2019. augusztus 21., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Édentől Keletre Filmklub kétéves, rendszeres és pozitív

visszajelzéseket mutató működés után, 2018-ban indította útjára Filmes találkozások elnevezésű eseménysorozatát, amely filmvetítésekkel és közönségtalálkozóval egybekötött ingyenes programot jelentett a filmek iránt érdeklődők számára. Az elmúlt évadban olyan filmek kerültek terítékre, mint a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, Utolér, A berni követ, A vizsga, Legjobb úton, A fekete múmia átka és a Hurok című alkotások. 

Február 15-én, pénteken 18 órakor kezdődik a rendezvénysorozat új évada, amely során Révész Bálint rendező Nagyi Projekt (Granny Project) című, 2017-es dokumentumfilmjét lehet megtekinteni. A magyar–angol együttműködésben született alkotás három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának történetét meséli el, egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy németországi náci táncosnő és egy magyar kommunista holokauszt-túlélő – felelevenítik élményeiket, s egy virtuális utazásban csöppenünk a huszadik század történelmébe. 

Révész Bálint és alkotótársai filmje nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon, illetve elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A másfél órás időtartam alatt hét év összegyűjtött anyagába lehet betekintést nyerni, mindezt szellemes és friss hangvételű tálalásban.

A filmvetítés után Németh Szabolcs Előd filmkritikus a film producerével, Kántor Lászlóval beszélget. A vetítések és beszélgetések helyszíne továbbra is a Brăila (Knöpfler Vilmos) utca 10. szám alatti, régi zsinagóga épületében működő András Lóránt Társulat stúdióterme. A szervezők arra kérnek minden mozizni vágyót, hogy időben érkezzen! 

A Nagyi Projekt Facebook-eseménye megtalálható a közösségi oldalon. 

A következő alkalmak tervezett meghívottjai: Bergendy Péter rendező (Trezor), Goda Krisztina rendező (BÚÉK), Köbli Norbert forgatókönyvíró, Szász Attila rendező és Lajos Tamás producer (Örök tél), Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Szilágyi Zsófia (Egy nap).

Az esemény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány. Partnerek: Édentől Keletre Filmklub, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, András Lóránt Társulat, Filmtett – Erdélyi Filmes Portál, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács.