2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A zsákokat és a szórólapokat a magánházban lakók nagy részéhez már eljuttatták

Marosvásárhelyen január 17-étől elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés, hétfőtől első lépésben a magánházaknak lesz lehetőségük különválasztva gyűjteni a hulladékot, majd fokozatosan kiterjesztik a programot a tömbháznegyedekre is. A Sylevy Salubriserv hulladékelszállító vállalat alkalmazottai január első hetében elkezdték kiosztani a szelektív gyűjtéshez szükséges zsákokat, egyelőre mindenik színből egyet, majd jövő héten, amikor viszik el a hulladékot, a magánházak lakói megkapják a következő adag zsákot. A zsákok mellé szórólapot is kaptak, amelyen fel van tüntetve, hogy melyik zsákba mit kell gyűjteni, illetve az is, hogy melyik nap érkeznek a vállalat járművei, hogy elszállítsák a külön gyűjtött szemetet. 

Marosvásárhelyen január 17-étől elkezdődik a szelektív hulladékgyűjtés – ez a város történetének első szervezett, rendszeres szelektív hulladékgyűjtése. Először a magánházban lakók gyűjtik szétválasztva a hulladékot, ez mintegy 7 ezer vásárhelyi háztartást jelent. Az önkormányzat közleménye szerint a szelektív hulladékgyűjtés hosszú távon a szolgáltatás árának mérséklését eredményezheti, tonnánként akár 175 lejjel csökkenhetnek a költségek.

Az újrahasznosítható hulladék négy típusát gyűjtik különböző színű zsákokba: a műanyagot, fémet sárgába, a papírt és kartont kékbe, az üveget zöldbe, a biológiailag lebomló hulladékot pedig tetszőleges színű zsákba. Rendkívül fontos, hogy a különböző típusú szemetet ne vegyítsék össze. 

Fotó: Sylevy Salubriserv/Facebook


Rigmányi Eszter, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője lapunknak elmondta, a zsákokat a hulladékelszállítással megbízott vállalat biztosítja, a kiosztása már az év első hetében elkezdődött, és január 17-ig valamennyi magánház-tulajdonoshoz eljuttatják. Első alkalommal mindenik színű zsákból egyet-egyet kapnak a lakók, és minden alkalommal, amikor a cég alkalmazottai elszállítják a hulladékot, átadják a következő hétre szükséges új zsákokat. A sajtószóvivő szerint a magánházak nagy részének lakói már megkapták a zsákokat, ahol otthon találták őket, átadták nekik a vállalat alkalmazottai, ahol pedig nem, ott általában betették a postaládába. Volt eset, hogy a hulladékelszállító cég dolgozói nem tudták, hogy egy-egy udvaron több lakrész is van, és csak egy adag zsákot hagytak, ezeket a helyzeteket lehet jelezni a cég Facebook-oldalán megtalálható 0799-858-892-es diszpécserszámon, illetve a székhelyükön is. A megbízott cég hetente gyűjti össze a magánházak elől a tele zsákokat, egy előre meghatározott, utcákra lebontott ütemterv szerint, a lakókat pedig arra kérik, hogy az elszállítás előtti napon tegyék ki a zsákokat. A szóvivő hangsúlyozta, a zsákokat négy különböző jármű gyűjti össze, amelyek nem feltétlenül egyszerre érkeznek, a lakók ne aggódjanak, ha látják, hogy egy zsákot elvittek, a többi pedig ottmaradt, mert betartják az ütemtervet, és még aznap elszállítják a többit is. A szelektív gyűjtés nem befolyásolja a már megszokott szemétszállítási rendet, a háztartási hulladékot a már jól ismert program szerint viszi el a szolgáltató. 

A zsákokkal együtt a hulladékelszállító vállalat alkalmazottai szórólapot is hagytak a magánházak lakóinak, amelyen szerepelnek a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos tudnivalók, hogy melyik színű zsákba milyen típusú hulladékot kell tenni, ugyanakkor az is, hogy az egyes típusokba mely használati tárgyak tartoznak. Mindemellett a szórólapon ott van a nap is, amikor az adott utcából a vállalat járművei elszállítják a szemetet. Az utcák napokra lebontott jegyzéke elérhető a polgármesteri hivatal honlapján is, a lista alapján hétfőnként a November 7. negyed övezete, kedden a Meggyesfalva, Bodoni utca, Kövesdomb környéke, szerdán a Cuza Vodă utca, Szabadság utca övezete, csütörtökön az Egyesülés negyed, pénteken a Somostető és Kornisa negyed környéki utcák, szombaton a Tudor, Budai és Belvedere negyed kerül sorra. A főtéri zónához tartozó utcákból kedden és szerdán éjjel szállítják el a kitett színes zsákokat a Sylevy Salubriserv járművei. A szelektíven gyűjtött hulladék kezelése a megbízott vállalat feladata, amely a szétválasztva gyűjtött szemetet engedélyezett állomásra szállítja feldolgozásra.


Következnek a tömbházak

Miután elindul a szelektív hulladékgyűjtés a magánházaknál, az idei év első negyedévével kezdődően azt kiterjesztik a tömbházakra is. A polgármesteri hivatal meghirdetett egy versenytárgyalást az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására, az egyik licit január végén zárul, az önkormányzat ennek révén 216 szelektív hulladékgyűjtő konténert vásárol. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben a 168 gyűjtőpontból 72-nél már rendelkezésre fog állni az infrastruktúra. Év végéig valamennyi lakosnak meglesz a lehetősége szelektíven gyűjteni a hulladékot – ígéri a marosvásárhelyi önkormányzat.

Fotó: Sylevy Salubriserv/Facebook