2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely belefullad a szemétbe

Bármerre járunk Marosvásárhelyen, mindenhol szeméthalmokba botlunk. Annyira zavaró a látvány és a bűz, hogy a lakók kétségbeesetten keresik a megoldást, mit lehetne tenni az áldatlan állapot megszüntetésére. A szerkesztőségben is csörögnek a telefonok, hogy tegyünk már valamit, szóljunk az illetékeseknek, vagy legalább tudakoljuk meg, meddig kell még a szeméttel fertőzött környezetet elviselni. 

   A föld alatti tárolók környéke 
 Fotó: Mezey Sarolta


Adósság miatt nincs szolgáltatás 

Nos, Marosvásárhelyen „örökzöld” a szeméttéma. A lakosság egy része nem győzi kivárni, hogy  végre civilizáltan,  nyugati módra, szelektíven gyűjtse a szemetet, a másik része pedig továbbra is kedvére szemetel, s még a konténerekbe összegyűjtött hulladékot is szétdobálja kukázás közben. Mi történik valójában? 

A kerelőszentpáli hulladéklerakó üzemeltetője, az IRIDEX Group Import Export Kft. és a Bukaresti Köztisztasági Rt. társulás augusztus 19-én közleményben hozta a lakosság és az önkormányzat tudomására, hogy  augusztus 16-ától, azaz elmúlt péntektől, a szeméttároló  nem fogadta a  marosvásárhelyi szemetet. Ennek oka, hogy a Salubriserv Rt. idén  márciustól nem fizette ki a szolgáltatás árát, ennek értéke július végén 3.081.000 lej volt.

Ştefan Murariu, a kerelőszentpáli hulladéklerakó üzemeltetőjének megbízottja lapunk megkeresésére tegnap elmondta, annyiban változott a helyzet, hogy a szolgáltatás kifizetésével jelenleg áprilisnál tartanak. Így több mint hárommillió lejes az adósság, ami naponta 50 ezer lejjel nő.  Tudomása szerint a helyi önkormányzatnak nincs pénze erre a szolgáltatásra. Nem utalta át a Salubriservnek. A helyi tanács a költségvetés-kiegészítést májusban,  júniusban és legutóbb július 25-én is megkísérelte, eredménytelenül. Mivel a Salubriserv fizetésképtelenné vált, a hulladéklerakó üzemeltetője, az IRIDEX közvetlenül a polgármesteri hivatallal kötött szerződést. De, úgy látszik, a direkt szerződés sem működőképes. 

Az önkormányzat nem tartja magát felelősnek 

Cosmin Blaga, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivője elmondta, hogy augusztus 20-ától, keddtől újra elkezdték a marosvásárhelyi szemét összegyűjtését. A kifizetéssel kapcsolatban  a szóvivő  nyilatkozata homlokegyenest különbözött a  Murariuétól:

– Pár nap kérdése, és megoldódik a szemétügy. Ideiglenes ez az állapot. A polgármesteri hivatal rendszeresen fizeti a szolgáltatások árát. A probléma nem a polgármesteri hivataltól ered, hanem a megyei tanácstól és a ADI Ecolect Fejlesztési Társulástól, ugyanis ők a felelősek azért, amiért nem szervezték meg a versenytárgyalást a szolgáltató kiválasztására. A polgármesteri hivatalnak nincs ebbe az ügybe beleszólása. Minket vonnak felelősségre, miközben a helyi tanácsosok  „levágják” a helyi költségvetést, s a Maros Megyei Tanács is bünteti a marosvásárhelyieket azzal, hogy még nincs szolgáltató a szelektív hulladékgyűjtésre – fogalmazott Cosmin Blaga.

   Szelektív bűzládák
 Fotó: Mezey Sarolta


A jelentkező cégek nem feleltek meg  

Köztudott, lapunk már többször írt erről, hogy a  megyei integrált hulladékgazdálkodási program keretében Maros megye hét régiójából hat esetében az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás megkötötte a szolgáltatói szerződést, ami azt jelenti, hogy azokban már működik a szelektív hulladékgyűjtés. Visszajelzések szerint néhol kifogástalanul, néhol rosszul.  A 2-es, marosvásárhelyi régióban még nincs szolgáltató a szelektív hulladékgyűjtésre. Ugyanis sikertelen volt a versenytárgyalás, ezért újabb közbeszerzési eljárást kell kiírni. A 2-es régió Marosvásárhelyen kívül Nyárádszeredát, valamint 15 községet foglal magába. A licit újraszervezése folyamatban van, mert az elsőn a három pályázat közül egyik sem tett eleget a feladatfüzet műszaki feltételeinek. Ezért az eljárást semmissé kellett nyilvánítani. Óvást egy cég sem nyújtott be. Az újraszerkesztett  dokumentációt valamennyi önkormányzatnak jóvá kell hagynia, s csak azután kerülhet fel a közbeszerzési információs rendszer  (SICAP) honlapjára. Tekintettel arra, hogy nyári szünidő van, a tanácsüléseket legtöbb esetben augusztus végére ütemezték be. Tehát a folyamat még elhúzódik. 

Ha előrelépés történik, a marosvásárhelyi hulladékgyűjtés újabb fejleményeiről tájékoztatjuk olvasóinkat.