2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A karácsonyi ünnepkör legkedvesebb népi dramatikus játéka a betlehemezés, mely által a betlehemezők karácsony misztériumát közvetítik.

A Székely Kapuk – Zöld Kapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok vetélkedőjébe – melynek célja ezen hagyományunk újraélesztése – a búzásbesenyői Dósa Dániel Általános Iskola diákjai immár második alkalommal kapcsolódtak be, hogy az adventi időben hirdessék környezetükben Jézus születésének örömhírét. 

A Csillagőrzők csapata Simon Hajnal tanítónő és Mózer Brigitta Ágota tanárnő irányításával a község különböző egyházi, szociális, kulturális, közszolgálati intézményeiben mutatja be néprajzi értékekkel bíró betlehemes játékát. 

A betlehemezők Kerelőszentpál különböző felekezetű templomaiba, a polgármesteri hivatalba, a búzásbesenyői Rátoni János Kultúrotthonba, a Gondviselés Házába, de a községhatárokon túl is elviszik az örömhírt, ahogy azt elődeik is tették, gazdagítva ezzel egyházunk és közösségünk életét.

A vetélkedő humanitárius dimenzióval is bír, hiszen a betlehemezés során gyűjtött adományokat jótékonysági célra, rászoruló gyerekek megsegítésére ajánlják fel, bízva abban, hogy egy kis örömet, mosolyt varázsolhatnak a gyermekarcokra. 

Minden helyszínen nagy örömmel fogadták a kis társaságot, elfoglaltságukban időt szakítottak arra, hogy megtiszteljék a diákokat figyelmükkel, s adományaik mellett rögtönzött vendégfogadással is kedveskedtek nekik. Örömüket fejezték ki, hogy a diákok mindamellett, hogy hagyományaikat ápolják és jótékonykodnak, melegséget, meghittséget visznek olyan helyekre is, ahol a mindennapok rohanása a megszokott. 

Simon Hajnal