2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi napokban tapasztalt hidegben mind a hatóságok,

mind a civil szervezetek igyekeznek fokozottabban figyelni az utcán élő hajléktalanokra, valamint, főként vidéken, az egyedül élő, nehezen mozgó idősekre, hogy ne maradjanak fűtés és a legszükségesebb élelmiszerek nélkül. 

Vidéki településeken gyakran látni a Gyulafehérvári Caritas emblémájával ellátott autókat, amelyeknek a feltűnése sokaknak, főként az egyedül élő, beteg, idős embereknek nagy örömet jelent, biztonságot ad számukra, hogy valaki számontartja őket, rendszeresen bekopogtat hozzájuk, segít a ház körüli teendőkben. Nagy hidegben, hóban, amikor csúszósak az utak, még nagyobb szükségük van a segítségre, ezért ilyenkor a Caritas otthoni gondozói szolgálatának munkatársai még inkább figyelnek rájuk. 

Felvételünk illusztráció
Fotó: Nagy Tibor


Koszta Piroska, a beteggondozó szolgálat Maros megyei csapatának a vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, ilyenkor a legfontosabb, hogy minden idős, beteg embernek legyen az otthonában meleg, valamint ivóvíz. A szolgáltatási csomaguk része a fa és a víz házba való behordása is. – Természetesen ezt eddig is megtettük, de most, hogy nagy a hideg, és igen gyakori a megcsúszás, végtagtörés, igyekszünk, hogy amikor megyünk, több fát, vizet hordjunk be a házba, hogy ne kelljen kimenjenek az idős emberek – jegyezte meg. 

Az utóbbi években tapasztalt finanszírozási gondok miatt csökkent az otthoni beteggondozást végző alkalmazottak száma, minden községben egy munkatársra hárul a rászorulókról való gondoskodás. Van község, amelyhez két falu tartozik, de olyan is, amelyhez öt-hat, tehát nem könnyű egyetlen személynek rendszeresen eljutni mindenkihez. Vannak községek, ahol harminc beteg van, de olyan is, ahol hatvan személyről kell gondoskodnia a munkatársnak. 

– Van, ahová naponta elmegyünk, máshol próbáltunk önkénteseket bevonni, megkérjük a szomszédokat, vagy ha vannak, családtagokat, hogy a nagy hidegben rendszeresen nézzenek be az egyedül élő időshöz, beteghez, és figyeljenek arra, hogy ne aludjon ki a tűz, legyen meleg a lakásban, és legyen elegendő víz. Többször jeleztük a helyi polgármesteri hivatalnál is, hogy próbáljanak segíteni, helyenként a közbirtokosság is odafigyel az idős, egyedül élő személyekre. Városon valamilyen szinten jobban meg van oldva ez a probléma, ugyanis a szomszéd be-benyitja az ajtót, segít a fűtés beállításában, vidéken viszont, ha egyedül van valaki, sokkal nehezebb a helyzet. Gyakran ahhoz, hogy a kapuig eljussunk, és be tudjunk jutni a házba, el kell lapátoljuk a havat. A hóeltakarítás ugyan nincs, benne a szolgáltatási csomagban, de naponta megtesszük ezt is, mivel sok esetben nincs aki megtegye. Ezenkívül felvágjuk a tűzifát, bevisszük. Megtörtént, hogy telefonált a kolléga, autóval nem tud eljutni a helyszínre, be kellett szervezzen valakit, hogy szekérrel kivigye – számolt be az emberségből jelesre vizsgázó kollégáinak a mindennapi munkájáról Koszta Piroska. 


Sokan elutasítják a hajléktalanszállót

A téli hideg másik veszélyeztetett célcsoportját a hajléktalanok képezik, Marosvásárhelyen is gyakran látni piszkosan, rongyosan, több réteg ruhában kószáló embereket. A helyi rendőrök ilyenkor különösen figyelnek rájuk, járőrözés közben útba ejtik, átfésülik azokat a helyeket, amelyekről tudják, hogy ott szoktak tanyázni, hogy megmentsék őket a fagyhaláltól. 

Szőcs Zsuzsanna, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális osztályának vezetője szerint az utóbbi időben nőtt a létszám a Rozmaring utcai hajléktalanszállón, jelenleg 155 körül tartózkodnak ott. Az igazgatónő rámutatott, ők ugyan felkínálják a lehetőséget a rászorulóknak, hogy meleg helyen töltsék az éjszakákat, lehetőséget biztosítanak a tisztálkodásra, ám vannak olyanok, akik nem kívánnak élni ezzel, mivel nem hajlandók alkalmazkodni a szociális központbeli szabályokhoz, sokakat főként az zavar, hogy ott tilos az alkoholfogyasztás. Hiába viszik be a rendőrök őket, rövid időn belül távoznak, és különböző helyeken húzzák meg magukat. 

Erre világított rá Ioan Damaschin, a Marosvásárhelyi Helyi Rendőrség vezetője is, aki lapunknak elmondta, az utóbbi napokban négy hajléktalant találtak az utcán, akiket elvittek a hajléktalanszállóra. Azonban több ízben előfordult, hogy miután bevitték őket a melegbe, pár óra múlva ismét az utcán látták őket. Néhány évvel ezelőtt kedvelt helyük volt a vonatállomás váróterme, ott húzták meg magukat éjszakánként a hajléktalanok, viszont az állomás felújítása óta nem tűrik meg ott őket. A tömbházak nagy részénél kapucsengő van, így főként romos, elhagyott épületekben, szeméttárolókban, félbehagyott építkezéseknél vernek tanyát, de arra is van példa, hogy lépcső alá húzódnak be.