2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hatodszorra szervezte meg Marosvásárhelyen a Medicarrera cég a Karrier fehérben című – egészségügyi végzettségűeknek, illetve egyetemistáknak külföldi munkát kínáló – állásbörzét.

Hatodszorra szervezte meg Marosvásárhelyen a Medicarrera cég a Karrier fehérben című – egészségügyi végzettségűeknek, illetve egyetemistáknak külföldi munkát kínáló – állásbörzét. A Grand Szállóban hat állásközvetítő cég várta az érdeklődőket – szakorvosokat, rezidens orvosokat, fogorvosokat, orvostanhallgatókat –, akik német- és franciaországi, illetve norvégiai, dániai és svédországi ajánlatokból válogathattak. Amint azt Lucian Avarvaretól megtudtuk, ezúttal gyógyszerészeknek nem kínáltak munkát a jelen levő állásközvetítők.

– A börze első órájában körülbelül 30 érdeklődő érkezett, túlnyomórészt egyetemisták és friss diplomások. A nap végéig 150-180 résztvevőre számítunk – mondta a szervező.

– Az álláskeresők leadják nekünk az önéletrajzukat, amelyeket a munkát ajánló céghez továbbítunk. Az interjú Varsóban zajlik, a kiválasztottaknak az utazási költségeit és a szállását is biztosítjuk – tájékoztatott egy szakorvosokat Francia-, Német- és Svédországba, illetve Norvégiába toborzó cég képviselője, akitől azt is megtudtuk, hogy egy kezdő orvos körülbelül havi 3200 eurós bérre számíthat, míg egy tapasztalt szakembernek, a vállalt éjszakai ügyeletektől függően még 7500-8000 eurós fizetése is lehet, az átlagbér pedig 4500 euró körül mozog.

Egy németországi magánklinikára toborzó bukaresti cég asztalánál már a börze elején többen elidőztek. Mint megtudtuk, friss végzősöket, illetve rezidenseket kerestek a betöltendő állásokra, és a német nyelv ismerete kizáró jellegű feltétel volt.

– A kiválasztott jelöltek Bukarestben vesznek majd részt egy interjún – világosított fel a cég illetékese, akitől azt is megtudtuk, hogy a fizetést a munkaadó egyénenként tárgyalja meg az új alkalmazottakkal, és egy másodéves rezidens nagyobb bérre számíthat, mint egy elsőéves.

Az önéletrajzokkal érkező fiatalok közül egyesek nem kívántak szándékaikról nyilatkozni, egy lány azzal hárított el, hogy túlságosan izgatott ahhoz, hogy összefoglalja gondolatait. Vera, egy ötödéves orvostanhallgató viszont ránk is fordított időt. Elmondta, hogy Angliában vagy Németországban szeretne elhelyezkedni, ugyanis mindkét nyelvet ismeri, és leginkább a bőrgyógyászat, illetve a pszichiátria érdekli.

– Miért szeretnék külföldön dolgozni? Természetesen anyagi okokból is, de elsősorban azért, mert nem akarok az itteni egészségügyi rendszer részévé válni. Ha sikerül munkát találnom külföldön, végleg kint maradnék – jelentette ki határozottan a leendő orvosnő.