2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harminc üzleti tervet támogatnak 

Európai uniós projekt keretében (POCU) 25 ezer euró értékben 30 üzleti terv kivitelezését támogatják Kerelőszentpál községben. A magánszemélyek, vállalkozók által benyújtott üzleti tervek kivitelezéséhez a polgármesteri hivatal, a búzásbesenyői általános iskola és a szentpáli humánerőforrás-központ is társul. A vállalkozókat nemcsak pénzzel, hanem szakmai tanácsokkal is támogatják. A tervek között vannak: közélelmezési egységek létrehozása, szerszámkölcsönző, autószerviz és -kozmetika működtetése, fémforgácsolás, fafeldolgozás, művészeti, fotó-, videó- és zenei szolgáltatások stb. 

Barangoló – könyvbemutató 

Július 1-jén, szerdán 18 órától a marosvásárhelyi várban bemutatják a Vajda György, a Népújság munkatársa által szerkesztett Barangoló című könyvet, Maros megye turisztikai kalauzát. A szerkesztő mellett a bemutatón jelen lesz Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Szőcs Levente, a Visit Mureş igazgatója, Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője és Mátyás Levente, a Bookman könyvkiadó vezetője is. A résztvevőket arra kérik, hogy tartsák be a koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedéseket. 

Szabadtéri előadások az Arielnél 

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház júliusi szabadtéri előadásokat tart a színház udvarán. Július 2-án, csütörtökön 10 órától a Csihi-puhi történetek, július 9-én 18 órától a Csipkerózsika látható. A Csipkerózsika előadást július 10-én, pénteken és 12-én, vasárnap 10 órától megismétlik. A helyek száma korlátozott. Telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon naponta 9-13 óra között. Maszkkal, kézfertőtlenítés után lehet belépni az udvarra, a bejáratnál mérik a testhőmérsékletet. Hat év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. A telefonos foglalást követően a jegyek előadás előtt fél órával válthatók ki. 

Online Vibe fesztivál 

Az igen népszerű Vibe fesztivál a koronavírus-járvány miatt az idén online keretek közé szorul. A fiatalok július 3–4-én kapcsolódhatnak a VIBE TV-re, ahol többek között a Koli legjobb előadásait, a Fashion Corner workshopjait, a szórakoztató és kulturális programokat, az Epic Music Battle nyerteseit láthatják. Pénteken és szombaton 12 órától a Vibe stúdiójából kapcsolódhatnak be a Koli előadásaiba, majd a divatpercek után a zenéé és a szórakozásé a virtuális tér egészen 22 óráig. A zenei és más jellegű kulturális programok ingyen a Vibe Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhetők. 

1545 személyt alkalmaztak a megyében 

A megyei munkaerő-elosztó és -közvetítő hivatal tájékoztatása szerint 2020 első fél évében 1514 személyt alkalmaztak, köztük 762 nőt. A statisztika szerint 696-an 45 év felettiek, 226-an 35 és 45 év közöttiek, 158-an pedig 25 és 35 év közöttiek, míg 434-en 25 év alatti fiatalok. A munkahelyet találók közül 755-en vidéken, 759-en városon laknak. Továbbá 472-en líceumot, 302-en általános iskolát, 375-en szak-, 123-an elemi, 75-en posztliceális iskolát végeztek, 167-en egyetemi végzettséggel rendelkeznek. Az említett időszakban 5527 személyt vettek nyilvántartásba és részesítettek rövidebb-hosszabb ideig munkanélküli-segélyben. 

Rendőrségi hírek 

Június 30-án Radnóton letartóztattak egy 69 éves férfit, akire nemzetközi elfogatási parancs volt érvényben embercsempészet miatt. A férfit a spanyol hatóságok szeretnék bíróság elé állítani. Június 29-én vizsgálati fogságba került egy 19 éves fiatalember, akit azzal gyanúsítanak, hogy június 27-én egy marosvásárhelyi ház udvarából ellopott egy 3000 lej értékű szerszámostáskát. Június 30-án a szervezett bűnözést követő rendőrök 13 helyszínen tartottak házkutatást, többek között öt Maros megyei helyen, ugyanis kiderült, hogy az egyik gazdasági egység fiktív számlákat adott ki nem létező cégeknek, ügyfeleknek. A számlákon fűtő- és egészségügyi berendezések, építkezési anyagok szerepeltek. Az okozott kár értéke 130.000 lej. A kivizsgálás folytatódik.

Hírszerkesztő: Vajda György 
Kapcsolódó cikkek: