2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn már havazott

A megyei utak csúszásmentesítését három cég vállalta fel. A megye hét övezetének hó- és jégpáncél-eltakarítását a Maros Megyei Tanáccsal szerződést kötött cégek végzik. Amint a megyei tanács sajtóosztályán tájékoztattak, a hóeltakarítással megbízott cégek felkészültek az utak karbantartására.

A Maros Megyei Tanács több céggel kötött keretszerződéseket és alszerződéseket, múlt hét péntekétől az illető cégek készenlétben állnak. Mint megtudtuk, a Maros megyei utakat hét övezetre osztották.

A Maros Út- és Hídügyi Kft. (Drumuri şi Poduri Mureş S.R.L.) öt övezetben – Nyárádszereda, Gernyeszeg, Mezősályi, Vámosgálfalva, Marosszentkirály – felel a megyei utak takarításáért és a téli útviszonyok között a biztonságosabb közlekedésért. Szászrégenért és környékéért a Silara Salub Kft. felel, Segesvárért és környékéért pedig a Felix EM. Ezzel a három céggel kötött szerződést a megyei tanács, a keretszerződéseket két évre kötik, azon belül írják alá téli időszakra az alszerződéseket. Év végéig 500.000 lejt különítettek el a költségvetésből az alszerződésekre. Arra a kérdésre, hogy mennyi csúszásgátló anyag van raktáron, megtudtuk, hogy a Maros Út- és Hídügyi Kft. lerakatában – mely öt övezetet kell lefedjen – 4.700 tonna homokot és 5.285 tonna sót tárolnak. A szászrégeni övezetre szerződést kötött cég lerakatában 1.500 tonna homok, 500 tonna só, a segesvári övezet megyei útjainak csúszásmentesítéséhez pedig 1.550 tonna homok és 520 tonna só van raktáron. A hét végén Maros megyében még nem kellett beavatkozni az utak csúszásmentesítése végett – tájékoztatott Lukács Katalin, a megyei tanács szóvivője.

Maros megyei géppark


Több tonna csúszásgátlót szórtak az országutakra

Az Országos Útügyi Igazgatóság is felkészült az országutak téli karbantartására. 

A brassói regionális útügyi kirendeltség 32 járművel 86 tonna csúszásgátló anyagot szórt el Brassó megyében december elsején és másodikán. A szebeni országút-karbantartó részleg járművei a 7C országúton egy tonna sót szórtak el, az A1-es autópályán három járművel járőröztek. A marosvásárhelyi kirendeltség két járműve ugyancsak egy tonna sót szórt el a 15-ös országúton, a csíkszeredai egység 16 jármű bevetésével 78,5 tonna csúszásgátló anyagot (48,5 tonna sót és 30 tonna homokot) szórtak el a 11B, 12, 12A, 12C,13A, 13B, 13C, 15-ös országúton. A sepsiszentgyörgyi egység tíz jármű bevetésével 5,5 tonna sót szórt el a 11-es számú országúton, valamint a 11B, 11C, 13E jelzésű országúton. Tájékoztatásuk szerint hétfőn, a kora reggeli órákban a legalacsonyabb hőmérsékleti értéket, 0 Celsius-fokot Szeben megyében mértek, a legalacsonyabb érték -10 C-fok Csíkszeredában volt, Marosvásárhelyen pedig -4 Celsius-fok. A Bâlea-vízesésnél 1-2 cm-es hótakaró borította az utat a hét végén. Brassó, Szeben, Maros, Hargita és Kovászna megyében többnyire száraz, helyenként azonban nedves volt az úttest – tájékoztatott Elekes Róbert szóvivő. 

Téli gumi és hólánc

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közleményében hangsúlyozza azt a törvényes rendelkezést, amely szerint tilos téli gumi nélkül olyan utakon közlekedni, amelyeket hó, jég vagy csapadék borít. A 2012. évi 5-ös számú kormányrendelet az európai irányvonalhoz igazodva módosította azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a közúti közlekedésben kötelezővé tette a téli gumik használatát, azonban azt nem dátumhoz, hanem az ország útviszonyaihoz igazítva alkalmazzák. A rendelet nem hangsúlyozza kimondottan a téli évszakot, amennyiben azonban csúszós úttesten téli gumi nélkül közlekedik egy jármű, a vezetője bírságra számíthat. Fokozottan ellenőrzik a 3,5 tonna teherbírásúnál nagyobb teherszállító járműveket, amelyeket a téli gumi vagy hólánc mellett homologált csúszásgátló felszereléssel is el kell látni, ellenkező esetben 1.305–2.900 lej közötti bírságot róhatnak ki, és visszatartják a jármű forgalmi engedélyét. Ahhoz, hogy egy ellenőrzés során ne lehessen kétségbe vonni a gumiabroncs kategóriáját, az alábbi szimbólumok kell a gumiabroncson legyenek: M+S, M.S, MS vagy M&S (sár- és hótűrő), és ugyanebbe a kategóriába tartoznak az all seasons feliratú négy évszakos gumiabroncsok is.