2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együtt dolgozva biztosították

Számos kincse van egy-egy közösségnek, de a vízforrás az aranynál is értékesebb, ezért figyelni kell a kézügyben levő, a Jóisten által megadott értékeinkre – üzeni a nagyvilágnak Nyárádmagyarós község polgármestere, miközben egy, a közelmúltban elvégzett közösségi munkáról mesélt a Népújságnak.

Mivel a kutakban egyre inkább apad a vízszint, és szárazabb időszakban egyes háztartások ideiglenesen vízforrás nélkül maradnak, vagy esős időben a kutak vize megzavarosodik és használhatatlan, az ivóvíz kérdését fontosnak tartotta elsődlegesként kezelni Kacsó Lajos. Több forrást is megvizsgált az elöljáró, többek között a Magyarós fölötti Súgó hátján levő Hidegforrást és a Bekecs túloldalán levő Darányi-forrást, és felvetette a helyi tanácsban annak ötletét, hogy a Hidegforrás vizét a hegyoldalból vezessék be a falu közelébe. A forrásvizet be is vizsgáltatta, és azt mind bakteriológiai, mind vegyi szempontból kitűnőnek találták. 

Mivel a helyi tanácsosok támogatták a polgármester ötletét, egy hónappal ezelőtt terepszemlét tartottak, majd az ötletek összegzése után három hétvégén közmunkát szerveztek, amelyeken átlagban húszan vettek részt minden alkalommal, a szükséges anyagokat az önkormányzat biztosította. 

Ahol lehetséges volt, ott géppel, ahol a terep nem engedte, kézi munkaerővel árkokat ástak, vezetékeket helyeztek a földbe, így mintegy 1,6 kilométer távolságból lehozták a vizet a falu Szováta felé eső végéhez közel, a megyei út mellé. Ezzel az átutazóknak is megadják azt a lehetőséget, hogy megálljanak, megpihenjenek, és egy pohár friss, hideg vizet elfogyasszanak. 

A forrás jó hozamú, annyi vize van, hogy „mindenkinek jut belőle”, sőt a szabadeséssel érkező víznek akkora az ereje, hogy a vezetékre nyomásszabályzót kellett szerelni. A munkát még nem fejezték be, még van tennivaló, ugyanis a Bekecsen átvezető megyei út mellett ki kell alakítani a csorgót, rendezni szeretnék a környezetét. Több helybéli érdeklődik róla, aki eddig nem tudta kivenni a részét a munkából, hogy erre mikor lesz alkalom.

A legfontosabb az, hogy a közösségnek sikerült összefognia, a vízelvezetést közös erővel megvalósítania. Ez jó az embereknek, jó a településnek, ezért az ilyen kincsekre mindenképp figyelni kell – hangsúlyozza Kacsó Lajos, egyúttal köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták az ötletét, és részt vettek a munkában. Az elöljáró szerint a településen egyelőre még nem beszélhetünk nagyobb vízproblémákról, de szárazság és esőzések idején gond az ivóvíz biztosítása, máskor pedig ott a víz a kutakban, de mivel az emberek nem vizsgáltatják be, nem tudni, hogy az egészséges-e vagy sem. Így akinek lehetősége van, az mástól szállít magának és állatainak vizet, vagy az üzletben vásárolja meg a palackozott ivóvizet. A forrás viszont egyfajta biztonságérzetet nyújt a helyieknek – mutatott rá a község vezetője. 

Közös erőfeszítéssel vezette el a vizet a lakosság és az önkormányzat a falu közelébe

Fotó: Kacsó Lajos