2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hosszas kivárás után hivatalos döntést hozott a Román Kosárlabda-szövetség a bajnoki idény berekesztéséről. Tulajdonképpen már korábban tudták, hogy a felnőttbajnokságot nem tudják majd időben befejezni, de kivártak az utolsó pillanatig, hogy a szerződéssel rendelkező játékosok legalább a kényszerszabadságra járó támogatást megkapják.

Nyári liga a rájátszás helyett

A döntés értelmében, amelyet múlt héten már lapunkban is ismertettünk, nem hirdettek bajnokot, ami a női mezőnyben kisebb értetlenséget okozott, hiszen a tizenhárom csapat közül tíz arra szavazott, hogy az alapszakasz eredményei alapján Sepsiszentgyörgy kapja meg a bajnoki címet. Az európai szövetség javaslata is ez volt: ahol lezárult az alapszakasz, ott lehet bajnokot hirdetni, még akkor is, ha a rájátszást már nem tudták megrendezni. A szövetségnél azonban úgy vélték, hogy ha a férfiaknál, ahol sokkal kiegyensúlyozottabb volt a mezőny, nem lenne igazságos bajnokot hirdetni, akkor ezt a nőknél se tegyék meg.

Némi kárpótlásul augusztusban megrendezik a nyári ligát a felnőtt csapatok számára, ebben a bajnokságban a részvétel fakultatív, és csakis belföldi játékosokkal játszhatnak a csapatok. A rendezéssel kapcsolatosan egyelőre semmiféle információt nem közöltek.

Nem záródtak le azonban teljesen az ifjúsági bajnokságok: augusztusban, az eddigi eredmények alapján a legjobb nyolc csapattal korosztályonként döntő tornákat játszanak. Annak a lehetősége is felmerült, hogy ezeket szabadtéri pályákon rendezzék, visszatérve a sportág néhány évtizede teljesen elfeledett változatához, amennyiben hosszú ideig nem lehet még használni az iskolák sporttermeit. Ugyancsak megrendeznék az U10-es és U12-es, azaz a mini- és gyerekkosárlabda-bajnokságokat, amelyeket június végéről–július elejéről augusztus végére–szeptember elejére halasztottak.

Fotó: Nagy Tibor


Szkeptikus marosvásárhelyiek

A megyeszékhely egyetlen élvonalbeli sportklubját, a női csapatokat működtető Sirius-Mureșult nem érte váratlanul a szövetségi döntés, hiszen egy ideje folyamatosan egyeztettek ezekről a föderációval – mondta el Kiss István klubelnök, azonban azt is közölte, nem minden döntéssel értettek egyet.

A mini- és gyerekkosárlabda-bajnokságok lejátszása a nyár végén teljességgel kivitelezhetetlen – vélte, és kizárta annak a lehetőségét, hogy a klub csapatai részt vehessenek ezeken, noha eredetileg lettek volnak induló csoportjaik. Ezeket a gyerekcsoportokat a múlt év végén toborozták, de márciusban kénytelenek voltak felfüggeszteni a tevékenységet. Olyan körülmények között, hogy nem csak az iskolák sporttermeit nem használhatják, de az udvaraikra sem kapnak jelenleg bebocsátást, nem tartotta lehetségesnek, hogy ismét kellő időben összegyűlhessenek ezek a csapatok, különösen a nyári vakációban.

Ami az ifjúsági bajnokságokat illeti, a klubnak az U13-ban van csoportja, amely az eddigi rangsorban a 13-14. hely tájékán van. A gyerekek egyéni edzéstervet kaptak erre az időszakra, és amennyiben a döntő tornáról többen visszalépnek, akár esélyt is kaphat a csapat a játékra augusztusban, a döntő tornán, azonban erre nem csak a rangsorban elfoglalt hely miatt csekély az esély – mondta a klubelnök –, aki szerint csak az új iskolai év elején lehet majd érdemben beszélni a felkészülés és a mérkőzések újjákezdéséről.

Nem világos, hogyan tovább

A legnagyobb probléma a felnőttcsapattal van, miután márciusban egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradtak. A játékosoknak május végén lejár a szerződésük, március elejétől pedig kényszerszabadságon vannak, de eddig csak a márciusi fél hónapra kapták meg a kormánytól az ígért összeget. A klub a maga részéről óvatosan költekezett az idény alatt, de a hirtelen bekövetkező válság következtében az utolsó hónap fizetéseivel még ma is tartozik a játékosoknak, miután a legtöbb szponzor felfüggesztette a támogatási szerződést. Olyan korábbi támogató cégekről is tudomása van – mondta Kiss István –, amelyek megszűntek a válság miatt.

Márpedig a kizárólag magánpénzekre támaszkodó csapat számára ez a kegyelemdöfést jelentheti. Egyelőre szinte biztosra vehető, hogy az augusztusi nyári ligában nem vesznek részt, és jövő idény kapcsán is teljes a bizonytalanság. Még a szövetség sem jelölte ki a beiratkozási határidőt, és a rendezés mikéntjéről sem esett szó, hiszen a közgyűlést is el kellett halasztani. „Júliusig azonban mindenképpen le kell tisztulnia a helyzetnek, és tudni kell, hogy milyen támogatásra számíthatnak ahhoz, hogy felnőttcsapat induljon a következő bajnokságokban is. Játékosok lennének, tudjuk, hogy ki maradna, ki jönne Marosvásárhelyre, légiósokat pedig ajánlanak eleget az ügynökségek, és a két amerikai is jelezte, hogy szívesen visszajönne, azonban nem tudunk semmit ajánlani nekik addig, amíg nincs miből” – mondta a klubvezető. 

Hozzátette: folyamatosan tartja a kapcsolatot a régi szponzorokkal, amelyek kivárnak, és állandóan próbál újakat is felkutatni, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy megmarad-e a felnőttcsapata a klubnak a 2020–2021-es idényben is.