2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Módosítanák az éjszakai kijárási tilalom idejét

A kormány azt fontolgatja, hogy az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 23 helyett 22 órától lépjen érvénybe – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget kormányközeli források. A jelenlegi előírások szerint azoknak, akik 23 óra után elhagyják lakásukat, felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteniük. Az éjszakai kijárási tilalom időhatárának kiterjesztését a fertőzések számának növekedésével indokolnák. 


Megszűnik a korosztályi korlátozás

Megszűnik Romániában az AstraZeneca oltóanyagára vonatkozó korosztályi korlátozás – döntött hétfőn a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A bizottság sajtóközleménye szerint a CNCAV saját orvosi-tudományos szakértői csoportja, valamint az egészségügyi minisztérium és a romániai országos gyógyszerügynökség javaslata eredményeképpen született a döntés, hogy többé nem kötik korhatárhoz az AstraZeneca vakcinára való jogosultságot. Az illetékesek az új tudományos kutatási eredmények, más európai államok által megosztott tapasztalatok, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak figyelembevételével jutottak arra a következtetésre, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett oltást minden 18 év fölötti személy megkaphatja. A vakcina hatására a szervezet immunrendszere speciális antitesteket és fehérvérsejteket termel, amelyek a vírus ellen dolgoznak, és ezáltal védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen. Az oltást két dózisban adják be, 4-12 hetes időközzel – tájékoztat a hatóság. Az AstraZeneca a harmadik, uniós szinten jóváhagyott COVID-19 elleni vakcina a Pfizer-BioNtech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyag mellett. 


Ügyészségi vizsgálat

Vizsgálatot indított emberölés gyanúja miatt a Szeben megyei ügyészség, miután megjelent egy cikk a nagyszebeni médiában, amelyben egy névtelen forrás azt nyilatkozza, hogy a megyei kórház intenzív osztályának egykori alkalmazottjaként kollégáival együtt koronavírusos betegeket öltek meg.

A helyi sajtóban vasárnap megjelent cikkben a kórház névtelenül nyilatkozó volt alkalmazottja azt állítja, hogy az intenzív osztályra kerülő betegeknek az első pillanattól kezdve nagy adag nyugtatót adnak, noha ez végzetes a légúti fertőzésekkel küzdők esetében. Állítása szerint amikor a betegek már alig kapnak levegőt, és ezért nyugtalanabbak lesznek, az ágyhoz kötik őket. 

Ion Veştemean főügyész elmondta, a cikk alapján, hivatalból indítottak eljárást az ügyben. 

Kérdésre válaszolva a főügyész azt is kijelentette: a járvány alatt nem érkezett hozzájuk feljelentés vagy névtelen levél arra vonatkozóan, hogy koronavírusos betegeket ölnének meg a nagyszebeni megyei kórház intenzív osztályán.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter sokkolónak nevezte a cikkben közölt információkat, hozzátéve azonban, hogy ezek valóságtartalmát még ellenőrizni kell. A tárcavezető szerint ez idáig nem kapott jelzéseket arról, hogy más osztályokon is hasonló dolgok történtek volna. 

A nagyszebeni megyei kórház vezetősége belső vizsgálatot indított az ügyben. A kórház vezetősége hétfői közleményében hangsúlyozza, a járvány eleje óta összesen 570 koronavírusos beteget utaltak be az intenzív osztályra, akik közül 152-en visszakerültek arra az osztályra, ahonnan érkeztek, mert javult az állapotuk, 397-en meghaltak, 21 beteget pedig jelenleg is ott ápolnak. „Hangsúlyozzuk, hogy az intenzív osztályra a nagyon súlyos állapotban levő, légzéstámogatást igénylő páciensek kerülnek” – fogalmaznak. 

A közleményben kiemelik, a járványkezeléssel kapcsolatos eljárások és protokoll állandó változásban van, folyamatosan az adott helyzethez igazítják, hogy a legjobb körülményeket és kezelést biztosíthassák a betegeknek. „Azt szeretnénk, hogy a kórház és az illetékes szervek által indított vizsgálatok nyomán a közvélemény ismerje meg az igazságot” – áll még a dokumentumban.