A közösségi rendezvény azonban nem merült ki a biciklizésben, előtte zumbázni kérték fel a résztvevőket, a célba érkezőket pedig tombola várta, amelyen a feliratkozott hölgyek között egy Pegas kerékpárt sorsoltak ki. Különdíjakat is kiosztottak: a legfiatalabb és a „legtapasztaltabb” kerékpározó mellett a legmagasabb cipősarokkal rendelkező bicajos hölgyet és a legvirágosabb kerékpár tulajdonosát is díjazták.

A szervezők lehetőséget biztosítottak arra is, hogy mindenki, aki kívánta, megörökíthesse egy professzionális fényképen a részvételét az eseményen. 

Akik gyerekekkel érkeztek, azoknak a menet idejére foglalkozást biztosítottak. Bár a rendőrség az indulás előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a törvények értelmében csak 14 évnél idősebbek vehetnek részt a menetben, több ennél fiatalabb gyerek is nyeregbe pattant, és adott esetben nem csak a részt vevő anyuka, hanem a menetet szintén kerékpárral biztosító apuka kíséretében haladt végig a kijelölt útvonalon.