2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Teljesíteni tudják a követelményeket

 Úgy tűnik, nem okozott túl nagy gondot az önkormányzatoknak a vasárnap megjelent katonai rendelet fertőtlenítésre vonatkozó előírásának teljesítése, több helyen időben léptek a fertőtlenítőszerek biztosítása érdekében. Van, ahol ennél többet is megtettek.

 A vasárnap kiadott 4. számú katonai rendelet 6. cikkelye értelmében az önkormányzatoknak kötelezővé tették a tömbházakban a felvonók és a lépcsőházak fertőtlenítését, illetve fertőtlenítőszerek kihelyezését a tömbházak bejáratánál. A rendelet kedden délben lépett életbe, és az önkormányzatok már meg is tették a kellő lépéseket ebben az ügyben.

Egyesek már elvégezték, másoknál a héten megtörténik a tömbházak fertőtlenítése

 Fotó: facebook.com/Sófalvi Szabolcs Gyulakuta községben már a múlt héten elkezdték az iskolák és a hozzájuk tartozó ingatlanok fertőtlenítését, a tömbházak fertőtlenítésére is sor kerül a héten – mondta el lapunknak Varga József polgármester. A kézfertőtlenítőket is megrendelték, a napokban ezeket is kihelyezik a 18 tömbházbejárathoz. Az önkormányzat egyéb óvintézkedéseket is foganatosított, nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszert vásárolt, egy ruhaneműket varró helyi cég átállt a védőmaszkok gyártására, innen kellő mennyiségben tudtak ilyen cikket is biztosítani.

 A vírusfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében Ákosfalva községben is nagyobb szabású akció zajlik a napokban: az önkormányzat közegészségügyi és katasztrófavédelmi munkatársai minden háztartást felkeresnek, és különböző tájékoztató anyagok mellett fertőtlenítőszereket is osztanak ki a lakosságnak. Hamarosan elkezdik az utcák, zöldövezetek, játszó- és közterek fertőtlenítését is. A polgármesteri hivatal Paracetamol gyógyszerrel is rendelkezik, amelyből igény esetén házhoz is szállítanak a községbelieknek a háziorvosok javaslatára – ismertette az intézkedéseket közösségi oldalán Osváth Csaba polgármester.

 Sófalvi Szabolcs polgármester is a közösségi oldalán értesítette Marossszentgyörgy lakosságát, hogy keddtől csütörtökig végezteti el a tömbházak fertőtlenítését az önkormányzat, igyekeznek mielőbb eljutni mind a 93 épületbe. A lakókat arra kérik, hogy a fertőtlenítés idején és az azt követő egy órában ne tartózkodjanak a lépcsőházban.

 Nyárádszeredában még a katonai rendelet megjelenése előtt gondoltak megelőző lépé-sekre – emelte ki Tóth Sándor polgármester: a múlt héten fertőtlenítették a tömbházakat, a 15 bejárathoz pedig rövid időn belül kihelyezik a fertőtlenítőszert is.

 Erdőszentgyörgyön mintegy 25 tömbházbejárathoz kell kézfertőtlenítőt kihelyezni, és ugyanennyi négy lakrészes garzontömbhöz is. Csibi Attila Zoltán polgármester elismeri, hogy ez nem lesz egyszerű dolog, egyrészt, mert nehezen lehet beszerezni a kézfertőtlenítőket, másrészt aggódik amiatt, hogy azok nem fognak sokáig a helyükön maradni. Ettől függetlenül az önkormányzat elvégzi a kötelességét, ahogyan már a múlt héten is megtette, hiszen pénteken már ki is fertőtlenítették a tömbházakat.

 Egyedülálló kezdeményezéssel is előállt a múlt héten a Kis-Küküllő partján fekvő kisváros önkormányzata: kérésre ingyen fertőtlenítőszert oszt a lakosságnak. Az igénylőknek kérvényt kell letenniük, majd a helyi vízüzemnél átvehetik a háztartásonkénti fél liter nátrium-hipokloritot, amelyet felhígítva (10 ml szer 10 liter vízhez) lehet használni. Az elöljáró elmondta: nem kis összegbe került, de a lakosság egészsége mindennél fontosabb ebben az időszakban. Előreláthatólag kétezer adagot tudnak szétosztani háztartások vagy családok, valamint intézmények és üzletek között, azt viszont még nem tudják, hogy a mennyiség kimerülése után lesz-e utánpótlás.

 A település víz- és szennyvízszolgáltatójának vezetője, Vlad Eleş érdeklődésünkre elmondta: a szennyvíz kezeléséhez használatos hipokloritról van szó, amely megfelelő arányban vízzel vegyítve kitűnően használható lakások, üzletek, intézmények fertőtlenítésére, de utána feltétlenül ki kell szellőzteni a helyiségeket. Az egy hónapra elegendő adagot bárki megkaphatja, ehhez csupán egy kérvényt kell benyújtani, majd a vízüzem kapujánál reggel 8 és 9 óra között át is lehet venni a szert, miután egy saját felelőségre tett nyilatkozatot is aláír az illető, hogy azt csak fertőtlenítés céljára fogja felhasználni, illetve tudomásul vesz néhány használati utasítást is. A fertőtlenítőszert a megyei közegészségügyi hatóság tudtával és engedélyével osztják ki, tehát teljesen biztonságosan használható lakásokban és közterületeken egyaránt. 

 A kezdeményezést nagyon pozitívan fogadta a lakosság – tette hozzá a város és a közüzem vezetője egyaránt. Már az első napokban több mint 150 család igényelte és kapta meg a hipokloritot, a vásárolt mennyiség pedig előreláthatólag lefedi a kisváros szükségletét.

 Ambrus Róbert a saját kútját szokta fertőtleníteni, de még nem igényelt ebből a szerből a lakás és környezete lepermeztezésére. Mindenképp élni fog az önkormányzat nyújtotta lehetőséggel, és igen hasznosnak ítéli meg a városvezetés ezen lépését: már sokan igényelték, az időseknek haza is szállították a szert, és ez most nagy segítség, ugyanis nehezen lehet fertőtlenítőhöz hozzájutni. Az egyik helyi gyógyszertárban kevernek ugyan kézfertőtlenítőt, de az percek alatt elfogy. 

Menyhárt István sem élt még a lehetőséggel, bár ismeri és nagyon jónak tartja a kezdeményezést. A kapható mennyiség egy hónapra elegendő, addig el is kell használni – javasolja.