2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén sikeres farsangi bál volt Pókában,

ahol több mint 100 személy táncolt, szórakozott. A 2016-ban felújított kultúrotthonban negyedik alkalommal szer- veztek táncmulatságot a helyi közösségnek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a vendégek ezúttal is étellel, itallal megrakott kosarakkal érkeztek, a szervezők pedig díjazták a legfinomabb, legmutatósabb tortákat, süteményeket. Négy személy kapott díjat, akik közül idén sem hiányzott Kristóf Piroska nyugalmazott tanítónő. Ezt követően tiszteletüket tették a maskarások, akiket nagy tapssal jutalmazott a közönség. Volt közöttük boszorkány, matróz, muskétás, vadász és indián, de a régi farsangok legnépszerűbb maskarái, a vénasszonyoknak és vénembereknek öltözött fiatalok is felvonultak. A pókai fiatalok néhány humoros jelenetet tanultak be erre az alkalomra, ami fokozta az addig is kiváló hangulatot. Vacsora után kezdetét vette a tánc, amelyet időnként közös nótázás szakított félbe. 


A rendezvény főszervezője Sárkány Endre és felesége, Gizella voltak, akik a Mambó zenekart kérték fel zenélni. 

Sárkány Endre, Marossárpatak község alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy harmadik alkalommal volt farsangi bál a településen, s szeretnék, ha a következő években hagyománya lenne a faluban. „Pókában a mindennapi munka mellett szórakozni is szeretnek az emberek, nagyon jó a közösségi szellem. Szilveszterkor is együtt mulattunk, hosszú ideje szervezünk falunapokat, hogy az elszármazottakkal is találkozhassunk. Úgy érzem, a kisebb közösségek összetartóbbak, nálunk több figyelmet tudnak az emberek egymásra fordítani” – fejtette ki véleményét az alpolgármester, aki elmondta, hogy báli rendezvényeikre sohasem keresnek szponzorokat, támogatókat, de a falunapot nem lehetne megszervezni külső segítség nélkül.

Sárkány Gizellát a régi idők pókai farsangjáról kérdeztük. Elmondta, hogy régen a farsangi maskarázás a fonóban zajlott, s nem maradt el a farsangbúcsúztató sem. 

„Az idősebb nemzedék gyakran emlegeti a fonókban töltött kellemes estéket. A fonó a hosszú téli esték idejére a közös munka mellett szórakozást is jelentett a fiatalok számára. Farsang idején a farsangolók betértek a fonóba, s vidám játékokkal szórakoztatták a jelenlévőket. A közönség próbálta kitalálni, kit takar a farsangolók maskarája. Ezt a népszokást napjainkban lehetetlen újjáéleszteni, de örülünk annak, hogy egy kis farsangi mulatságot idén is szervezhettünk” – nyilatkozta Sárkány Gizella.

Sárkány Endre és Gizella