2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly a parkolási díjak 10%-át az egyházak javára fordították

Olvasói észrevételt osztottunk meg Fülöp László Zsolt polgármesterrel a szovátai parkolókkal kapcsolatosan. Egy turista azt nehezményezte, hogy az egyik sorompós parkolónál csupán készpénzzel lehetett fizetni. A lejes azonban beszorult, és hosszú percekig kellett várakozniuk a gépkocsiknak, amíg a helyi rendőrség segítségével sikerült orvosolni a „műszaki” hibát.

A városvezető elmondta, hogy a fürdőtelepen a parkolást 2018. június óta az önkormányzat működteti. A felügyeletet a helyi rendőrség biztosítja, és szakemberek segítenek, ha problémák adódnak.

– Két dologról van szó. Az egyik az útszéli parkolás, ami automatákkal van megoldva, itt lehet készpénzzel, de SMS-es applikáción keresztül is fizetni.

Van még két másik parkoló a fürdőtelepen: az egyik a telep alsó felében, a rendőrség mellett, és egy a Tivoli-tó felé vezető út mellett. Ezek sorompóval vannak ellátva, ezeknél készpénzzel kell fizetni. Sajnos valóban előfordul, hogy valami okból beszorul. Ilyenkor – úgy tudom – ki van írva az eligazítás, hogy mit kell csinálni, ha meg nem tudják, van ott egy telefonszám, ha azt hívják, valaki érkezik és segít.

A továbbiakban arról beszélt, hogy a tavaly fél év alatt jól teljesítettek, úgymond, ezek a parkolók, számottevően többet inkasszált a város, mint azelőtt, amikor bérbe volt adva ez a szolgáltatás. 

Fotó: Nagy Tibor


Csúcsidény alatt a szovátaiak is fizetnek a parkolásért 

A három hónapos csúcsidény alatt a szovátaiak számára is fizetéses a parkolás, pont úgy, mint másnak. A szovátaiak bérletet válthatnak, ami azt jelenti, hogy szeptember 15-től június 15-ig 50 lejért parkolhatnak a fürdőtelepen. Ezt az elején nehezen fogadták a helyiek, de végül megértették.

– Mi történik? Az történik, hogy ha ingyenes a szolgáltatás a helyinek, akkor teszem azt, fölmegy a  pincér, leparkol a főtéren, és ott áll reggeltől estig. Így a vendéglátós is rosszul jár, mert nem áll meg mellette a jól fizető vendég, továbbhajt, máshol költi el a pénzét. Erre hamar rádöbbentek az emberek. Éppúgy, ahogy nyáron sokan kiköltöznek a nyári konyhába, hogy szezon idejére kiadjanak egy-két szobát, ugyanígy van a parkolóhelyekkel is. A szovátaiak kissé félre kellene álljanak, parkolási helyet biztosítani azoknak, akik azért jönnek Szovátára, hogy elköltsék a pénzüket. Persze, mindenhol probléma a parkolók száma, mert rengeteg az autó, így gond van a parkolással, de ha ingyenes, akkor abszolút gond van, ha meg fizetni kell, már meggondolja az ember, hogy hova teszi le a gépkocsiját.

A tavaly befolyt parkolási díjak 10 százalékát az egyházak javára fordították, ugyanakkor a kisebb utcákban aszfaltozni tudtak. Amikor a tavaly év végén ezekről beszámoltak a választópolgároknak, akkor mindenki azt mondta, rendben van.