2019. október 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szelektív hulladékgyűjtés Ádámoson

Pár hete Ádámos  községben – Sövényfalván, Királyfalván, Ádámoson és Küküllődombón – is beindult a szelektív hulladékgyűjtés. Az átállás zökkenőmentes volt, nemrég további nyolcvan kuka érkezett a háztartási hulladék számára. A szemétszállítás kötelező jellegűvé válásával párhuzamosan  csökkent a környezetszennyezés is a településeken.

Amint a 24 gyűjtőpontban elhelyezett konténerek megtelnek, elszállítja őket a szolgáltatást végző Bissdog Kft. járműve. Egyelőre a szemétszállítás díja havonta 1,62 lej személyenként, ez azonban változhat, mivel a község 5.200 lakosából gyakorlatilag hozzávetőleg 4000 él a  községhez tartozó településeken – tájékoztatott Miklós Tibor polgármester.

Fotó: Nagy Tibor 


Csökkent a szociális segélyezettek száma, ezáltal a közösségi munkára irányítható személyek aránya. Hét évvel ezelőtt 150 állami segélyre feljogosító dosszié volt az önkormányzatnál leadva, jelenleg ez 49-re csökkent, sokan közülük szakorvosi felmentést szereznek, így mentesülnek a fizikai munka végzése alól. Az önkormányzat szempontjából ez a köztéri munkáknál jelent hátrányt, mert vannak települések, ahol már nincsenek olyan segélyre jogosultak, akik a közterületeket lekaszálhatnák, megtisztíthatnák. Nemrég a Hirschmann cég szervezett állásbörzét, és hat-nyolc osztályos végzettséggel rendelkezők is álláshoz jutottak, ami örvendetes, mert ezáltal nő az egykor  segélyből élő családok életszínvonala. Az alkalmazottak szállítását általában a cégek megoldják, így a távolság sem jelent akadályt az elhelyezkedésben.

A közbeszerzési eljárások miatt egyre nehézkesebbé vált az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézményekben szükséges különböző munkálatok elvégzése, főként sürgős esetekben.  Ezért a községben szakemberekből álló  saját csapatot alkalmaztak, akik a különböző karbantartási, javítási munkálatokat azonnal elvégzik a községhez tartozó településeken, akárcsak  a fogyasztásmérő vízórák leolvasását is. A helyi rendőrség feladatkörébe tartozik a közrend és a köztisztaság megőrzése. Ennek eredményességét a vízügyi igazgatóság munkacsoportjai is jelezték, mivel a medertakarítások során megállapították, hogy más településektől eltérően már nem tarkítják szeméthalmok a Kis-Küküllő medrét és a patakok partját.