2019. december 8., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gazdag program

Az idén az Erdélyi Kárpát-egyesület marosvásárhelyi osztálya a 28. országos vándortábor házigazdája. A július 30. és augusztus 4. között zajló tábor helyszíne Szováta. A sátrakat az Outward Bound Ifjúsági Központ mögött, a Sebes-patak völgyében, a Tyukászdomb alján ütik fel a természetjárók, túrázók. A szervezők 35 tematikus gyalog-, kerékpáros és autóbuszos honismereti túrát állítottak össze. 160 szervező, túravezető várja a vendégeket. A kínálatról Kiss Zoltán táborparancsnok tájékoztatta lapunkat. 

Az EKE marosvásárhelyi osztálya 1990 után a harmadik alkalommal szervez vándortábort. Először 2003-ban Ratosnyán, másodszor 2007-ben Vármezőn, míg az idén Szovátát választották helyszínül. Szóba került a Maros völgye is, de mivel ott már volt, és a fürdőváros, a környék több lehetőséget kínál, így esett a választás erre a településre. 35 túrát dolgoztak ki a szervezők, amelyeket előzetesen lejártak, megszerveztek, így minden kornak, elvárásnak, ízlésnek sikerül majd eleget tenniük. A nehezebb gyalogtúrát választók két szakaszban járhatják be a Kelemen- és a Görgényi-havasok gerincét. Közepes nehézségűek az Istenszékét, a Répás-mezőt célzó túrák. A tematikus gyalogtúrákat kedvelők megismerkedhetnek a Bekecsen és a környékén zajlott első és második világháborús eseményekkel. Az egykori gyepűvárak történetébe tekinthetnek be a vármezői Várhegyen, a Nyárádremete feletti Vityál váránál, de lesz túra a Rapsóné és Firtos várához is. Tavaly óta a spiritualitásnak is helyet adnak, így az idén is, a Mária utat érintve, az érdeklődők elzarándokolhatnak a Siklód-kőre, a sóváradi remeteségre vagy Mikházára, a kolostorhoz. A geológiai érdekességeket kedvelőknek a szovátai sóstavakat, a parajdi sóbányát és a Só-szorost, a korondi csigadombot és aragonitmúzeumot ajánlják. 

Az Égerfás-tó Vármezőn Fotó: Vajda György


Érdekes, ismeretterjesztő honismereti túrák is lesznek. A benevezők felkereshetik a 170 éve elhunyt költő, Petőfi Sándor utolsó napjainak állomásait, Kelementelkét, Segesvárt, Fehéregyházát és Székelykeresztúrt érintve. Lesz Wass Albert-túra a Funtinel-mezőre, Áprily Lajos-túra a Rapsóné várához és Parajdra. A Szent László-legenda helyszíneire is elvezetnek a szervezők. Beszterce megyében az első állomás Harina, majd a kerlési csata színhelye, de nem maradnak ki a Szent László király legendáját őrző nyárádmenti emlékhelyek sem. A Kis-Küküllő mente főbb megállóhelyei az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, az elárasztott Bözödújfalu, a szalmakalap-múzeum Kőrispatakon és a vendégszerető Székelyvécke lesz. Három nemzet épített örökségébe nyújt betekintést a Nagy-Küküllő menti kirándulás: a keresdi Bethlen-kastély, Almakerék és Berethalom szász erődtemplomai, az egykor örmények által létesített és lakott Erzsébetváros. Érdekes lesz a kastélytúra is, Görgényszentimre – Marosvécs – Gernyeszeg útvonalon, ahol a Kemény és a Teleki történelmi családok életébe nyerhetünk betekintést az örökösök, illetve a jelenlegi kastélytulajdonosok segítségével. Ezenkívül lesz kerékpáros, gombász-, fotó- és éjszakai túra is, szekerezés, helyi mesterségekkel való ismerkedés Korondon, Kis-Küküllő menti borok és pálinkák kóstolása Kelementelkén, Kibéden. Gyerekeknek, fiataloknak és örökifjaknak kreatív foglalkozásokat ajánlanak, kötélkerti tevékenységeket, tutajkészítést, sziklamászást, az Outward Bound oktatóinak irányításával.

A 160 önkéntes között nemcsak a hegyet kiválóan ismerő túrázók, túravezetők lesznek, hanem történészek, geológusok, környezetvédelmi szakértők is, akik szaktudásukkal, helyismeretükkel gazdagítják, színesítik majd a kínálatot. Áprily Lajos parajdi emlékházában Csíki Zoltán, a házat működtető, fenntartó igazgató fogadja a vendégeket. Szovátán a múltjának kiváló ismerői, Mester Zoltán, Szolláth Hunor lesz a segítségünkre. Rusz Ottilia, az EKE kiadványának, a Gyopárnak a munkatársa vezeti a geológiai túrát, és a meteorológia titkaiba is ő vezeti be az érdeklődőket. A fotótúrát Kerekes Péter Pál vezeti, a megye legismertebb természetfotósa. Belfenyéri Gáborral – aki több gombáskönyvet adott ki – Vármezőben lehet majd gombászni. Dr. Ábrám Zoltán, az EMKE elnöke a Nyárádmentére viszi el a vendégeket. A nyárádszeredai Suba Gyöngyvér a Nyárádmente épített örökségét, szokásait ismerteti a honismereti túrán. Gáspár Melinda vezeti a Petőfi-túrát. Salat Csaba ismerteti Erdély három nemzetiségének (örmény, szász, magyar) kulturális és épített örökségét. A kastélytúra idegenvezetője Kálmán Attila történelemtanár, aki mind a Teleki, mind a Kemény család történetét kutatta. Információhoz lehet jutni ifj. Benkő József által is, aki civil szervezetével sokat tett a Bekecs-tetőn levő emlékhely megőrzéséért. Sóváradon Gagyi Ildikó iskolaigazgató, Kibéden Barabási Attila-Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója lesznek a házigazdák. És sorolhatnánk az értékes, érdekes kínálatot s a túrákat kidolgozó idegenvezetők, szakértők nevét. 

 A Pietros gúlája Fotó: Vajda György


A tábori tudnivalókról még annyit, hogy az ünnepélyes megnyitó július 30-án, kedden lesz, szerdán, csütörtökön és pénteken a túráké a főszerep, a szombat a hagyományőrzésé, ekkor lesznek az ismeretterjesztő vetélkedők is és a táborzárás. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a táborban pihenők se unatkozzanak. A fiatalok és a gyerekek a szomszédos Outward Bound ifjúsági központban szórakozhatnak a kötélkertben, illetve számukra tutajépítéssel egybekötött tutajozást is szerveznek. Az ínyencségeket kedvelők Korondról kiindulva Pálpatakát és Fenyőkutat érintve vehetnek részt gasztrotúrán, de lesz borkóstoló Kelementelkén és pálinka- illetve Dósa-felvágottkóstoló Kibéden is. 

A táborban előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők. Szerdán Szolláth Hunor Szovátáról és a Sóvidékről értekezik, utána a Czinige zenekar muzsikál, csütörtökön Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője afrikai útjáról számol be és a nyárádmenti környezetvédelmi programjáról is tart ismertetőt, Sebestyén Spielmann Mihály Erdély fejedelmeiről tart előadást, majd Ritziu Ilka Krisztina fellépése zárja a napot. Pénteken Csortán Márton műépítész a Nyárádmente népi építészetéről beszél, majd az Üver együttes és Kásler Magda segítségével egy kis táncház is lesz. 

Szombaton reggel jógával és meditációs gyakorlatokkal indul a nap. Ezután ifj. Benkő József nyílt történelemórát tart és bemutatja a második világháborús emléktárgyaiból összeállított kiállítást. Ezután Győrffi István geológus a Sóvidék geológiáját ismerteti, Farkas Olga a szentdemeteri csuhéfonásba vezeti be a népi mesterségek iránt érdeklődőket. Jelen lesznek a marosszéki íjászok is, a marosvásárhelyi művészeti líceum 12.-es diákjai zenés előadással szórakoztatják a táborlakókat. A gyerekekről Halmágyi Ildikó cserkészvezető és csapata gondoskodik. 

Fontos tudni, hogy a táborban dr. Pongrácz Mária irányításával orvosi ellátást is biztosítanak. A rendezvény partnere a Maros Megyei Speciális Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat, amely mind a táborban, mind a helyszínen jelen lesz, követi a csoportokat. Mikó István és Pál Csaba felajánlotta, hogy terepjáróikat is bevetik, ha valakit le kell hozni, menteni, és ígéret van egy mentőautóra is a táborban. 

Nagyon sok támogatójuk akadt a szervezőknek, ezek közül kiemelendő a Maros Megyei Tanács, a Szovátai Polgármesteri Hivatal és helyi tanács, a fővédnök dr. Vass Levente parlamenti képviselő. 

Azt is megtudtuk, hogy tavalytól az EKE tagja az európai természetjáró szövetségnek, így ennek a szervezetnek a honlapján is reklámozzák a tábort, ezért már nemcsak a magyarországi partnerszervezetektől, hanem Európa távolibb országaiból is vannak érdeklődők. Természetesen az Erdélyi Kárpát-egyesület minden erdélyi és magyarországi osztálya képviselteti magát. Beszélgetésünkkor a jelentkezők létszáma meghaladta a 700-at, a korábbi tapasztalatok alapján 1000-1500 résztvevője szokott lenni egy-egy EKE-tábornak. Nemcsak azokat várják, akik táborlakók lesznek, hanem bárkit szívesen látnak, akik kiválasztanak valamely túrát, és azon részt szeretnének venni. Fontos elolvasni a tábor https://vt.ekemvh.ro/ honlapján közzétett információkat, a tábori szabályzatot, a részvételi feltételeket, és ahhoz tartani magunkat. Itt alaposabban megismerkedhetnek az ajánlott túrákkal, a túravezetőkkel, a szervezőkkel, akikhez természetesen bizalommal lehet fordulni bármilyen kérdéssel, mielőtt beneveznének bármilyen túrára – ajánlotta Kiss Zoltán táborparancsnok. 

Útban a Rapsóné vára felé                Fotó: Vajda György