2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenöt település került vörös tartományba

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság április 6-án közzétett adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma 15 településen haladja meg a 3 ezreléket. Szásznádason 29 személy esetében mutatták ki a fertőzést, s ezzel megyei szinten ebben a községben a legnagyobb, 9,48 ezrelékes a fertőzöttségi arány. Hat ezrelék fölötti az esetszám Görgényoroszfaluban és Marosbogáton is, ehhez az értékhez közelít Marossárpatak és Kozmatelke. Négy ezrelék fölötti a poztív esetek száma Tekén, Szászrégenben (161 eset) és Nyárádtőn is. Marosvásárhelyen jelenleg 585 személynél mutatták ki a koronavírust, a fertőzöttségi ráta itt 3,95 ezrelék. Három ezrelék fölötti értéket regisztráltak még Vajdaszentiványon, Gernyeszegen, Kóródszentmártonban, Dicsőszentmártonban (82 eset), Balán és Maroskecén. 

349 munkahelyet ajánl a munkaközvetítő

A Maros Megyei Munkaközvetítő Hivatal erre a hétre 349 munkahelyet hirdetett meg. Az álláskeresők az intézmény Facebook-oldalán tájékozódhatnak a megye településein levő munkalehetőségekről. A cégek textilipari munkást, árumozgatót, lakatost, asztalost, pincért, csomagolómunkást, eladási ügynököt, mérnököket alkalmaznak. Marosvásárhelyen postásokat is keresnek. A munkaközvetítő a legtöbb munkahelyet szakképzetlen munkásoknak ajánlja. 

Marosvásárhelyen elkezdték a rágcsálóirtást

Április 6-ától, keddtől a marosvásárhelyi Közterület-kezelő Igazgatóság a Coral Impex Kft.-vel együttműködve elkezdte a rágcsálóirtást. A szakemberek konténereket helyeznek el a közterületeken, amelyek a rágcsálóirtásnál alkalmazott vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezeket megfelelőképpen megjelölik, és körülbelül három hétig a közterületen hagyják. A rágcsálóirtásnál használt szerek az Egészségügyi Minisztérium által engedélyezettek, és alacsony mérgezési csoportba tartoznak. Ennek ellenére felkérik az állattulajdonosokat, legyenek figyelmesek, és kerüljék el azokat az övezeteket, ahova a szereket kihelyezték. A rágcsálóirtás április végéig tart.

Közúti balesetek

Két közúti balesetet jelentett a vészhelyzeti felügyelőség szerdán reggel. Az egyik a Fehéregyháza és Héjjasfalva közötti országúton történt, egy személygépkocsi kisodródott az úttestről, és egy villanyoszlopnak csapódott, ami kidőlt. A 39 éves gépkocsivezető könnyebb sérülést szenvedett, nem szorult orvosi ellátásra. A másik Szászrégenben, az Abafáji úton történt, ahol három személygépkocsi ütközött össze. A baleset után az utat mindkét irányban le kellett zárni.

Ariadnae XXV. 

Jubilál a Maros megyei textilművészek Ariadnae rendezvénysorozata. A Romániai Képzőművészek Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja 25. alkalommal rendezi meg a hagyományossá vált országos kiállítást. A Kultúrpalota Art Nouveau Galériájában tekinthetők meg a tíz megyét, illetve kulturális központot képviselő több mint félszáz textilművész Hagyomány – kutatás – kísérletezés címszó alatt született alkotásai. A tradicionális faliszőnyegek, újító kárpitok, tértextilek és minitextilek színes gyűjteményét április végéig lehet megnézni, a járványügyi előírások betartásával.

Versmondó és versklipverseny

Az idén is meghirdetik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-ig várják a benevezéseket. A tavalyi verseny élő szuperdöntőjét novemberben a rendkívüli jogrend életbe lépése miatt el kellett halasztani, az idei verseny azonban elindul, az elődöntő és a középdöntő online zajlik. Októberben, ha a járványból kilábal a világ, a budapesti Nemzeti Színház színpadára léphetnek az V. és VI. Nemzeti VERSeny legjobbjai. További információk a www.vers.hu/nemzetiverseny2021 oldalon és a verseny Facebook-oldalán.


Hírszerkesztő: Mezey Sarolta