2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyei oltópontok új programja 

Tekintettel arra, hogy egyre többen szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, a prefektúra és az oltási kampányban részt vevő partnerek meghosszabbították a megyében levő oltópontok programját: ezentúl 8 és 20 óra között tartanak nyitva. Marosvásárhelyen a M. Eminescu Művelődési Házban, a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében és a polgármesteri hivatal Víkendtelepen levő vendégházában naponta 8 és 20 óra között lehet oltásra jelentkezni. Segesváron a Z. Boiu iskola sporttermében, Dicsőszentmártonban a Victoria teremben ugyanez a program. A radnóti városi sportteremben egész héten fel lehet venni az oltást, Sármáson és Szászrégenben a sportcsarnokban vasárnap nem oltanak. Nyárádszeredában a kultúrotthonban és Marosludason a sportcsarnokban kizárólag hétköznapokon lehet az oltásra jelentkezni, Görgényszentimrén a művelődési otthonban vasárnap nincs fogadónap, Dédán a sportteremben kedden és vasárnap, Marosszentgyörgyön a sportcsarnokban pénteken és vasárnap nem fogadják az oltásra feliratkozottakat, a marosszentkirályi művelődési otthonban hétfő kivételével mindennap, Szovátán a sportteremben csak hétfőn és szombaton, míg Erdőszentgyörgyön  az óvodában hétfőn, szerdán és pénteken oltanak. 


Metamorfózis 

A 3g HUB kulturális társulás Metamorfózis 3. projektjeként Marosvásárhely több helyszínén a város magyar és román személyiségeiről készült graffitit készítettek. Eddig 10-ből nyolc munka készült el, többek között Bolyai János és Bolyai Farkas, Bernády György, illetve Ion Fiscuteanu, Romulus Guga, Sorina Bota portréja, hamarosan Teleki Sámuel és Tompa Miklós portréja is falra kerül. Egy kulturális pályázat alapján az akciót a polgármesteri hivatal is támogatja. 


Rendbe teszik a hidakat Nyárádmagyaróson

Az országos vidékfejlesztési program kiírására pályázna Nyárádmagyarós polgármesteri hivatala. A támogatásból átépítenék a községben levő három hidat, amelyeket eddig önerőből tartottak karban, ezek közül kettő Nyárádmagyaróson, egy Selyében van. Itt egy új hidat, hét gyaloghidat (pallót) építenének. Továbbá a pályázatból leaszfaltoznának a községben nyolc utcát is. Míg a hidak 4, addig az aszfaltozás – a számítások szerint – 4,2 millió lejbe kerülne. A kivitelezés attól függ, hogy a projekt melyik komponensét fogadják el. 


Mezőgazdasági tanfolyamok 

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete mezőgazdasági tanfolyamokat szervez. Az egyik az ökológiai szemléletű állattenyésztésbe és a szántóföldi, illetve a kertészeti növénytermesztésbe vezeti be a gazdákat kétlépcsős tanfolyamon. A másik kurzuson a mezőgazdasági munkák elvégzéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudással, a vállalkozói tevékenység alapismereteivel gazdagodhatnak a résztvevők. Továbbá azok számára is szerveznek felkészítőt, akik a mezőgazdálkodás mellett agroturizmussal is foglalkoznának. A tanfolyam a jelentkezők létszámától függően az idén lesz. Az órákat személyes részvétellel tartják, a helyszínről külön értesítik az érdeklődőket a jelentkezési határidő lejárta után. A részvételi szándékot Bajkó Aliz falugazdásznál a 0756-726-302-es telefonszámon vagy az office@szekelygazda.ro e-mail-címen lehet jelezni. Jelentkezési határidő: november 12., péntek, 16 óra. 


Véradó rendőrök

A megyei rendőr-felügyelőség és a marosvásárhelyi vérközpont közös akciójaként hétfőn, önkéntes alapon 40 rendőrtől vettek vért és plazmát, az utóbbi készítmény szükséges a SARS CoV 2-vírusjárvány leküzdéséhez. Ezzel a gesztussal szeretnék ösztönözni a más intézményekben dolgozókat, illetve az önkéntes véradókat, hogy ezáltal is járuljanak hozzá a járvány megfékezéséhez – tájékoztattak a rendőrségről. 


Nem történt semmi – bemutató 

Október 31-én, vasárnap 19.30-tól a Yorick Stúdió és Tompa Miklós Társulat közös produkciójaként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében bemutatják Dálnoky Réka–Székely Csaba–Elise Wilk Nem történt semmi című, a metoo mozgalom témájára írt balladát. Rendező: Sebestyén Aba. Szerepelnek: B. Fülöp Erzsébet | Nagy Dorottya, Korpos András, Bálint Örs, Henn János, Gecse Ramóna és Berekméri Katalin. Jelmeztervező: Oláh Réka, díszlettervező: Sós Beáta, zeneszerző: Cári Tibor, rendezőasszisztens: Talán Vanda. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott. Az előadáson a járványügyi szabályozások miatt korlátozott a férőhelyek száma, és a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartják. 


„Ideje az építésnek” – vándorkiállítás

Erdélyi műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be a Teleki László Alapítvány kiállítása a Maros Megyei Múzeum Történeti és Régészeti Részlegének várbeli épületében. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A bemutató mindezeken túl számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit. A kedden megnyílt tárlat december 5-ig a Maros Megyei Múzeum Történeti osztályának székhelyén, keddtől péntekig, naponta 9–16 óra között, illetve hétvégi napokon 9–13 óra között látogatható. A belépés díjtalan, a járványügyi helyzettől függően a résztvevők száma korlátozott. A kiállítás anyagát más erdélyi városokban is bemutatják.