2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vama-koncert a várban

VAMA Neconvenţional című országos turnéjának harmadik állomásaként a marosvásárhelyi várban lép fel a Vama együttes augusztus 6-án, pénteken. A koncert 21 órakor kezdődik, de már 16 órától várják a közönséget, amely étel  és könyvek társaságában vehet részt a nyilvános hangpróbán, illetve elbeszélgethet az együttes tagjaival (részletek a vamamusic.ro oldalon). Jegyek a www.entertix.ro és www.iabilet.ro oldalon kaphatók, a jegyárak a következők: az Early Bird (az első 300 megvásárolt) jegy ára 49 lej, a teljes jegy 79 lej.


Drónbemutató a gazdafórumon

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Magyarbükkös Polgármesteri Hivatala és az Appia Drones Marosvásárhely augusztus 6-án 11 órától a gazdafórumon gyakorlati mezőgazdasági drónbemutatót tart gazdáknak Magyarbükkösön, Kocsis Lehel Botond agrármérnök, fiatal gazda farmján az istvánházi letérő határrészen. Kapcsolattartók: dr. Suba Kálmán falugazdász (0744-500-593), Kocsis Lehel Botond agrármérnök (0754-517-778).


Második számítógépes elosztás 

Augusztus 5-ig, csütörtökig választhatnak a betöltetlenül maradt középiskolai helyekből az első számítógépes elosztás után beiskolázatlanul maradt diákok. A második elosztásra augusztus 6-án, pénteken kerül sor, az ekkor felvételt nyerő tanulók 6-án, illetve 7-én adhatják le iratkozási dossziéjukat a szóban forgó középiskolákban. Esti vagy csökkentett látogatású tagozatra július 30-ig iratkozhattak be a korábbi évfolyamok azon végzősei, akik tanévkezdésig betöltik a 18. életévüket. Őket augusztus 5–7. között osztják el a rendelkezésre álló helyek valamelyikére. 


4M Szobrászati Szalon 

Új kiállítás nyílt a marosvásárhelyi Art Nouveau Galériában. A Romániai Képzőművészek Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának utóbbi években kialakult gyakorlata szerint ezúttal a szobrászművészek mutatkoznak be. A 4M Szobrászati Szalon megnyitója augusztus 3-án, kedden volt a Kultúrpalota földszinti kiállítóterében. Mana Bucur keramikus és Gyarmathy János szobrászművész a vár Szűcsök bástyájában lévő műterem galériában csatlakozott a kiállítókhoz, akik kő, fém, fa és alternatív anyagú alkotásaikat vitték közönség elé. 


VII. Kastélypark Művésztelep

Életre kelt a koronavírus-járvány miatt tavaly szüneteltetett gernyeszegi művésztelep. A Teleki-kastélyban és parkjában augusztus 7-ig időznek a hazai és külföldi alkotóművészek. Az alkotótábornak kilenc művész – Csóka Szilárd Zsolt, Dienes Attila, Gagyi Botond, Miklós Árpád, Lucza Zsigmond, Lilla von Puttkamer, Knyihár Amarilla, Madaras Péter, Pokorny Attila – és Wehner Tibor művészettörténész a vendége. A művésztelepen készült alkotásokból rendezendő kiállítás augusztus 7-én 18 órakor nyílik meg a kastélyban. 


Kopjafaállítás gróf Széchenyi Zsigmond emlékére 

Az Uz Bence Egyesület sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond dédabisztrai vadászatainak emlékére kopjafaavató ünnepséget szervez augusztus 7-én délelőtt 11 órától a jódtelepi (Ratosnya község) református templomkertben. Beszédet mond Nagy Ferenc helyi református lelkipásztor, dr. Kálmán Attila történész, Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, dr. Gergely Imre, a Világjáró Magyar Vadászok Klubjának elnöke, dr. Osváth Pál diplomata, vadász, az Uz Bence Egyesület elnöke. A kopjafaavatás alkalmával rövid kulturális programra is sor kerül. A rendezvényt Farkas Csilla Izabella vadász vezeti le.


Terápiás program 

A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 30. – szeptember 10. között 12 napos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Helyszín: Magyarózd, Terápiás Otthon (Marosludastól 15 km-re). Jelentkezési határidő: augusztus 26. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Deé Lukács Évától lehet a 0265-254-460-as telefonszámon. 


Lopás és családon belüli erőszak

Július 30-án a dicsőszentmártoni rendőrség munkatársait arról értesítették, hogy egy lakásból valaki 1200 lejt, egy mobiltelefont és élelmiszertermékeket tulajdonított el. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető egy 27 éves helyi férfi, akit augusztus 2-án 24 órás előzetes letartóztatásba helyeztek minősített lopás gyanúja alapján. Ugyancsak július 30-án a dédai rendőröket riadóztatták: egy 38 éves dédai férfi bántalmazta 32 éves élettársát. Őt is 24 órás előzetesbe helyezték.