2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Félévközi villámpihenő

Műjégen száguldva, barátokkal csatangolva vagy szobájukba „bekuckózva” is eltölthették a tanév két szemesztere közötti hétvégét a kisiskolások és – az év első hétfőjétől két héten át állandó „hajrában” tartott – felsőbb tagozatosok. Főként az 5–8. osztályosok és a középiskolások esetében nem lenne meglepő, ha átaludták volna minden idők legrövidebb fél-évközi pihenőjét, ami mind a gyermekek, fiatalok, mind a pedagógusok szempontjából félresikerült miniszteri poénnak tekinthető.


Fotó: Antalfi ImolaAz októberi kényszervakáció kihirdetésekor már tudni lehetett, hogy az online oktatás helyett értelmetlenül elrendelt szabadságnak nagy ára lesz: lerövidül a téli szünidő, így a szilveszteri bódulatból felébredni sem lesz mikor, a két iskolai félév között pedig szinte elmosódik a határ. Sorin Cîmpeanu, a tanügyi tárca egyre szélesebb körben bírált vezetője alighanem elfelejtette a líceumi pszicho- lógiaórákon tanultakat, azt, hogy egy-egy folyamatnak nemcsak nyitánya, hanem lezárása is kell legyen a következő fejezet sikeres megkezdéséhez. Igaz, két évvel korábban, közvetlenül a világjárvány romániai elterjedése előtt szintén elmaradt a félévi szünidő, de a két szemeszter között ott volt a kéthetes karácsonyi vakáció. A jelenlegi tanügyminiszter szerint a járványhelyzet okozta lemaradást kizárólag a mostani, szusszanásmentes ritmusban lehet behozni, pedig az amúgy is logikátlanul zsúfolt, minőség helyett mennyiségen alapuló tananyaghoz már az internetes iskola előtt sem fűződött sok sikertörténet, hatékonyságáról a végzős évfolyamok vizsgaeredményei vallottak évről évre félreérthetetlenül.

Bizonyára nem egy családban okozott megrökönyödést a tanév szerkezetének váratlan átszervezése, hiszen vannak, akik a tanítási időszak eredeti forgatókönyvét figyelembe véve még a nyári hónapokban befizettek egy kedvez- ményesen kínált téli üdülésre. A merészebb szülők valószínűleg nem hagyták kárba veszni a foglalást, és persze a gyereket, gyerekeket sem fosztották meg a közös élménytől. Ezek a diákok a kivételes szerencsések közé sorolhatók, a tanulók többsége azonban január 3-án visszatért az iskolapadba. Ők – akárcsak a pedagógusok – sokszorosan megérdemelnék az igazi félévközi pihenőt, amit egy eszelős pillanatban két és fél napba szorított be a tanügyi tárca élén „díszelgő” politikus.

Hamarosan bezárnak a korcsolyapályák

Rövid sétánkon megnéztük, mennyire töltik aktívan a péntek délutántól vasárnap estig tartó villámpihenőt a kisiskolások és a tinédzserek. Az időjárás sokféle téli programra nem adott lehetőséget, korcsolyázáson kívül ilyen jellegű tevékenységek talán csak a hegyekben kínálkoztak.

Miután Váry Florentinától, a polgármesteri hivatal illetékesétől megtudtuk, hogy a két műjégpálya nem a város tulajdona, mindkettőt ugyanaz a karácsonykői (Piatra Neamţ) magáncég hozta Marosvásárhelyre, amelyik a korábbi teleken a Színház téren „telepedett le”, az illető cég adminisztrátorával vettük fel a kapcsolatot. A pályák működtetője elmondta, hogy a mostani szezonban sokkal gyengébb volt a forgalom, mint a városközpontban a világjárvány előtt, a Ligetben például – ahol nagyobb a pálya mérete, és a jég minősége is jobb – alig egypáran fordultak meg naponta. Az egyhetes vakációban sem fizettek be többen egy-egy turnusra, az időjárás ugyanis nem volt megfelelő, a bérletekre pedig végképp nem volt kereslet. Az utóbbi időben iskolás csoportok vették igénybe a várbeli műjégpályát, de így is ötven százalékkal csökkent a látogatottság a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva. Éppen ezért hétfőn (ma) elkezdik lebontani a Ligetben lévő pályát, és a várbeli létesítmény is legfeljebb még egy hétig üzemel – tájékoztatott a cég illetékese.

Pénteken, a kora délutáni órákban valóban nem tolongtak a Ligetben a jégre szállók, és a várban 13.30-kor induló turnusra is mindössze tizenvalahányan érkeztek. Aki viszont elment, az jól érezte magát, két kamaszlány még a kisgyermekeknek fenntartott csúsztatható, „meglovagolható” játékdelfint is kipróbálta, egy fiúcsapat pedig a pálya mögött műhógolyózott nagyokat kacagva. Estére aztán megtelt a várudvaron felállított pálya, szombaton pedig sok fiatal már délután jégre szállt. Szürkület után – amint az várható volt – tovább nőtt a korcsolyázók tömege.