2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ellenőrzik az óvintézkedések betartását

A július 3-i prefektusi rendelet értelmében a koronavírus-járvány elleni higiéniai óvintézkedések betartását ellenőrző vegyes csapatok alakultak a Belügyminisztériumhoz tartozó Maros megyei intézmények és az ellenőrző hatáskörrel rendelkező más megyei intézmények képviselőiből. Az elkövetkező két hétben a megye zsúfoltabb övezeteiben, kereskedelmi központokban, közszállítási eszközökön, piacokon, strandokon, uszodákban, vendéglátóipari egységekben zajlanak az ellenőrzések. A prefektúra közleménye szerint a cél a járvány terjedésének megfékezése, a megelőzés, és nem a büntetés. A járványügyi óvintézkedésekre vonatkozó szabálysértéseket a lakosság a 0800800165-ös zöldszámon jelentheti. 


Nyári kamarazeneestek 

Júliusban szabadtéri előadásokon hetente többször is közönség elé lépnek a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészei és meghívottai. 7-én, ma 19 órakor a Tiberius vonósnégyes muzsikál a Teleki Téka udvarán. Műsoron: Beethoven-, Csíky Boldizsár-, Brahms-, Bartók-művek. 9-én, csütörtökön szintén 19 órakor Marosvásárhelyen, a Forradalom utca 9. szám alatti Művészeti Szaklíceum udvarán a filharmónia fúvós- és ütősegyüttese szórakoztatja a jelenlevőket. Vezényel Remus Grama. Jegyek a filharmónia jegyirodájában kaphatók kedden, szerdán és csütörtökön 10 és 13 óra között. A megmaradt jegyek (összesen nem több mint 60 db) a hangverseny napján a helyszínen vásárolhatók meg 18 és 18.30 óra között. A járványügyi óvintézkedések érdekében a közönségnek az előadás kezdete előtt egy fél órával kell megérkeznie. Rossz idő esetén a hangversenyt egy későbbi alkalomra halasztják. A jegyek az elmaradt hangverseny időpontjától számítva három munkanapon belül válthatók vissza a filharmónia jegyirodájában. A koncerteken kötelező a védőmaszk viselése. 


Szabadtéren a Csipkerózsika

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház júliusban szabadtéri előadásokat tart a színház udvarán. Július 9-én, csütörtökön 18 órától a Csipkerózsika látható. Az előadást 10-én, pénteken és 12-én, vasárnap 10 órától megismétlik. A helyek száma korlátozott. Telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon naponta 9-13 óra között. Maszkkal, kézfertőtlenítés után lehet belépni az udvarra, a bejáratnál mérik a testhőmérsékletet. Hat év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. A telefonos foglalást követően a jegyek előadás előtt fél órával válthatók ki. 


Vakációs gyermekprogramok 

A Forcamp Egyesület a Maros Megyei Múzeummal együttműködve július végéig minden hétköznap változatos vakációs programokra hívja a marosvásárhelyi gyermekeket. Öt nap öt különböző tematika – tudományok napja, állatok és növények napja, alkotó nap, kis íjászok és olimpiai játékok napja – vár a résztvevőkre. Hétfőnként az egyesület székhelyén, a Mihai Viteazul utca 10. szám alatt, keddtől – péntekig a várbeli Régészeti és Történeti Múzeum épületében és udvarán zajlanak a foglalkozások 8.30-tól 16.30 óráig. A helyek korlátozottak, a jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges. További tájékoztatás a 0755-625-679-es telefonszámon kérhető. Iratkozás, bővebb információ: https://www.nyaritaborok.ro/kepzes.php