2020. február 22., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Növelni akarják az üdülési csekkek értékét. A turisztikai miniszter szerint 2080 lej értékű vakációs jegyre számíthatnak jövő évtől azok, akik márciusban, áprilisban, októberben vagy novemberben használják fel az üdülési csekket. 

Az iparág képviselőivel tárgyalják meg a szaktárcának azt a javaslatát, miszerint a vakációs utalványra jogosultak két lehetőség közül választhatnának: igényelhetik az eddig kapott 1450 lej értékű utalványt, amelyet bármikor felhasználhatnak, vagy kérhetik a 2080 lej értékű üdülési csekket, amelyet csak idényen kívül, azaz márciusban, áprilisban, októberben és novemberben használhatnak fel. A második opcióval a minisztérium a vendéglátóipari egységeket szándékszik segíteni, hiszen ezek bevételei jelentősen csökkennek az őszi és a tavaszi hónapokban. A miniszter kijelentette, hogy javaslatról van szó, amelyet az iparág képviselőivel is megtárgyalnak. Ha egyetértenek, már jövő évtől bevezetik az emelt értékű csekkeket. 

Tervezik, hogy 2020-tól nem papíralapú utalványt osztanak ki, hanem kártyára folyósítják az összeget a jogosultaknak. Ezzel megkönnyítik a turisztikai ügynökségek feladatát, hiszen nem kell a papíralapú csekkeket adminisztrálni. 

Annak ellenére, hogy törvény szabályozza, hogy az üdülési utalványok értéke a mindenkori bruttó minimálbérrel egyenlő, a kormány tavaly ezt nem hagyta jóvá, következésképpen a minimálbérrel együtt nem nőtt idén az üdülési csekkek értéke, hanem 1450 lej maradt. A minimálbér bruttó 2080 lej.